Evropa

Memoari Borisa Džonsona privlače veliku pažnju javnosti - o čemu je sve pisao bivši britanski premijer?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2024

-

19:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Memoari Borisa Džonsona tek treba da izađu iduće nedelje, ali se po britanskim medijima već provlače brojni i ekskluzivni, a za neke čak i bizarni, detalji. Naime, bivši britanski premijer tvrdi u njima da je pronašao uređaj za prisluškivanje u svom kupatilu u britanskom Forin ofisu nakon što ga je upotrebio izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Inače, Džonson i Netanjahu su se upoznali 2017. godine kada je Džonson bio ministar spoljnih poslova u Velikoj Britaniji. 

Džonsonovi memoari biće objavljeni 10. oktobra, a odlomci su več podeljeni u listu "Dejli Telegraf."

"Tamo (u kupatilu) je Bibi bio neko vreme, i to je možda bila slučajnost, a možda i nije, ali kasnije su mi rekli da su pronašli uređaj za prisluškivanje", napisao je Džonson u memoarima.

Dejli Telegraf je zatražio od bivšeg premijera da otkrije više detalja o tome šta se dogodilo, na šta je Džonson rekao da je sve što treba da se zna u tom odlomku u knjizi.

Kada je reč o Netanjahuu, on zvanično nikada nije radio u Mosadu, ali se smatra da je tokom cele svoje karijere blisko sarađivao sa njima. 

profimedia

 

Mosad je inače jedna od najznačajnijih špijunskih organizacija u svetu, a kada je reč o tom razgovoru dvojice lidera, u memoarima se iznose i pojedini, reklo bi se čak i bizarni detalji, u kojima je Džonson rekao da je Netanjahuu ispričao i pokazao gde je pre 100 godina, odnosno tada 1917. godine, potpisana takozvana Balfurova deklaracija kojom je tadašnji britanski ministar spoljnih poslova podržao jevrejske težnje za stvaranjem nacionalnog doma na teritoriji Palestine. 

Ipak, Džonson dalje praktično priznaje da je tu priču izmislio i u memoarima navodi da je malo verovatno da taj papir koji je pokazao izraelskom vođi uopšte bio papir na kom je potpisana ta deklaracija. 

Kada je reč o izraelskom špijuniranju zapadnih saveznika, sada su se mnogi setili i priče iz 2019. kada je Politico, prenoseći tvrdnje američkih zvaničnika iz FBI-a, naveo da je FBI identifikovao Izrael kao odgovornog za postavljanje prislušnih uređaja u blizini Bele kuće. 

Navodi se da su ti uređaji oponašali mobilne predajnike, preuzimali podatke, lokacije i identitete sa mobilnih telefona i da su namenjeni najverovatnije špijunjiranju tadašnjeg predsednika Donalda Trmpa i njegovih saradnika. Natenjahu je tada naveo da su te tvrdnje notorne laži. 

Da se vratimo i na memoare. Ti memoari već izazivaju podozrenje u Britaniji i pre nego što su se pojavili, on tu otkriva i brojne nepoznate detalje tokom svog ministrovanja i dokom vremena dok je bio premijer. On kaže da je kraljica Elizabeta u poslednjoj godini života imala rak kostiju. 
Takođe je optužio i francuskog premijera Emanuela Makrona da je želeo da kazni Britaniju i njega zbog Bregzita i napuštanja Evropske unije. 

U Britaniji se ova knjiga ocenjuje na različite načine. Pojedini mediji, poput Dejli mejlija, koji praktično promoviše i reklamira ovu knjigu, navode da su to politički memoari veka i da je njegova knjiga koja još nije izašla zasenila i Skupštinu konzervativne stranke koja se ove nedelje održavala u Birmingemu. 

Na drugoj strani, uređivački, a ideološki potpuno drugačije orijentisan Guardian naziva knjigu memoarima jednog klovna. Kažu da je u pitanju sebična knjiga koja daje njegovu verziju događaja, ali za zaključke kažu da su puni samoopravdavanja i navodi Guardian upadljivo bezobraznija.

Komentari (0)

Evropa