Evropa

Tusk: Pjotr Serafin je kandidat Vlade Poljske za komesara EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

15:06

Tusk: Pjotr Serafin je kandidat Vlade Poljske za komesara EU
Tusk: Pjotr Serafin je kandidat Vlade Poljske za komesara EU - Copyright AP Photo/Omar Havana

veličina teksta

Aa Aa

Poljska vlada izabrala je šefa stalnog predstavništva Poljske pri EU Pjotra Serafina za svog kandidata za komesara EU, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

Tusk je rekao da će Serafin verovatno dobiti mesto evropskog komesara za budžet.

"Najverovatnije je (portfelj) u rukama predsednice Komisije (Ursule fon der Lajen), ali deluje vrlo verovatno da će poljski komesar dobiti ključni portfelj, što bi bio evropski budžet", naveo je Tusk.

On je dodao da će se ove nedelje konsultovati sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom o predlogu vlade za komesara EU, prenosi Reuters.

profimedia

 

Serafin je jedan od dugogodišnjih saradnika Tuska i bio je šef njegovog kabineta dok je Tusk bio predsednik Evropskog saveta.

Poljska traži da ima veći uticaj u Briselu u vreme Tuskove proevropske vlade, koja je došla na vlast u decembru prošle godine nakon osam godina vladavine partije Pravo i pravda, koju su obeležili brojni sukobi sa EU oko demokratskih standarda.

Kao kandidat Poljske za komesara EU za odbranu ranije se pominjao ministar spoljnih poslova Radek Sikorski, ali je on negirao te navode.

Ukoliko bude izabran, Serafin će na mestu komesara EU iz Poljske zameniti Janoša Vojčehovskog, koji je nadležan za poljoprivredna pitanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa