Evropa

Mickoski: Srbija i Severna Makedonija dele viziju da je budućnost regiona u Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

13:11

Mickoski: Srbija i Severna Makedonija dele viziju da je budućnost regiona u Evropskoj uniji
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas u Skoplju, posle sastanka sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem koji boravi u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji, da je razgovarano o poboljšanju veza i ekonomije dve zemlje, dodajući da Srbija i Severna Makedonija dele viziju da je budućnost regiona u Evropskoj uniji.

Mickoski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije rekao da je bilo reči i o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i da su se saglasili da investiranje u mlade predstavlja investiranje u budućnost.

"Govorili smo i o izazovima sa kojima se suočava region, važno je da zajedno radimo na stabilnosti celog regiona i saglasili se da je dijalog jedini put ka rešavanju nesuglasica", rekao je Mickoski.

Dodao je da dve zemlje dele viziju da je budućost regiona u Evropskoj uniji i da zajedničkim naporima mogu da ispune kriterijume, kao i da donesu dobrobit građanima od evropskih integracija.

Mickoski je naveo da Severna Makedonija završava tendersku dokumentaciju za interkonektor koji treba da počne da se gradi. Naveo je da je reči i o izgradnji brze pruge koja predstavlja strateški prioritet vlade Severne Makedonije, dodajući da regionalno povezivanje ostaje prioritet dve zemlje.

"Otvorili smo i temu održavanja zajedničkih sednica dve vlade, kao što smo radili sa drugim našim susedima. Mislim da su odnosi naših zemalja na visokom nivou i da ćemo u narednom periodu više produbiti naše veze, kao I da ćemo graditi dobrosusedske odnose sa svim nasim susedima i da svi zajedno budemo deo EU", naveo je Mickoski.

Na pitanje da li je 2027. godina rok za gasnu interkonekciju između Severne Makedonije i Srbije, Mickoski je odgovorio: "Zašto da ne" i dodao da su se obe vlade obavezale da će to biti prioritet.

Mickoski je naveo da je strateški cilj vlade da budu raskrsnica ovog dela Evrope po pitanju putne, železničke i gasne infrastrukture, a da je povezivanje gasom jedan od prioriteta, dodajući da to treba da bude prioritet i za centralnu Evropu kako bi se smanjila zavisnost od ruskog gasa.

"Za nas je važno da završimo interkonektor sa Grčkom, a potom i sa Srbijom. Ubeđen sam da ćemo ovo o čemu smo danas govoriti završiti uspešno”, rekao je Mickoski.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa