Evropa

Orban: Još šest dana povišene pripravnosti u odbrani od poplava

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

10:19

Orban: Još šest dana povišene pripravnosti u odbrani od poplava
Orban: Još šest dana povišene pripravnosti u odbrani od poplava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će, imajući u vidu prognozu vremena, povišena pripravnost u odbrani od poplava morati da ostane na snazi još šest dana, do sledećeg četvrtka.

Orban je na konferenciji za medije pohvalio službe koje rade na zaštiti od poplava, navodeći da je angažovan značaj broj volontera i da je koordinacija između države i opštinskih tela civilne zaštite do sada tekla glatko, prenosi MTI.

"Možemo sada da kažemo: ne dešava se ništa što nismo ranije videli i ne postoji opasnost koju nismo makar jedanput već izbegli", rekao je mađarski premijer.

On je dodao da je situacija ozbiljna, ali da "nema potrebe za žurbom" i da će "sve biti u redu" ako tokom vikenda svako ostane tamo gde treba da bude.

Dunav, čiji je vodostaj trenutno iznad osam metara, tokom vikenda bi mogao da dostigne vrhunac u Budimpešti, pokazuju prognoze meteorologa.

U Mađarskoj, koja se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope, situacija je najkritičnija u selu Kismaroš, gde meštani već koriste čamce na ulicama, dok se stanovništvo grada Baja sprema za najveću poplavu u poslednjih 11 godina, prenosi portal Index.hu

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u poslednje dve decenije zahvatile su delove Poljske, Češke, Rumunije, Austrije i Slovačke i odnele najmanje 24 života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa