Evropa

Tajni izveštaj upozorava EU na opasnost od slanja instruktora u ratna područja: Ko je za a ko protiv tog plana?

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

17:33

Tajni izveštaj upozorava EU na opasnost od slanja instruktora u ratna područja: Ko je za a ko protiv tog plana?
Tajni izveštaj upozorava EU na opasnost od slanja instruktora u ratna područja: Ko je za a ko protiv tog plana? - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministri spoljnih poslova i odbrane zemalja EU sredinom naredne nedelje razgovaraće o mogućnosti slanja instruktora u Ukrajinu, a Briselom sada kruži poverljivi izveštaj u kojem se govori o prednostima, ali se drastično upozorava na reakciju Moskve, navodi list Velt am zontag, pozivajući se na svoje izvore

List navodi da će o toj temi biti reči i na sastanku Političko-bezbednosnog komiteta EU 27. avgusta.

Sredinom novembra, mandat za aktuelnu evropsku misiju obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM UKR),  koja se do sada odvijala isključivo na teritoriji EU i prvenstveno u Nemačkoj i Poljskoj, mora biti produžen posle dve godine, a mogao bi biti proširen  i na obuku u Ukrajini u budućnosti. 

U ovom slučaju vojnici EU bi prvi put zvanično bili uključeni u rat na ukrajinskom tlu, navodi nemački list.

Osnova za razgovore sledeće nedelje biće poverljivi dokument Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu nazvan "Strateški pregled Misije EU za obuku u Ukrajini". 

U dokumentu do kojeg je došao Velt navodi se da Kijev očekuje do 150.000 novih regruta kao rezultat majske mobilizacije , a da će biti formirano i deset novih pešadijskih brigada.

"Strukturni nedostatak Ukrajine u odnosu na Rusiju u pogledu ljudstva čini visokokvalitetnu obuku i opremu veoma važnim za ukrajinski vojni odgovor", navodi se u dokumentu. 

EEAS ne daje nikakve preporuke za obuku u Ukrajini, ali detaljno ukazuje na prednosti i delimično usvaja argumente ukrajinske vlade.

Ali Brisel takođe analizira rizike takve operacije i kritikuje nedostatak realizma u obuci ukrajinskih vojnika na teritoriji EU, koja je u velikoj meri zasnovana na zapadnim standardima u mirnodopskim uslovima. 

"Raspoređivanje vojnika EU moglo bi biti ograničeno na instruktore koji se nalaze u ukrajinskim centrima za obuku, daleko od bojnog polja. Ali to ne isključuje mogućnost da Ukrajina razvije druge regionalne opcije", navodi EEAS i napominje da bi obuka mogla da se organizuje u zemljama u neposrednom susedstvu Ukrajine ("spoljna čvorišta").

Međutim, EEAS ukazuje na "kritičnu pretnju" za vojnike EU u slučaju obuke trupa na ukrajinskoj teritoriji. 

"Činjenica da Rusija balističkim projektilima i dronovima može da stigne do bilo kog dela Ukrajine rezultirala bi najvišim stepenom pretnje vojnom osoblju EU", navodi diplomatska služba EU.

Dodaje se da bi vojnike EU Rusija mogla da vidi kao aktivno uključene u sukob što može izazvati "nepredvidive reakcije".

Ovo uključuje i vatru iz dronova i raketa iz Azovskog mora, Rusije i Belorusije, ali i eksplozije granata, sabotaže i sajber napade. 

Zahtev EEAS-a je jasan: u svakom slučaju su potrebni „čvrsti planovi evakuacije“.

Prve neformalne debate na ovu temu već su održane u Briselu pre letnje pauze u julu.

Pojavila su se dva fronta koja su do sada bila nepomirljiva. Francuska apsolutno želi da Evropljani ispoštuju zahtev Kijeva i da, pored trenutne obuke, obučavaju i vojnike u Ukrajini. Pariz podržavaju baltičke države, Poljska, Danska i Švedska.

Nemačka savezna vlada je s druge protiv obuke ukrajinskih vojnika na licu mesta, strahujući od dalje eskalacije i nesagledivih rizika. 

Stav Berlina do sada su delile Malta, Austrija, Slovenija i Mađarska, podseća Velt.

Odluka o ovome biće doneta najkasnije do novembra.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa