Aktuelno iz kulture

"Baby Reindeer": O čemu se radi u novoj hit seriji na Netfliksu zasnovanoj na istinitim događajima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

24/04/2024

-

18:56

"Baby Reindeer": O čemu se radi u novoj hit seriji na Netfliksu zasnovanoj na istinitim događajima
Prinskrin/Youtube/Netflix - Copyright Prinskrin/Youtube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

Mini serija "Baby Reindeer" neočekivano je dospela na prvo mesto najgledanijih serija na engleskom jeziku u protekloj nedelji, uprkos skromnom budžetu i gotovo nepostojećem marketingu.

Priča je zasnovana na istinitom iskustvu škotskog komičara Ričarda Gada, kog je uhodila jedna obožavateljka.

U seriji je glavni protagonista komičar i šanker Doni Dan, a uhodi ga žena po imenu Marta. Oni su se prvi put upoznali u baru u kom je radio.

"Jedan ljubazan gest menja Donijev život zauvek, jer će ga Marta pratiti naredne tri godine. Ona mu je poslala 41.000 mejlova i na stotine sati glasovnih poruka, ali to ipak nije tipična priča o uhođenju", ispričala je za Tudum Džesika Ganing, glumica koja tumači lik Marte.

Gad je svojevremeno u intervjuu za "The Times" ispričao da su njegove kolege u pabu isprva smatrale da je zabavno to što ima obožavateljku.

"Onda je počela da me prati, pojavljuje se na mojim nastupima, čeka ispred kuće, šalje na hiljade glasovnih poruka i mejlova", prisetio se komičar.

Kada je konačno rešio da slučaj prijavi policiji, oni su mu rekli da ih nepotrebno uznemirava.

"Prošao sam dve policijske istrage u živiotu i obe su bile urnebesne i katastrofalne. Iskreno, moj savet svakom ko je planirao da nekoga tuži (zbog uhođenja) je da je to košmaran proces, koji traje godinama", ispričao je Gad.

To nije jedina nevolja koja je snašla komičara. Neposredno pre nego što će početi njegova višegodišnja borba sa neželjenom pažnjom njegove opsednute obožavateljke, trpeo je seksualno nasilje od starijeg, uspešnog televizijskog scenariste, što je opisano u četvrtoj epizodi serije. 

U "Baby Reindeer" čovek se nudi da Doniju bude mentor i poziva ga u svoj stan u Londonu, gde je i došlo do zlostavljanja.

"Ne želim da govorim u ime svake osobe koja je pretrpela seksualno nasilje, ali jedna od najčešćih posledica je samookrivljivanje. 'Zašto sam otišao tamo? Zašto sam uradio ovo? Da li sam...?' Živeo sam u zatvoru mržnje prema samom sebi i samokažnjavanja. Ali ispisivanjem događaja u hronološkom redu i procesuiranjem naučio sam da se malo više saosećam sa samim sobom", rekao je komičar za Independent.

On nije odao pravi identitet Marte medijima i promenio je ključne činjenice o njoj za potrebe snimanja serije.

"Učinio sam mnogo toga da je prikrijem, do te mere, da mislim da ni sama sebe ne bi prepoznala. Ono što je pozajmljeno iz stvarnosti je emocionalna istina, a ne nečija biografija", istakao je Gad.

Šta se u seriji dogodilo sa Martom?

U seriji Marta dobija devetomesečnu kaznu zatvora i petogodišnju zabranu prilaska Doniju, ali nije poznato šta joj se desilo u stvarnom životu.

Gad je sugerisao da ona nije otišla u zatvor, jer on nije želeo da "zatvara nekoga ko psihički nije dobro". 

"Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je u svemu tome i ona žrtva. Uhođenje i maltretiranje je oblik mentalne bolesti. Bilo bi pogrešno da je oslikamo kao čudovište, jer ona nije dobro, a sistem ju je izneverio", rekao je komičar.

Međutim, to ne znači da se trauma koju je preživeo nije odrazila na njegov posao i život.

"Više nisam mogao da svoj život odvojim od onoga kroz šta sam prolazio. Postajalo je sve teže da budem u ulozi neozbiljnog komedijaša dok sam prolazio kroz ovakve stvari. Ne mislim da bih mogao da preživim da sam to potiskivao i nastavio sa svojim površnim rutinama i nastupima. Bio je to odabir preživljavanja, jer sam strašno patio", rekao je Gad.

Šta se još gleda na Netfliksu?

Kada je reč o najgledanijim sadržajima, najviše pažnje u nedelji između 15. i 21. aprila privukao je drugi nastavak filma "Rebel Moon" pod nazivom "The Scargiver" reditelja Zeka Snajdera, iako nije uspeo da fascinira kritiku.

  Najgledaniji sadržaji na engleskom jeziku u periodu od 15. do 21. aprila
  Serije  Filmovi
1. "Anthracite: Secrets of the Sect" "Love, Divided"
2. "Midsummer Night" (Mini serija) "Stolen"
3. "Queen of Tears" (Mini serija)  "The Tearsmith"
4. "Parasyte: The Grey" (Mini serija) "A Journey"
5. "The Hijacking of Flight 601" (1. sezona) "Amar Singh Chamkila"
6. "Crooks" (1. sezona) "Death Whisperer"
7. "As the Crow Flies" (3. sezona) "The Wages of Fear"
8. "The Great Indian Kapil Show" (1. sezona) "Article 370"
9. "The Grimm Variations" (1. sezona) "No Pressure"
10 "Don't Hate the Player" (1. sezona) "Disappear Completely"

On je u prva dva dana od objavljivanja prikupio 21,4 miliona pregleda, a na listu najgledanijih ostvarenja na engleskom jeziku, vratio se i prvi deo. 

Gledan je i dokumentarni film "What Jennifer Did" o zločinu koji je potresao Ameriku, a u kom je ćerka naručila ubistvo svojih roditelja.

  Najgledaniji sadržaji koji nisu na engleskom jeziku u periodu od 15. do 21. aprila
  Serije  Filmovi
1. "Baby Reinder" (Mini serija) "Rebel Moon — Part Two: The Scargiver"
2. "Unlocked: A Jail Experiment" (1. sezona) "Woody Woodpecker Goes to Camp"
3. "3 Body Problem" (1. sezona)  "What Jennifer Did"
4. "Our Living World" (Mini serija) "Anna"
5. "Heartbreak High" (2. sezona) "Rebel Moon — Part One: A Child of Fire"
6. "The Gentlemen" (1. sezona) "Glass"
7. "Bad Dinosaurs" (1. sezona) "The Bricklayer"
8. "Jimmy Carr: Natural Born Killer" "Hotel Transylvania 2"
9. "The Circle" (6. sezona) "Damsel"
10 "CoComelon Lane" (1. sezona) "The Super Mario Bros. Movie"

Kada je reč o serijama, pored "Baby Reindeer" gledana je i dokumentarna serija "Unlocked: A Jail Experiment", kao i "3 Body Problem" i serija o prirodi "Our Living World" u kojoj je naratorka Kejt Blančet.

Rimejk serije "Nestašne godine" (Heartbreak High) zauzeo je peto mesto i deli ga sa "Džentlmenom", serijom Gaja Ričija koja je već sedam nedelja među najgledanijim sadržajima.

Među sadržajima koji nisu na engleskom jeziku, dominira španski film "Love, Divided", ali i švedsko ostvarenje "Stolen". Na prvo mesto najgledanijih serija u ovoj kategoriji izbila je francuska "Anthracite: Secrets of the Sect", a sledi je norveška "Midsummer Night".

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu