Evropa

Poljska usvojila nacrt budžeta za 2025: Premijer Donald Tusk najavio rekordno izdvajanje za odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

22:11

Poljska usvojila nacrt budžeta za 2025: Premijer Donald Tusk najavio rekordno izdvajanje za odbranu
Poljska usvojila nacrt budžeta za 2025: Premijer Donald Tusk najavio rekordno izdvajanje za odbranu - Copyright AP Photo/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada danas je usvojila nacrt budžeta za 2025. godinu, očekuju se kontrola inflacije i ekonomski rast, ali i rekordno izdvajanje za odbranu, izjavio je premijer Donald Tusk.

''Na osnovu budžeta predstavljamo, inflacija (će biti) pod kontrolom, a ekonomski rast rekordan“, rekao je on.

Tusk je na konferenciji za novinare izneo da će privredni rast u 2025. godini iznositi 3,9 odsto, prenosi PAP.

Šef poljske vlade je najavio i povećanje minimalne zarade i početak investicija, posebno onih koje se odnose na energetsku i železničku infrastrukturu.

Tusk je istakao da očekuje ''još malo turbulencija'' u radu na budžetu za narednu godinu, kao i da će izdaci za odbranu biti rekordno visoki.

''Odlučili smo se i za rekordno visoke izdatke za odbranu, govorimo o skoro 190 milijardi zlota, preko 186 milijardi", rekao je on.

Ranije je, u intervjuu za PAP, zamenik načelnika poljskog Ministarstva nacionalne odbrane Stanislav Vzijatek potvrdio da će izdaci za odbranu planirani za sledeću godinu iznositi oko 4,7 odsto BDP-a.

Prema ovim podacima, 2025. će biti još jedna godina kontinuiranog rasta poljskih izdataka za odbranu, dok je prošle godine u te svrhe izdvojeno 111,2 milijarde zlota, odnosno oko 3,9 odsto BDP-a.

Kako navodi PAP, Poljska će zadržati vodeću poziciju u NATO-u kada su u pitanju izdvajanja za odbranu, budući da je jedina zemlja članica koja izdvaja više od četiri odsto BDP-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa