Evropa

Austrijski kancelar nakon otkazivanja nastupa Tejlor Svift: Planiramo paket mera za jačanje kapaciteta protiv terorizma

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2024

-

15:00

Austrijski kancelar nakon otkazivanja nastupa Tejlor Svift: Planiramo paket mera za jačanje kapaciteta protiv terorizma
Karl Nehamer - Copyright Tanjug/AP/Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da će uvesti korake za jačanje kapaciteta Austrije za borbu protiv terorizma nakon što su vlasti prošle nedelje osujetile zaveru o izvođenju terorističkog napada na koncertu koji je trebalo da održi američka pop zvezda Tejlor Svift u Beču.

Nehamer je na platformi X (Tviter) napisao da će predstaviti paket mera za omogućavanje "odlučne akcije protiv terorističkih aktivnosti", preneo je Rojters.

"Kronen cajtung" je objavio ranije četiri tačke njegovog paketa mera, koji uključuje davanje bezbednosnim službama mogućnost da nadgledaju komunikaciju poslatu u aplikacijama za razmenu poruka, što trenutno nije dozvoljeno u zemlji.

Nehamer je rekao nakon otkrivanje zavere u Beču da treba dati veća ovlašćenja obaveštajnim agencijama za dešifrovanje poruka. On je kazao da će svoje planove izneti na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost kasnije danas.

"Kronen cajtung" je objavio da Nehamerov paket mera uključuje predloge za borbu protiv političkog islama pooštravanjem pravila oko prava na okupljanje grupa koje se smatraju neprijateljski raspoloženim prema demokratiji.

Mere uključuju i deradikalizaciju ekstremista i odredbe za olakšavanje obaveznog istražnog pritvora za mlade osumnjičene za teška krivična dela. Austrija ima stroge zakone o zaštiti ličnih podataka.

Podsetimo, tri koncerta Tejlor Svift u Beču otkazana su nakon što je vlada potvrdila da je planiran napad na stadion, saopštio je organizator.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa