Evropa

Politiko: Valdis Dombrovskis mogući evropski komesar za proširenje

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2024

-

15:02

Politiko: Valdis Dombrovskis mogući evropski komesar za proširenje
Valdis Dombrovskis - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ove nedelje bi trebalo da objavi sastav nove Evropske komisije (EK), a funkciju izvršnog potpredsednika za proširenje i obnovu Ukrajine mogao bi da dobije Letonac i aktuelni potpredsednik EK Valdis Dombrovskis, pokazuju danas objavljena predviđanja briselskog portala Politiko. 

Dombrovskis, inače član Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, već je bio zadužen za ekonomske portfelje u Komisiji, podseća Politiko i ukazuje da bi on mogao da dobije portfelj za proširenje ukoliko druge zemlje ne budu smatrale da su političari sa Baltika prezastupljeni u ovoj oblasti u EK imajući u vidu da je bivša estonska premijerka Kaja Kalas imenovana za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. 

Ranije je i nemački Velt pisao da bi Dombrovskis mogao da dobije funkciju izvršnog potpredsednika za proširenje i obnovu Ukrajine, a on bi, dodaje Politiko, mogao da bude i kandidat za dobijanje politički osetljivog portfelja za konkurentnost. 

U aktuelnoj Komisiji on obavlja funkciju izvršnog potpredsednika za ekonomiju koja radi za ljude, a u periodu od 2014. do 2019. godine bio je evropski komesar zadužen za  finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Dombrovskis je bio premijer Letonije od 2009. do 2014. godine, a pre toga je bio poslanik u Evropskom parlamentu.

Varhelji dobija novi resor

Aktuelni komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji mogao bi da dobije funkciju komesara za višejezičnost, obrazovanje i sport, navodi Politiko uz napomenu da ukoliko Varhelji ne prođe saslušanje u EP, Mađarska će morati da pošalje drugog kandidata. 

U novom sastavu bi, dodaje Politiko, funkcije izvršnih potpredsednika, pored Kalas, mogli da dobiju Tjeri Breton iz Francuske, koji bi bio zadužen za industriju i stratešku autonomiju, Rafaelo Fito iz Italije bi bio odgovoran za koheziju, ekonomiju i oporavak nakon pandemije, Maroš Šefčovič iz Slovačke za administraciju, implementaciju, pojednostavljenje i međuinstitucionalne odnose, a Tereza Ribeira iz Španije za zelenu i digitalnu tranziciju. 

U Komisiji bi se našli i Magnus Bruner iz Austrije, kojem bi moglo da pripadne mesto komesara za finansijske usluge, Ađa Labib iz Belgije mogla bi da bude komesarka za unutrašnje poslove, Ekatarina Zaharijeva iz Bugarske za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć, a Dubravka Šuica iz Hrvatske za demografiju i pravosuđe. 

Funkciju komesara za Mediteran mogao bi da dobije Kostas Kadis sa Kipra, Jozef Sikela iz Češke bi mogao da se nađe na mestu komesara za energetiku, a Dan Jorgensen iz Danske na poziciji komesara za međunarodnu klimatsku politiku.

Prema predviđanjima Politika, Hena Virkunen iz Finske obavljala bi funkciju komesara za tehnologiju, Apostolos Cicikostas iz Grčke komesara za transport, a Majkl Mekgrat iz Irske komesara za inovacije. 

Andrijusu Kubilijusu iz Litvanije moglo bi da pripadne mesto komesara za bezbednost, odbrambenu industriju i svemir, Kristofu Hansenu iz Luksemburga komesara za poljoprivredu, Glenu Mikalefu sa Malte komesara za ravnopravnost, mlade i osiguravanje međugeneracijske pravičnosti, a Vopkeu Hoekstri iz Holandije komesara za trgovinu i ekonomsku bezbednost.
Funkciju komesara za bužet mogao bi da obavlja Pjotr Serafin iz Poljske, komesara za ribarstvo Marija Luis Albukerke iz Portugalije, komesara za poslove, socijalna prava i stanovanje Roksana Minzatu iz Rumunije, komesara za unutrašnje tržište Džesika Rozval, a funkcija komesara za zdravlje trebalo bi da pripadne Sloveniji. 

Slovenija je, u međuvremenu, kako navodi Politiko, potvrdila da je Marta Kos njen kandidat za evropskog komesara nakon što je Tomaž Vesel povukao svoju kandidaturu. 

Svih 26 kandidata za komesare treba da odobri Evropski parlament.

Komentari (0)

Evropa