Evropa

Politico: Barnije će imenovati levičare u vladi, dok sprovodi desničarsku agendu

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2024

-

12:59

Politico: Barnije će imenovati levičare u vladi, dok sprovodi desničarsku agendu
Tanjug/AP/Stephane de Sakutin - Copyright Tanjug/AP/Stephane de Sakutin

veličina teksta

Aa Aa

Novoimenovani francuski premijer Mišel Barnije namerava da imenuje levičarski orijentisane članove kabineta, kako bi izbegao da se nova vlada odmah suoči sa izglasavanjem nepoverenja, dok istovremeno teži da obezbedi podršku kraljnje desnice, piše Politico.

Koalicija levičarskih partija Novi Popularni Front, koja je na izborima u junu osvojila najviše glasova, optužila je predsednika Emanuela Makrona da je ''ukrao'' izbore nakon imenovanja Barnijea da predvodi novu vladu.

Barnije, čak i uz podršku Makrona, može da računa na 200 mesta u parlamentu, odnosno 89 manje za apsolutnu većinu.

Imajući to na umu, Barnije cilja da svoj kabinet popuni sa najmanje četiri različita politička profila, kako bi zadovoljio što više poslanika, navodi Politico.

Istovremeno, članovi Novog Popularnog Fronta su obećali da će podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Barnijeovoj administraciji, a umereni levičari su saopštili da neće sarađivati sa njegovom vladom.

Barnijeu će biti potreban jak kandidat za ministra finansija, jer je stanje finansija Francuske najbitnije pitanje u vladi.

AP Photo/Michel Euler

 

Kako se navodi, budući ministar će morati da bude spreman da donese nepopularne odluke, kao što je smanjenje troškova i povećanje poreza.

Didije Migod, šef francuskog organa za transparentnost, mogao bi da bude jedna od opcija, piše Politico.

Iako je Barnije naglasio da će njegova vlada da raskrsti sa Makronovom politikom, on nije isključio mogućnost da na funkciji zadrži neke aktuelne ministre.

Nekolicina, poput odlazeće ministarke kulture Rahide Dati, javno je objavila svoje nade da će se pridružiti novoj administraciji, dok bi Žerald Darmanen mogao da zadrži poziciju ministra unutrašnjih poslova.

Ne očekuje se da će Barnije imenovati člana krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja u svoj kabinet, jer bi to udaljilo centriste, ali postoji mogućnost da će usvojiti deo njihove agende, kao što je ponovno osnivanje Ministarstva za imigraciju.

Kako prenosi Frans info, Barnije već razmatra formiranje ovog ministarstva, koje je postojalo za vreme predsedavanja Nikole Sarkozija, kako bi privukao birače Nacionalnog okupljanja.

Nakon što je ministarstvo ukinuto 2010. godine, nadležnost nad imigracijom vraćena je Ministarstvu unutrašnjih poslova. Iako se Barnije zvanično distancira od Nacionalnog okupljanja, obezbeđivanje podrške krajnje desnice verovatno će biti od ključnog značaja za opstanak njegove vlade, piše Politico.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa