Evropa

Švajcarska nudi novčanu nagradu za uklanjanje stare municije odložene u jezera

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2024

-

11:32

Švajcarska nudi novčanu nagradu za uklanjanje stare municije odložene u jezera
Švajcarska nudi novčanu nagradu za uklanjanje stare municije odložene u jezera - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turisti koji uživaju u slikovitim predelima uz obale alpskih jezera Lucern, Tun ili Nešatel verovatno bi bili iznenađeni kada bi znali da se ispod tih netaknutih planinskih vodenih bisera nalazi odložena municija i da švajcarska vlada nudi nagradu da se ta municija ukloni.

Godinama je švajcarska vojska koristila jezera kao deponije za staru municiju, verujući da su baš to pogodna mesta da se odlože zastarele, ali opasne eksplozivne zalihe, prenosi BBC.

Procenjuje se da se u jezeru Lucern nalazi oko 3.300 tona municije, dok je u vodama Nešatela, jezera koje je švajcarsko ratno vazduhoplovstvo do 2021. godine koristilo za uvežbavanje bombardovanja, odloženo 4.500 tona municije.

Neki delovi odložene municije nalaze se na dubinama od 150 do 220 metara, dok su drugi, kao npr. u jezeru Nešatel na samo šest ili sedam metara ispod površine.Švajcarsko ministarstvo odbrane nudi 50.000 švajcarskih franaka (45.000 funti) kao nagradu za najbolju ideju za uklanjanje municije.

Tri najbolje ideje za bezbedno i ekološki prihvatljivo rešenje za vađenje municije podeliće sredstva iz nagradnog fonda, ali očekuje se da će realizacija kompletne operacije uklanjanja municije koštati više milijardi franaka.

Penzionisani švajcarski geolog Markos Bizer, koji je savetovao švajcarsku vladu o ovom problemu, još pre deset godina je napisao istraživački rad upozoravajući na opasnost od odlaganja municije u jezerima.

"Municija predstavlja dva rizika. Prvo: uprkos tome što je municija pod vodom još uvek postoji rizik od eksplozije, jer u mnogim slučajevima vojska nije uklonila upaljače pre nego što je deponovala eksplozivne naprave. Zatim imamo opasnost od zagađenje vode i tla. Postoji stvarna šansa da visoko toksični TNT zagadi vodu jezera i sedimente", upozorio je Bizer.

Švajcarska vlada priznaje da faktori kao što su loša vidljivost, namagnetisano gvožđe i težina municije predstavljaju velike izazove za ekološki prihvatljivo uklanjanje tog opasnog tereta.

Procena mogućih tehnika vađenja iz 2005. godine pokazala je da sva predložena rešenja za vađenje municije nose ozbiljne rizike koji bi mogli da ugroze osetljive ekosisteme jezera.

Kod planinskog gradića Mitholza 1947. godine je eksplodiralo 3.000 tona municije koju je vojska čuvala u planini.

U toj nesreći je poginulo devetoro ljudi i uništeno je jedno selo, a eksplozija se čula i u 160 kilometara udaljenom Cirihu.

Komentari (0)

Evropa