Evropa

EU upozorila Gruziju da ne zabranjuje opozicione partije, premijer Kobahidze ih nazvao "kriminalnim političkima snagama"

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

23:07

EU upozorila Gruziju da ne zabranjuje opozicione partije, premijer Kobahidze ih nazvao "kriminalnim političkima snagama"
EU upozorila Gruziju da ne zabranjuje opozicione partije, premijer Kobahidze ih nazvao "kriminalnim političkima snagama" - Copyright Tanjug/AP Photo/Shakh Aivazov

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je upozorila Gruziju da ne zabranjuje opozicione partije, navodeći da bi planovi gruzijske vlade da stavi van zakona opozicione stranke ukoliko pobedi na parlamentarnim izborima u oktobru, uništili ono što je ostalo od demokratije u toj zemlji i nateralo Zapad na oštar odgovor.

Portparol EU za spoljne poslove Peter Stano rekao je za Politiko da je Brisel zabrinut zbog plana da se zabrane sve opozicione partije u Gruziji koji je prošle sedmice iznela vladajuća stranka Gruzijski san.

"Opozicione stranke, građansko društvo i nezavisni mediji su od suštinskog značaja za obezbeđivanje da vlade budu odgovorne i da se poštuju demokratske vrednosti", rekao je Stano, ukazujući da je pluralizam "glavni stub procesa pridruživanja EU".

Stano je istakao da vrata za članstvo u EU ostaju otvorena za Gruziju ukoliko ta zemlja odluči da se uskladi sa vrednostima i normama Unije i preokrene negativne tendencije poslednjih meseci.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze rekao je u petak da će zvanično raspustiti prozapadne frakcije u parlamentu nakon izbora planiranih za oktobar. 

Tanjug AP/Jacob King/Pool Photo via AP

Irakli Kobahidze

Kobahidze je opoziciju označio kao "kriminalne političke snage". 

Brisel je praktično zamrznuo prijavu za članstvo Gruzije u EU kao odgovor na usvajanje novog gruzijskog zakona kojim su nevladine organizacije i mediji koje podržava Zapad označeni kao "strani agenti".

Gruzijski parlament je taj zakon usvojio u maju. 

Evropska komisija (EK) je Gruziji dodelila status kandidata krajem prošle godine, uprkos upozorenjima o nepoštovanju ljudskih prava.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa