Evropa

Veliki povratak Andreja Babiša na političku scenu Češke: Opozicioni ANO bivšeg premijera pobedio na izborima za Senat

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2024

-

19:30

Veliki povratak Andreja Babiša na političku scenu Češke: Opozicioni ANO bivšeg premijera pobedio na izborima za Senat
Veliki povratak Andreja Babiša na političku scenu Češke: Opozicioni ANO bivšeg premijera pobedio na izborima za Senat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glavna češka opoziciona grupacija koju predvodi bivši premijer Andrej Babiš pobedila je na današnjim izborima koji su održani za popunjavanje trećine mesta u češkom Senatu, međutim vladajuća koalicija premijera Petra Fiale i dalje ima većinu u gornjem domu parlamenta.

Na osnovu svih prebrojanih glasova sa dvodnevnog glasanja Babiševa stranka ANO osvojila je osam od 27 senatskih mesta za koja se glasalo u Senatu koji ima ukupno 81 senatora, prenosi AP.

To je prvi put da je Babišev centristički pokret osvojio toliko mesta u gornjem domu češkog parlamenta i to predstavlja podsticaj za Babiša pred parlamentarne izbore kojli će biti održani naredne godine.

ANO je bila najpopularnija stranka i favorit na ovim izborima, a kandidati koje su predložile stranke vladajuće koalicije osvojili su ukupno 15 izbornih jedinica.

Donji dom Parlamenta je dominantno zakonodavno telo, ali Senat igra važnu ulogu u usvajanju ustavnih amandmana i postavljanju sudija Ustavnog suda.

Aktuelna češka vlada čvrsto podržava Ukrajinu nakon izbijanja sukoba sa Ruskom Federacijom, donirala je Ukrajini oružje, uključujući teško naoružanje i stoji iza plana da se za Ukrajinu nabave artiljerijske granate iz zemalja van Evropske unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa