Evropa

Ekološke organizacije organizovale klimatske proteste širom sveta: ''Gotovo je sa ugljem''

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

14:31

Ekološke organizacije organizovale klimatske proteste širom sveta: ''Gotovo je sa ugljem''
Ekološke organizacije organizovale klimatske proteste širom sveta: ''Gotovo je sa ugljem'' - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ekološki aktivisti širom sveta danas su organizovali proteste na kojima su zahtevali akciju vlada povodom klimatskih promena, a demonstracije su, između ostalog, održane u Njujorku, Berlinu, Briselu, Riju de Žaneiru i Nju Delhiju.

Proteste je organizovala omladinska grupa Petak za budućnost, čija je osnivačica švedska aktivistkinja Greta Tunberg, a njujorški odsek ove grupe planira marš preko Bruklinskog mosta i miting, na kom se očekuje pristustvo najmanje 1.000 ljudi, prenosi AP.

Njujork je domaćin Klimatske nedelje, godišnjeg događaja koji promoviše klimatske akcije, a u isto vreme Generalna skupština Ujedinjenih nacija razmatra ovo pitanje, uključujući prikupljanje triliona dolara za pomoć siromašnijim zemljama koje su najviše pogođene klimatskim promenama.

''Protest u Njujorku ima za glavnu temu 'stubove fosilnih goriva', kompanije koje zagađuju, banke koje ih finansiraju i lidere koji ne uspevaju u pogledu klime", rekla je organizatorka Helen Mančini.

U Berlinu je desetine ljudi izašlo na ulice, ali u manjem broju nego prethodnih godina. Aktivisti su držali transparente na kojima je pisalo ''Sačuvajmo klimu“ i ''Gotovo je sa ugljem'', a demonstranti u Londonu su pozvali vladu da poveća potrošnju radi tranzicije sa fosilnih goriva.

Protesti mladih protiv klimatskih promena počeli su u avgustu 2018. kada je Greta Tunberg, tada nepoznata petnaestogodišnjakinja, napustila školu da bi organizovala protest ispred švedskog parlamenta zahtevajući okončanje upotrebe fosilnih goriva.

Tokom šest godina otkako je Tunberg osnovala Petak za budućnost, globalna emisija ugljen-dioksida iz sagorevanja fosilnih goriva porasla je za oko 2,15 odsto, tvrde naučnici.

Rast emisija je usporen u poređenju sa prethodnim decenijama i stručnjaci predviđaju da će uskoro dostići vrhunac, što je daleko od smanjenja od 43 odsto potrebnog da se povećanje temperature zadrži na dogovorenoj granici od 1,5 stepeni više od preindustrijskog perioda.

Komentari (0)

Evropa