Aktuelno iz kulture

Mnogi posetioci "Mona Lize" misle da ona "nije ništa posebno": Čelnici Luvra tvrde da mogu da poprave utisak

Komentari

Autor: Euronews

26/04/2024

-

07:12

Mnogi posetioci "Mona Lize" misle da ona "nije ništa posebno": Čelnici Luvra tvrde da mogu da poprave utisak
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

"Mona Liza" Leonarda Davinčija važi za najposećenije umetničko delo u svetskim muzejima, a godišnje je pogleda i do 10 miliona ljudi. Njeno enigmatično lice postalo je ikona u svetu umetnosti i inspiracija mnogim stvaraocima, ali imao i onih kojima njena pojava na kraju ipak ne oduzme dah.

Marija Antoaneta navodno je tvrdila da je slika "premala i previše mračna", a isto mišljenje deli veliki broj ljudi koji su imali priliku da posete Luvr i izbliza vide čuvenu sliku.

Zbog toga su čelnici muzej odlučili da je premeste "u izolaciju", kako bi njena lepota više došla do izražaja, a posetioci imali bogatije iskustvo u susretu s njom.

"Premeštanjem 'Mona Lize' u posebnu sobu moglo bi da okonča razočaranje javnosti. Posetioci nisu adekvatno primljeni u postojećoj sobi i osećamo da svoj posao ne radimo kako treba", rekao je za Euronews Lorens des Kars, direktor muzeja.

profimedia

 

Ona trenutno visi preko puta "Svadbe u Kani" italijanskog umetnika Paola Veronesea, koja zbog slavne "komšinice" ni sama ne dobija zasluženu pažnju. 

"Dugo smo razmišljali o tome, ali smo se ovog puta svi složili. To je velika prostorija, a 'Mona Liza' je pozadi, iza bezbednosnog stakla, pa na prvi pogled izgleda kao poštanska marka. Leonardo da Vinči je želeo da uspostavi kontakt licem u lice između slike i osobe koja je posmatra", rekao je o ovome Vinsent Deluvin, glavni kustos "Mona Lize".

Inicijativa podrazumeva renoviranje muzeja, otvaranje novog ulaza u palatu i pravljenje dve nove prostorije u podrumu ispod trga. 

Jedna od "podzemnih odaja" služiće kao dom "Mona Lizi" i mada će možda posetioci nakon tako intimnog iskustva biti zadovoljniji, muzej će to koštati oko 500 miliona evra.

Deluje, međutim, da Ministarstvo kulture gleda blagonaklono na ovaj projekat, ali sada treba ubediti i ministra finansija Bruna Le Mera da podrži ideju. 

On je već rekao da se nada da će uštedeti 25 milijardi evra za budžet 2025. i pozvao kulturni sektor da se i oni posvete tom cilju.

To ipak nije pokolebalo stručnjake iz Luvra.

"Raspoloženje za to u muzeju je sazrelo. Treba da prigrlimo status slike kao globalne ikone, što je izvan naše kontrole", smatra des Kars.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura