Evropa

Evropska komisija optužuje Rusiju za "mešanje bez presedana" na referendumu u Moldaviji

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2024

-

14:59

Evropska komisija optužuje Rusiju za "mešanje bez presedana" na referendumu u Moldaviji
Evropska komisija optužuje Rusiju za "mešanje bez presedana" na referendumu u Moldaviji - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija optužila je danas Rusiju i njene zastupnike za "mešanje bez presedana" tokom glasanja na referendumu o pridruživanju Moldavije EU, tvrdeći da je cilj bio "destabilizacija demokratskog procesa" te zemlje.

"Ovo glasanje je održano uz mešanje Rusije i njenih zastupnika bez presedana i zastrašivanje, sa ciljem da se destabilizuju demokratski procesi u Republici Moldaviji", rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano na brifingu za novinare u Briselu.

On je dodao da EU poštuje određene principe, uključujući zakone, ali je izneo tvrdnju da "Rusija, njeni akteri i njeni zastupnici to ne poštuju", prenosi Reuters.

"Ovo je stalni napor Rusije i njenih zastupnika, ne samo u Moldaviji, već i protiv naših zemalja, i to je dugoročna borba. Razlog zbog kojeg možda deluje da su ponekad uspešni je taj što nemaju granice", rekao je Stano.

Uoči glasanja, moldavske vlasti su tvrdile da je odbegli tajkun Ilan Šor, koji živi u Rusiji, pokušao da se meša u glasanje na referendumu i izborima za predsednika Moldavije.

S druge strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednica Moldavije Maja Sandu mora da iznese dokaze o svojim tvrdnjama da se Rusija mešala u izbore u toj zemlji jer je reč o ozbiljnoj optužbi.

Prema najnovijim rezultatima Centralne izborne komisije u Moldaviji, nakon obrade 98,42 odsto biračkog materijala, više od polovine birača u toj bivšoj sovjetskoj republici glasalo je na referendumu za ulazak te zemlje u Evropsku uniju.

Iako su prvi izveštaji Centralne izborne komisije (CIK) pokazivali da je većina građana glasala protiv ulaska u EU, do preokreta u rezultatima došllo je nakon što je prebrojano 1.463.649 glasova, prenosi portal Moldovalive.md.

Referendum o ulasku u EU održan je u nedelju, u isto vreme kada i izbori za predsednika Moldavije.

Prema podacima Centralne izborne komisije, nakon obrade 98,29 odsto biračkog materijala, na izborima za predsednika države, vodi aktuelna predsednica Maja Sandu, koja je osvojila 41,92 odsto glasova, dok je na drugom mestu je kandidat Partije socijalista Aleksandar Stojanoglu sa 26,35 odsto glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa