Evropa

Povratak u školu "izbija" učenicima mobilne telefone iz ruku: Još jedna evropska država zabranjuje ove uređaje?

Komentari

Autor: Euronews

07/09/2024

-

11:50

Povratak u školu "izbija" učenicima mobilne telefone iz ruku: Još jedna evropska država zabranjuje ove uređaje?
Povratak u školu "izbija" učenicima mobilne telefone iz ruku: Još jedna evropska država zabranjuje ove uređaje? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mnoge zemlje u svetu odlučuju se za meru zabrane korišćenja mobilnih telefona u školama, a tu praksu u svojim obrazovnim ustanovama izgleda želi i Francuska. Naime, oko 200 srednjih škola u Francuskoj počelo je ove nedelje testiranje "digitalne pauze" - potpune zabrane korišćenja mobilnih telefona u učionici. Cilj je da se smanji vreme ispred ekrana i borba protiv maltretiranja putem interneta, što je potez koji pozdravljaju i školsko osoblje i učenici.

Ukoliko sve protekne kako je zamišljeno, i ova odluka se pokaže kao dobra, zabrana će se primenjivati u svim školama od januara 2025, prenosi Euronews na engleskom.

U srednjoj školi Klodin Herman u južnom predgrađu Pariza, učenici započinju jutro tako što će predati svoje mobilne telefone.

"To navikava učenike da budu bez telefona ceo dan i uči ih da žive drugačije, čak i tokom odmora umesto da uvek budu na svojim telefonima", rekao je Fabien Lerouk, školski nadzornik.

Jedanaestogodišnji Viktor smatra da nema smisla imati telefon u školi.

"Ovde smo da se zabavimo, tako da nema smisla imati telefon", rekao je on.

Halima, još jedna učenica šestog razreda, se saglasila sa njim, te rekla da smatra da je to veoma dobra ideja.

profimedia

 

"Telefoni mogu da ometaju pažnju tokom časova. Bolje je da ih nemamo ispred sebe tokom časa", dodala je ona.

Mobilni telefoni se čuvaju u posebnim kutijama tokom celog školskog dana. Ova srednja škola uložila je po 300 evra za kupovinu ovakvih kutija za odlaganje, a sav iznos su pokrili iz školskog budžeta.

Kako piše Euronews, država ne doprinosi finansiranju ove zabrane testiranja, ostavljajući finansijski teret državnim odeljenjima odgovornim za finansiranje srednjih škola, od kojih neki smatraju da je to preteško.

Fransoa Sovadet, predsednik Udruženja departmana Francuske, procenio je da bi, ako bi se zabrana primenila širom zemlje, to moglo koštati oko 125 miliona evra za nove opreme za 7.000 srednjih škola u zemlji, navode domaći mediji.

Međutim, odlazeća ministarka obrazovanja Francuske Nikol Belubet nije saglasna sa tim, te je tokom posete srednjoj školi Klodin Herman u utorak rekla:

"Finansijski troškovi mi se čine prilično skromni. Kutije koje je ova škola odabrala za skladištenje mobilnih telefona koštaju oko 60 evra svaka i plaćene su iz sopstvenih sredstava".

"Ali, naravno, ne bih želela da dođe do nesporazuma sa Udruženjem departmana Francuske. Kontaktiraću ih ponovo ako bude potrebno bilo kakva pojašnjenja", objasnila je ona u intervjuu za Euronjuz.

Budući ministar prosvete će odlučiti da li bi ovu zabranu sledeće godine trebalo proširiti širom zemlje.

profimedia

 

Inače, nije Francuska jedina koja se opredeljuje za zabranu mobilnih telefona u školama. Jedna takva inicijativa pokrenuta je i krajem prošle godine u Španiji.

I mnoge škole u Srbiji krenule su tim putem, a Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja krajem prošle godine je izdao Smernice za upotrebu mobilnih telefona.

Da li će učenici moći da koriste mobilne telefone u školi, u Srbiji je prepušteno da odluče same obrazovne ustanove. Izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kažu da su škole u obavezi da tu oblast urede internim aktima. 

Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, još u prethodnoj školskoj godini, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Novom Pazaru, Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu.

Direktori škola su prošle godine rekli da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju, da su fokusirani više na nastavu, jer nema digitalnih uređaja koji im odvlače pažnju. Više nema snimanja na času i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa