Aktuelno iz kulture

Ivan Dečak, lider grupe "Vatra": Koncerte u Srbiji posvetićemo Massimu Saviću

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

15:14

Ivan Dečak, lider grupe "Vatra": Koncerte u Srbiji posvetićemo Massimu Saviću
Ivan Dečak, lider grupe "Vatra": Koncerte u Srbiji posvetićemo Massimu Saviću - Copyright Printscreen YouTube/DallasRecordsTV

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska pop rok grupa "Vatra" večeras će održati koncert u novosadskom Gerila baru, a već sutra ih očekuje nastup u Beogradu na sceni kluba Zappa Baza.

"Veselimo se svakom dolasku u Srbiju, a Zappa baza je novi prostor za nas. U Gerili smo već upriličili jedno 'ukazanje', bilo je stvarno fantastično, pa se istom nadamo i ovog puta kako u Gerili, tako i u Zappi", rekao je za Tanjug Ivan Dečak, pevač, gitarista, tekstopisac, kompozitor, kantautor, frontmen benda "Vatra".  

Nekim grupama prija da često menjaju prostore na turnejama u gradovima kao što "Vatra" to čini kod nas. Svirali su u bivšem Mikser House-u, Domu omladine Beograda, BitefArtCafe-u, Beer festu na beogradskom Ušću, i još su gostovali na koncertima Massima Savića na stadionu Tašmajdan i Sava centru.  

"Svaki je prostor interesantan na svoj način, ali ono što je zanimljivije i važnije od samih prostora, za mene su ljudi, publika, koja je u Srbiji uistinu fantastična, energična i ono što je najbitnije - potpuno je neopterećena", ocenio je pop rok muzičar Dečak.

Ponekad novi prostor muzičarima donosi i novu publiku. 

"Svesni smo činjenice da 'Vatra' u Srbiji još uvek nije otkrivena kao recimo u Sloveniji, Crnoj Gori, o Hrvatskoj da ne govorim. Zato nam je svaki nastup kod vas jednako važan i veliki", smatra Dečak.

Bend postoji od 1999, dakle skoro 25 godina, i do sada su snimili 10 studijskih albuma.  

Povodom koncerata u Novom Sadu i Beogradu, Ivan Dečak se javno oglasio i pozvao publiku da dođe na ove nastupe, jer imaju jednu emotivnu, ličnu notu.

"Nakon što nas je prerano napustio moj dragi prijatelj i muzički saputnik Massimo Savić, odlučio sam u dogovoru sa bendom, da uz pesme 'Nama se nikud ne žuri' i 'Mali krug velikih ljudi', koje sam pisao za 'Vatru' i Massima, u Beogradu izvedemo i nešto iz Maxove ranije faze. Dođite nam u Zappa Bazu, između ostalog i da slavimo život mog dragog prijatelja i velikog umetnika Massima Savića", poručio je Dečak. 

U Srbiji se svakako publika nikako ne može oporaviti od tako šokantnog naglog odlaska Massima, velikog prijatelja i saradnika "Vatre" i Ivana Dečaka na tim hitovima "Nama se nikud ne žuri" (duet sa grupom) i "Mali krug velikih ljudi" (Dečak je autor teksta).

Sa ove distance od 12 meseci, prirodno je da muzičar i dalje ne može da poveruje da se to dogodilo i uvek se onda nameće fatalno pitanje - može li se ikada region oporaviti od takvih mučnih teških odlazaka? 

"Većina ljudi izgubila je velikog pevača, posebnog umetnika i pre svega prekrasnog čoveka. Ja sam uz sve to nabrojano izgubio i dragog prijatelja. Savićev prerani odlazak u meni će zauvek ostati kao duboki ožiljak. Taj ožiljak mogu pokrpati samo njegove pesme, zbog kojih kao da je uvek tu negde među nama", emotivno i setno je govorio za Tanjug pop rok pevač.

U skladu sa tim, “Vatra” će praktično uz spomenute pesme napraviti neku vrstu omaža velikom Maksu, kroz numere iz ranije Savićeve faze. 

Dečak otkriva za Tanjug delimični repertoar koncerata u Beogradu i Novom Sadu. 

"Uz presek naše dosadašnje karijere i pesama kao što su – 'Tango', 'Nama se nikud ne žuri', 'Gorim', 'Bilo je dobro dok je trajalo', 'Sva naša ljeta', u set listi će se naći i neke od pesama koje sam pisao za druge. Takva je upravo 'Mali krug velikih ljudi', koju sam napisao za Maxa, ali sigurno ćemo izvesti i neku od njegovih pesama iz faze grupe 'Dorian Gray'. Kao što sam rekao, dok su njegove pesme tu, kao da je i on sam tu negde među nama, a to je najmanje što ja kao pevač i gitarista mogu učiniti za njega", naglasio je Ivan Dečak.  

Komentari (0)

Kultura