Evropa

MSP Ukrajine: Razočarani smo odlukom Švajcarske da podrži kineski mirovni plan

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

23:49

MSP Ukrajine: Razočarani smo odlukom Švajcarske da podrži kineski mirovni plan
Kijev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je razočarana odlukom Švajcarske da podrži takozvani "kinesko-brazilski mirovni plan od 6 tačaka", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

"Ne možemo da razumemo logiku takve odluke", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i podsetilo da je prvi Globalni samit mira održan u Švajcarskoj, gde je promovisana ukrajinska formula mira.

Ministarstvo je naglasilo da bilo kakva diskusija o putevima mira u Ukrajini ne bi trebalo da se odvija bez same Ukrajine. 

"Osim toga, svi mirovni predlozi moraju biti zasnovani na Povelji UN i poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", stoji u saopštenju ukrajinskog Ministarstva, prenosi Unian.

Ističe se da su neprihvatljive sve inicijative koje ne sadrže jasnu referencu na Povelju UN i ne garantuju punu obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine. 

"Inicijative koje ne priznaju činjenicu ničim izazvane oružane agresije Rusije na Ukrajinu, izjednačuju žrtvu i agresora, nude deeskalaciju na račun suvereniteta i teritorija, Ukrajina ne može da podrži", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Švajcarsku da izbegava učešće u "mirovnim inicijativama" koje bi mogle da zakomplikuju proces postizanja sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira za Ukrajinu.

Švajcarska je ranije danas saopštila da podržava "mirovni plan" Kine i Brazila u vezi sa Ukrajinom. 

Portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova naveo je da je kinesko-brazilska mirovna inicijativa dobra jer "poziva na prekid vatre i političko rešenje sukoba" i "nudi alternativu agresivnoj retorici i ukrajinske i ruske strane".

Mirovni plan, koji su Brazil i Kina najavili sastoji se od šest ključnih tačaka i uključuje zaustavljanje neprijateljstava i početak mirovnih pregovora.  

Takođe se naglašava potreba zaštite civila i razmene ratnih zarobljenika. 

Istovremeno, kinesko-brazilski plan ne govori ništa o povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine, kažnjavanju ratnih zločinaca ili plaćanju odštete Ukrajini za razaranja, navodi kijevska agencija.

Komentari (0)

Evropa