Evropa

Kakva zima očekuje Evropu? Fenomen La Ninja bi mogao da "pomrsi konce"

Komentari

Autor: Euronews

13/10/2024

-

08:01

Kakva zima očekuje Evropu? Fenomen La Ninja bi mogao da "pomrsi konce"
Kakva zima očekuje Evropu? Fenomen La Ninja bi mogao da "pomrsi konce" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Delovi Evrope suočiće se sa hladnijom zimom nego prošle godine nakon leta koje je obilovalo ekstremnim vremenskim uslovima širom kontinenta.

Francuska, Velika Britanija i Skandinavija će biti najhladniji regioni ovog oktobra, dok će se u jugostiočnoj Evropi i Španiji zadržati toplije vreme.

Iako se očekuje da će temperature ove zime biti niže nego prošle godine - kako kažu meteorolozi delimično i zbog fenomena La Ninja, one bi i dalje mogle biti toplije u poređenju sa dugoročnim prosekom.

Zapadna i centralna Evropa će takođe biti pogođene posledicama nekoliko oluja koje dolaze sa Atlanskog okeana u narednim nedeljama.

Uslovi zapadno od Afrike znače da su ove oluje primorane da pređu preko severnog Atlantika, a novi sistemi bi mogli da dolaze na svakih nekoliko dana do sredine oktobra.

To stvara značajnu neizvesnost u vremenskim modelima i otežava predikcije vremenskih uslova u Evropi u narednih nekoliko nedelja.

Hoće li La Ninja doneti hladniju zimu Evropi?

La Ninja je prirodni klimatski obrazac koji se javlja kada temperature površine mora u centralnom i istočnom Tihom okeanu padnu ispod proseka - suprotno toplijoj fazi koju nazivamo El Ninjo. Ovaj fenomen ima široke implikacije na globalne vremenske obrasce, uključujući i one u Evropi.

Stručnjaci Svetske meteorološke organizacije predviđaju 60 odsto šansi za pojavu La Ninje između oktobra i februara. Ove zime se očekuje slaba do umerena snaga ovog fenomena, koji će oslabiti početkom naredne godine.

La Ninja obično donosi hladnije od normalnih temperatura širom zapadne Evrope, a meteorolozi očekuju da će temperature opasti kako se budemo približavali novembru i decembru. Uglavnom, ovaj klimatski obrazac takođe donosi vlažnije i hladnije uslove u Alpima, što može dovesti do učestalijih i jačih snežnih padavina.

profimedia

 

Na drugim mestima u Evropi, vremenski modeli prognoziraju manje snega nego obično, osim u određenim severnim i centralnim oblastima oko Alpa. Severozapadna i jugoistočna Evropa obično će biti suvlje od proseka, dok će jugozapadna Evropa generalno biti vlažnija.

Međutim, kako se udaljavamo od epicentra u Pacifiku, uticaji La Ninje i El Ninja su lakše poremećni lokalnim vremenskim obrascima. To otežava predviđanje njihovih tačnih efekata u Evropi, s obzirom na to da ova dva događaja nisu potpuno ista.

Težina drugih vremenskih ekstremnih pojava takođe je pojačana klimatskim promenama. Padavine su postale varijabilnije, odstupajući od istorijskih proseka i očekivanih obrazaca. Povećanje emisije gasova staklene bašte uzrokovanih ljudskim delovanjem, povećalo je učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja, prema Šestom izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC).

Sa ovim "normalnim" vremenskim obrascima koji se menjaju usled klimatskih promena, biće sve teže predvideti šta budućnost donosi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa