Evropa

U Engleskoj drugačiji trend nego na Mediteranu: Zabeleženo najhladnije leto u Britaniji od 2015. godine

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

09:31

U Engleskoj drugačiji trend nego na Mediteranu: Zabeleženo najhladnije leto u Britaniji od 2015. godine
U Engleskoj drugačiji trend nego na Mediteranu: Zabeleženo najhladnije leto u Britaniji od 2015. godine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Meteorološka služba Velike Britanije je saopštila da su ovogodišnje letnje temperature preliminarno pokazale da je leto 2024. godine najhladnije leto od 2015. godine.

Iako su prethodnih godina leta često bila izuzetno topla i suva, ponekad sa temperaturama koje su prelazile u ekstremne, 2024. godina je donekle promenila taj trend, prenosi Skaj Njuz.

Iako je bilo nekoliko vrelih dana, oni nisu bili ni blizu temperatura koje su evidentirane u prethodnim godinama i mnogi će imati osećaj da leto ove godine nije ispunilo očekivanja.

Za neke delove Engleske, posebno jugoistok i istok, leto je i ove godine uglavnom bilo uobičajeno, ali delovi severozapadne Engleske i Škotske imali su znatno više padavina, manje sunčanih dana i prosečno niže temperature, pokazuju preliminarni podaci Britanske meteorološke službe.

"Iako se ovo leto možda činilo hladnijim u poređenju sa poslednjim godinama, važno je staviti ga u istorijski kontekst, s obzirom na to da promena klime u Velikoj Britaniji povećava učestalost toplijih leta, što se može primetiti kroz naše posmatranje. Dok klimatske promene povećavaju učestalost toplijeg vremena u Velikoj Britaniji, naša prirodna varijabilnost znači da ćemo i dalje povremeno doživljavati hladnija leta", izjavila je naučnica u britanskoj meteo-službi Emili Karlajl.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa