Aktuelno iz kulture

Obožavaoce Tejlor Svift ne mogu zaustaviti ni pretnje terorista: Masovno spontano okupljanje "Sviftija" u Beču

Komentari

Autor: Guardian

09/08/2024

-

10:37

Obožavaoce Tejlor Svift ne mogu zaustaviti ni pretnje terorista: Masovno spontano okupljanje "Sviftija" u Beču
Obožavaoce Tejlor Svift ne mogu zaustaviti ni pretnje terorista: Masovno spontano okupljanje "Sviftija" u Beču - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj obožavaoca pop zvezde Tejlor Svift prisustvovao je improvizovanom skupu u Beču, nakon što su u tom gradu otkazana sva tri koncerta pevačice, zbog pretnji terorističkim napadom.

Mnogi prisutni pleli su narukvice sa perlicama sa rečima omiljenih pesama iz Tejlorinog opusa, koje su postale simbol njene planetarno uspešne "Eras" turneje. Njima su ukrašavali drveće u parkovima međusobno ih delili i zajedno pevali numere, koje zbog otkazivanja koncerata nisu mogli da čuju u izvođenju svoje omiljene pevačice.

Tanjug/AP

 

Procenjuje se da je za prvi koncert koji je trebalo da se održi u četvrtak uveče prodato 50.000 karata, a bilo je očekivano da se ispred "Ernst Happel" stadiona okupi još najmanje 20.000 ljudi, koji bi slušali pesme pevačice bez ulaska na tribine.

Tanjug/AP

 

U Beč je tim povodom došlo i mnogo posetilaca iz drugih zemalja, koji su bili razočarani otkazivanjem dugoočekivanog događaja, ali su u spontanom skupu pronašli utehu.

Novinari Guardian-a razgovarali su sa Jasmin, advokaticom iz Britanije, koja je već bila na dva koncerta Tejlor Svift i to u Londonu i Amsterdamu.

"Postoji osećaj inkluzivnosti na njenim koncertima. Nema mnogo mesta na svetu gde žene mogu da odu, popiju piće, plešu i osećaju se bezbedno. Na njenim koncertima su uglavnom žene, deca i gej muškarci, a sada više nema garancije te sigurnosti", rekla je ona.

Tanjug/AP

 

Jasmin ističe da joj je naročito žao zbog fanova Svift, koji su doputovali iz balkanskih zemalja i kojima je to bila "prva šansa da je vide uživo".

Ona je platila 560 evra za tri noćenja u hotelu, 105 evra za avionski let i 808 evra za kartu za koncert. 

"Znam da je to sumanuto, ali znam mnoge Amerikance koji su platili dve hiljade dolara za najjeftinija mesta", rekla je ljubiteljka Tejlor Svift, dodavši da joj je drago što će novac za karte biti refundiran.

Tanjug/AP

 

Isto su ponudili i pojedini hoteli iz Beča, iako nisu bili pravno obavezani da u tako kratkom roku vraćaju novac od rezervacija. U međuvremenu, karte za predstojeće koncerte Tejlor Svift na Vembli stadionu navodno su 30 posto skuplje nakon otkazivanja u Beču.

Uhapšen još jedan tinejdžer osumnjičen za planiranje napada

Tinejdžer poreklom iz Iraka uhapšen u Beču u okviru istrage o mogućem napadu na koncertu Svift. Osamnaestogodišnji Iračanin dolazi iz istog kruga iz kojeg je i 
glavni osumnjičeni 19-godišnjak, saopštilo je danas austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova. 

Zasad su ukupno tri osobe lišene slobode zbog navodnog planiranja terorističkog napada, od kojih najmlađa ima 17 godina. Sva tri mladića su prema navodima austrijske policije, povezana sa Islamskom državom.

Podsećamo, bečki deo turneje "Eras" otkazan je nakon što je otkriven plan za teroristički napad na stadion na kom je trebalo da se održe koncerti. Policija je uhapsila dve osobe - od 17 i 19 godina - osumnjičene da su navodno planirale napad, a koje su se poslednjih nedelja zaklele na vernost Islamskoj državi.

Tanjug/AP

 

Kod uhapšenog 19-godišnjaka, poreklom iz Severne Makedonije, u kući je pronađena hemijska supstanca, za koju generalni direktor javne bezbednosti Austrije Frankc Ruf kaže da je najverovatnije sredstvo kojim je planirao da izvede napad, prenosi Reuters.

Tinejdžer je navodno pravio bombu i planirao da automobilom uleti u gomilu, koja je trebalo da se okupi ispred stadiona zbog koncerta. Navodno je razmatrao i upotrebu mačeta i noževa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura