Evropa

"Svi su očekivali blickrig, ali stvari su se iskomplikovale": Rusija pokušava juriš na Kijev zbog pregovaračke pozicije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2022

-

20:03

"Svi su očekivali blickrig, ali stvari su se iskomplikovale": Rusija pokušava juriš na Kijev zbog pregovaračke pozicije
"Svi su očekivali blickrig, ali stvari su se iskomplikovale": Rusija pokušava juriš na Kijev zbog pregovaračke pozicije - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Rusija nije očekivala ovako jedinstven odgovor Zapada, kao ni toliki otpor na terenu u Ukrajini. Moskvu je iznenadio žestok odgovor u smislu sankcija, ali i materijalno-tehničke pomoći koju Zapad dostavlja Kijevu", rekao je za Euronews Srbija Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

U Belorusiji, u blizini granice sa Ukrajinom, danas su počeli mirovni pregovori između Moskve i Kijeva koji su završeni dogovorom da, posle konsultacija, bude održana nova runda, izvestila je ruska agencija RIA Novosti.

Savetnik ruskog predsednika Vladimir Medinski izjavio je da su učesnici detaljno prošli kroz ceo dnevni red i da su, kako je rekao, pronađene tačke pomoću kojih se mogu predvideti "opšte pozicije".

Medinski je najavio da će nova runda pregovora biti održana "narednih dana" na poljsko-beloruskoj granici.

S druge strane, savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ocenio je da su strane "identifikovale prioritetne teme, o kojima su iznesene konkretni predlozi rešenja".

U drugom krugu razgovora, prema rečima Podoljaka, "ako bude održan", današnje teme će biti "razrađene", a za Ukrajinu je glavni cilj današnjeg sastanka bio "rasprava o prekidu vatre".

Srećko Đukić smatra da je Ukrajina učinila ustupak kada je pristala da se razgovara na teritoriji Belorusije jer se ona svrstala uz Rusiju i praktično se sa njene teritorije vrši agresija na Ukrajinu.

"Takvi mirnovni pregovori se vode na nekoj neutralnoj teritriji, međutim (ukrajinski predsednik Volodimir) Zelenski je odlučio tako. Mislim da je to dobro, jer je dobro uložiti sve snage da se zaustavi rat. Ako bi taj prvi sastanak doneo takav plod, to bi bilo fantastično i bilo bi pozdravljeno u celom svetu. Najrealnije jeste da se otvori pregovarački proces", rekao je Srećko Đukić.

"Svi su očekivali da će to biti blickrig, ali stvari su se iskomplikovale"

Euronews

Kako je on dodao, kanali komunikacije između ukrajinskog državnog vrha i Kremlja verovatno postoje, ipak napominje da bi trebalo da se sačeka i vidi kakav će biti rezultat današnjih razgovora. Na pitanje da li ga je iznenadila vojna akcija u Ukrajini, bivši ambasador kaže da jeste, ali da to nije trebalo da bude tako kada se sve stvari analiziraju.

"Ruska vojska je bila oko Ukrajine mesecima i to ne samo ove godine, ali Kremlj je uporno govorio da nemaju plan za napad na Ukrajinu - pokazalo se da imaju. Kada već imaju plan sledeće iznenađenje - svi su očekivali da će to biti blickrig, ali stvari su se iskomplikovale i ta specijalna vojna operacija ona se produžava sa potpuno neizvesnim ishodom. Čak se stanje na terenu menja u korist Ukrajine, meni je to shvatljivo s obzirom na to da oni brane svoje domove, ali ono što je mislim ključno jeste da Rusija nije očekivala takav otpor u Ukrajini i nije očekivala da će Zapad biti tako jedinstven", naglasio je Đukić.

Ipak, on dodaje da bi pomoć EU i NATO trebalo da ostane na ovome, odnosno da NATO ili bilo koja susedna ukrajinska zemlja ne sme da se meša vojnom silom u sukob.

"To se apsolutno mora ispoštovati ako želimo da taj ratni sukob ostane zatvoren u tom okviru i da se može uspešno likvidirati", rekao je on.

Radić: Rusija mora da radi brzo i ostvari ciljeve

Euronews TV

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Euronews Srbija kaže da i pored početka pregovora,  "mesta za optimizam nema" i da, prema razvoju situacije, sve sugeriše da ruska vojska pokušava da izvede juriš na Kijev kako bi se stvorile što bolje pozicije za pregovore. 

"Mislim da su ti razgovori samo jedna epizoda u toku zbivanja jer Rusija mora da radi brzo i ostvari ciljeve", rekao je on.

"Očigledno da sa Zapada postoji želja da se podrže Ukrajinci i neka sredstva su već stigla, recimo dobili su rakete vazduh-vazduh za svoje avione. Slanje većih količina raketnih sistema može da promeni situaciju na terenu utoliko što bi to bio pritisak na rusku vojsku, problem je koliki nivo gubitaka na dužem nivou mogu da trpe. Ovde se sada vodi jedna pomalo licemerna borba kako Ruse sprečiiti čak i ako žele da se izvuku kroz neke pregovore i da se sve ovo zaustavi jer bi dugotrajni rat politički i ekonomski slomio Rusiju", rekao je Radić.

Kada je reč o referendumu koji je održan u Belorusiji, izmenama ustava kojima se Belorusija odriče nenuklearnog statusa, Radić objašnjava da su se pre tridesetak godina sve zemlje SSSR osim Rusija odrekle nuklearnog oružja i velikih količina nuklearnih bojevih glava i nosača tih sredstava.

"Taj prostor je ostao bez nuklearnog oružja, ali Rusija je sada podsećanje na to da je to ključna njihova snaga", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa