Evropa

Džonson u memoarima otkrio da je Makron pokušao da ga kazni zbog Bregzita, ali i od čega je bolovala kraljica

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2024

-

14:45

Džonson u memoarima otkrio da je Makron pokušao da ga kazni zbog Bregzita, ali i od čega je bolovala kraljica
Džonson u memoarima otkrio da je Makron pokušao da ga kazni zbog Bregzita, ali i od čega je bolovala kraljica - Copyright Tanjug/AP/Oli Scarff

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron je pokušao da natera Veliku Britaniju da pati zbog izlaska iz Evropske unije, napisao je bivši britanski premijer Boris Džonson u svojim novim memoarima.

U najnovijem odlomku iz njegovih memoara "Oslobođen", Džonson je optužio predsednika Francuske da koristi neregularnu migraciju kao "oružje" za podrivanje Bregzita, preneo je Politico.

On je rekao da je Makron izgleda spreman da zatvori oči pred bandama koje krijumčare ljude preko Lamanša i tvrdi da francuski lider vidi Bregzit kao "strašno uvredljiv potez prema EU i njegovom viđenju sveta."

Postojala su, kako tvrdi Džonson, "mnoga pitanja oko kojih, kada bi mu se pružila prilika, ne bi oklevao da 'zavrne' Britaniju koja se odlučila za Bregzit", zadajući "kazneni udarac" i ostavljajući Džonsona da "više-manje očajava" zbog predsednika Francuske.

Dvojica lidera su imali hladan odnos kada je Džonson bio na funkciji, sa oštrim neslaganjima oko Bregzita, rata u Ukrajini i prava na ribolov, između ostalog.

Makron je bio protiv ponovnog pregovora o britanskom sporazumu o Severnoj Irskoj nakon Bregzita, navodi Džonson.

O kraljici Elizabeti

Pokojna britanska kraljica Elizabeta II patila je od raka kostiju u poslednjim godinama života, napisao je bivši birtanski premijer Boris Džonsonu u svojim memoarima koji bi trebalo da budu objavljeni sledećeg meseca.

Prema kratkom isečku iz memoara koji bi trebalo da budu objavljeni pod naslovom ''Oslobođen'' (Unleashed), Džonson je znao ''godinu ili više'' da je Elizabeta imala ''oblik raka kostiju'', i to u vreme kada je podneo ostavku 2022, svega ddva dana pre njene smrti, preneo je Politiko, dodajući da je to prvi put da je nekadašnji visoki britanski funkcioner naveo da razlog njene smrti nije "starost", kako je navedeno u njenoj smrtovnici.

U opisu svoj poslednjeg susreta s Elizabetom, Džonson je naveo da je izgledala "bleđe i pogrbljenije nego inače", da je imala ''tamne modrice na rukama i zglobovima, verovatno od infuzije i injekcija''. Naveo je da njeno raspoloženje "nije bilo potpuno urušeno njenom bolešću", dodajući da je "s vremena na vreme u našem razgovoru ona je i dalje sijala onim velikim osmehom u svojoj iznenadnoj lepoti koja podiže raspoloženje".

Džonson je napisao da mu je kraljica često govorila neke informacije pre nego što bi do njega stigle zvaničnim putem, uključujući i one o incidentu kada je avion Kraljevskog vazduhoplovstva pao s nosača aviona. Politiko navodi da je kraljičino zdravlje bilo strogo čuvana tajna tokom njene vladavine i da suinformacije o sastancima između premijera i monarha obično poverljive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa