Evropa

Švajcarska: Savezno tužilaštvo pokrenulo istragu o mogućoj izbornoj prevari

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

12:50

Švajcarska: Savezno tužilaštvo pokrenulo istragu o mogućoj izbornoj prevari
Švajcarska: Savezno tužilaštvo pokrenulo istragu o mogućoj izbornoj prevari - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je jedna organizacija za zaštitu prava otkrila hiljade lažnih potpisa u biračkim spiskovima u Švajcarskoj, savezno tužilaštvo u toj zemlji je saopštilo da su naložene pretrage i ispitivanja u okviru istrage o mogućoj izbornoj prevari.

Švajcarska medijska grupa Tamedia prva je prenela da je inicijativa organizacije Građanska služba podnela krivičnu prijavu u kojoj ukazuje na malverzacije koje su mogle da promene rezultate glasanja u Švajcarskoj, prenosi AP.

Ovo otkriće organizacije Građanska služba uzdrmalo je švajcarski sistem direktne demokratije, gde je glasanje putem pošte glavni način na koji birači izražavaju svoje mišljenje i gde se četiri puta godišnje građani izjašnjavaju na referendumima.

Kopredsednica te organizacije Noemi Roten angažovala je prošle godine jednu firmu sa zadatkom da prikupi oko 10.000 potpisa birača i potom je ustanovila da je skoro trećina potpisa bila lažna, sa lažnim adresama i falsifikovanim datumima rođenja.

Rotenova je izjavila da rezultati istrage "zaista mogu ugroziti poverenje koje švajcarski građani imaju u direktnu demokratiju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa