Evropa

Orban najavio slavlje u slučaju povratka Trampa u Belu kuću: "Otvorićemo više flaša šampanjca"

Komentari

Autor: Guardian

08/10/2024

-

18:55

Orban najavio slavlje u slučaju povratka Trampa u Belu kuću: "Otvorićemo više flaša šampanjca"
Viktor Orban i Donald Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski lider Viktor Orban rekao je da će otvoriti "nekoliko flaša šampanjca" ako se Donald Tramp vrati u Belu kuću sledećeg meseca.

Mađarski premijer trebalo bi da ugosti svoje kolege lidere EU na samitu u Budimpešti nekoliko dana nakon američkih predsedničkih izbora 5. novembra.

"Otvorićemo nekoliko boca šampanjca ako se Tramp vrati", rekao je Orban u utorak, opisujući novembarski samit EU kao trenutak da se blok okupi "kako bi pokušao da pronađe zajednički glas".

Orban je rekao da Tramp, ako bude izabran za predsednika, neće čekati do inauguracije, već će odmah delovati "da uspostavi mir" između Ukrajine i Rusije "tako da kao evropski lideri ne bismo imali vremena za gubljenje".

"Moramo prvo reagovati intelektualno, filozofski, a zatim strateški", dodao je Orban.

Tramp je više puta tvrdio da bi mogao da donese mir Ukrajini "vrlo brzo", ne nudeći nikakve detalje o tome kako bi se moglo postići trajno rešenje. Orbanovi stavovi o ruskoj invaziji blisko odražavaju stavove bivšeg američkog predsednika, koga je potpredsednica SAD i demokratska predsednička kandidatkinja Kamala Haris optužila da ponavlja ideje Vladimira Putina, prenosi Guardian.

profimedia

 

Pristup EU Ukrajini bio je "glup", tvrdi on, jer se rat nije mogao dobiti na bojnom polju. 

Na ponovljeno pitanje da li treba pružati vojnu pomoć Ukrajini do prekida vatre, kratko je odgovorio "neka države članice odluče ko želi da pruži podršku Ukrajini, a ko ne". 

Novinar ukrajinske televizije postavio je pitanje zašto Mađarska blokira pomoć Ukrajini i da li bi se borila protiv Rusije ako bi bila napadnuta, na šta je Orban odgovorio da je ta sugestija "apsurdna", jer, kako je naveo, "Rusija ne bi napala državu članicu NATO-a".

Dodao je i da Mađarska ima nekoliko iskustava sa ruskim napadima i da saoseća sa Ukrajincima.

"Legitimni cilj Ukrajine je pobeda, ali Ukrajina ne može da dobije rat sa Rusijom na bojnom polju. Komunikacija i prekid vatre su potrebni da bi se spasli životi. Potrebna je i direktna i indirektna komunikacija između zaraćenih strana i deo međunarodne politike je da među njima posreduje treća strana", naglasio je Orban i dodao da bi zbog toga sukob mogao biti okončan diplomatski, za pregovaračkim stolom. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa