Evropa

Slučaj Tomija Robinsona i protesta u Velikoj Britaniji: Kako je Najdžel Faraž optužen za nasilje kojem se protivi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2024

-

09:00

Slučaj Tomija Robinsona i protesta u Velikoj Britaniji: Kako je Najdžel Faraž optužen za nasilje kojem se protivi?
Slučaj Tomija Robinsona i protesta u Velikoj Britaniji: Kako je Najdžel Faraž optužen za nasilje kojem se protivi? - Copyright Tanjug/AP/Alex Brandon, AP/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Povratak ekstremiste Stivena Jeksli-Lenona, poznatijeg kao Tomi Robinson, u britanski javni prostor nakon napada na decu u Sautportu, kojom prilikom je ubijeno troje i ranjeno 11 dece, a što je dovelo do nasilnih protesta u Velikoj Britaniji, je uzburkalo britansku javnost, potrešenu ubistvima maloletnih devojčica.

Uz "vaskrsnuće" Robinsona u javnosti u vezi sa događajem u Sautportu, došlo je i do prozivanja Najdžela Faraža, lidera britanske desnice, koji je postavio neka pitanja na društvenim mrežama u vezi sa događajem u Sautportu, te je označen kao jedan od inspiratora i pokretača nereda.

Ipak, Faraž, koji je na nedavno završenim izborima postao poslanik britanskog parlamenta, i Robinson su u sukobu oko krucijalnih tačaka onoga što britanska desnica naziva borbom protiv ilegalnih imigracija, za koje veruju da su odgovorne za porast stope kriminala i osećaj ugroženosti na ulicama Velike Britanije.

U neredima koji su zahvatili Veliku Britaniju protekle nedelje nije učestvovao Robinson, koji se za to vreme nalazio na Kipru, dok se Faraž ogradio i osudio nasilje.

Ipak, u fokus javnosti ponovo je došla zaboravljena organizacija, koja je početkom druge decenije ovog veka poljuljala temelje britanskog društva.

Ekstremistička Engleska odbrambena liga i Tomi Robinson

Pre 15 godina jedna grupa, pod nazivom Engleska odbrambena liga (EDL) je osnovana u Lutonu od strane Lenona, koji je za javnost uzeo pseudonim "Tomi Robinson", što je ime i prezime jednog od vođa navijača fudbalskog kluba Luton.

Zapravo, Engleska odbrambena liga i jeste organizacija sastavljena od više navijačkih grupa, označena kao ekstremistička i antiislamistička, a koja je na ulicama Velike Britanije protestovala zbog "islamske pretnje" britanskom društvu od 2009. godine.

Kroz biografiju Tomija Robinsona, "TRT World" navodi da je reč o čoveku rođenom 1982. godine u Engleskoj, koji je kao britanski antiislamistički aktivista postao jedan od najistaknutijih ekstremista krajnje desnice u Velikoj Britaniji.

Robinson je odrastao u Lutonu, gradu sa značajnom rasnom i verskom raznolikošću, što je, kako tvrdi medij, odigralo ulogu u oblikovanju njegovih pogleda na svet. Njegova majka je bila irski imigrant. Pohađao je srednju školu "Putteridge" gde je, kako je sam rekao, bio svedok "aktivnosti bandi" koje su bile podeljene po rasnim linijama.

AP/Matt Dunham

 

U svojoj autobiografiji "Državni neprijatelj", opisao je detaljne prikaze navodnih tuča bandi. Takođe otkriva lične pritužbe koje uključuju nepozivanje na venčanja dvojice prijatelja muslimana, Kamrama i Imrama, sa kojima se zbližio u školi nakon što su skupili novac da zajedno kupe Porše.

Pod Robinsonovim vođstvom, EDL je, piše turski medij, organizovao brojne proteste i tuče, često obeležene nasilnim sukobima sa kontrademonstrantima i policijom. Ovi protesti su osuđeni zbog promovisanja antimuslimanskih osećanja. On je 2011. godine osuđen za vođenje ulične tuče u kojoj je učestvovalo 100 ljudi i osuđen je na 12 meseci zatvora.

Napustio je EDL u oktobru 2013. godine, izjavivši da više ne želi da vodi pokret za koji je verovao da ga preuzimaju rasistički i krajnje desničarski ekstremisti. Nakon što je napustio EDL počeo je da radi sa Kuilliamom, istraživačkim timom za borbu protiv ekstremizma, a kasnije je postao dopisnik kanadske krajnje desničarske medijske kuće "Rebel Media".

Kako navodi TRT, aktivan je na alternativnim mrežama gde njegove pristalice dele sadržaj koji objavljuje u vidu video snimaka, a tokom nereda u Roterhamu, Robinson se sunčao na Kipru.

Kako su mediji povezali izabranog poslanika Parlamenta sa ekstremistom?

Ipak, jedna objava drugog desničara, britanskog političara Najdžela Faraža, zvezde Bregzita i lidera partije Reforma UK, izazvala je posebnu pažnju u javnosti koja je pokušavala da nađe ili stvori krivca za nerede koji su usledili nakon događaja u Sautportu.

Faraž se nakon napada oglasio na društvenoj mreži "X" gde je postavio pitanja u vezi sa samim događajem, ali i počiniocem, ne pretpostavljajući ni etničko, ni rasno, ni religijsko poreklo počinioca.

"Pa, to je prilično užasno, treća devojčica je umrla od posledica uboda nožem juče u Sautportu. Pridružujem se svima u žalosti zbog užasa zbog onoga što se dogodilo. Znam da je premijer otišao da položi cveće i bio je izvrgnut ruglu i to vam pokazuje koliko je javnost nezadovoljna stanjem zakona i reda u našoj zemlji", rekao je on.

Nastavio je pitanjima o samom incidentu.

"Postoji jedno ili dva pitanja: da li je ovaj tip bio pod nadzorom od strane bezbednosnih službi, jer neki izveštaji kažu da jeste, drugi da nije. Policija kaže da ovo nije teroristički akt. Baš kao što su rekli da je napad nožem na vojnog potpukovnika na ulicama Kenta pre neki dan bio incident koji nije teroristički. Samo se pitam da li je istina sakrivena od nas. Ne znam odgovor na to, ali mislim da je to pošteno i legitimno pitanje. Ono što znam je da nešto ide užasno po zlu u našoj nekada lepoj zemlji", rekao je Faraž.

Od strane Brendana Koksa, supruga ubijene poslanice Džo Koks, a preko britanskih medija, zbog svojih pitanja Faraž je okarakterisan kao "Tomi Robinson u odelu", kako je preneo "Sky News".

Poređenje Faraža i ekstremiste Robinsona je došlo uz salvu kritika da Faraž, zbog pitanja koja je postavio, igra po "knjizi uputstava Trampa", te da pitanjima raspiruje mržnju.

"Izvan prihvatljivog ponašanja je iskoristiti ovakav trenutak da širite svoj narativ i svoju mržnju, a videli smo rezultate na ulicama Sautporta sinoć", rekao je Koks za Radio BBC, prenosi Sky.

Ono što je zamereno Faražu je i to da su on i ekstremista Robinson imali isti zaključak povodom sveukupne situacije u zemlji, tj. kako je Robinson napisao: "Niko se od nas ne oseća bezbedno u našoj sopstvenoj zemlji, u našim sopstvenim gradovima".

"Uradio sam mnogo više od svih ostalih da se porazi ekstremistička desnica u Britaniji"

Ipak, Faraž i Robinson nisu prijatelji, kako je napisao "Politico", a štaviše, Faražovo protivljenje ekstremističkoj desnici u Britaniji je postalo opštepoznato kada je jednom prilikom rekao da je uradio više od bilo koga drugog da se ova struja porazi.

U razgovoru sa novinarom časopisa "New Statesman", Faraž je izneo svoj stav o Robinsonu i ekstremno desnoj sceni, na koji se oslanja analiza portala "Politico".

"Pogledajte, kada su dobili milion glasova na evropskim izborima 2009. godine, BNP (prim. aut. Britanska nacionalna partija) je bila pobunjenička snaga britanske politike. UKIP je bio relativno mali. Ko je uništio BNP? Da li je bivši ministar rada Peter Hain rekao da ih bojkotuju, ili sam ih ja porazio?", zapitao je Faraž.

Tanjug AP/Yui Mok/PA via AP

 

Faraž je tvrdio da je on taj koji je uspeo da uništi ekstremističku Britansku nacionalnu partiju.

"Pol Natal i ja smo direktno preuzeli glasove BNP i rekli smo: 'Vidite, ako glasate za BNP zbog duboke frustracije zbog onoga što se dešava u vašim zajednicama, ne morate da glasate za organizaciju koja je otvoreno neprijateljska drugima. Delimo vašu zabrinutost, ali nismo neprijateljski raspoloženi, na ličnom, ljudskom nivou'.....Niko nije učinio više da pobedi krajnju desnicu u ovoj zemlji od mene. Da nisam ovde, pojavio bi se neko sa malo više mozga od Nika Grifina", rekao je tada Faraž.

Faraž nikada nije sreo Robinsona, a sam je rekao da "nije želeo", a Džerarda Batena, Robinsonovog saradnika je u svom stilu nazvao "nešarmantnim idiotom", nakon što su Baten i Robinson pokušali da preuzmu njegovu bivšu partiju UKIP 2019. godine i pomerili je na stranu neofašizma.

Ekstremizam koji se isplati....i finansijski

Upravo Robinson, koji je nakon EDL lutao na ekstremno desnoj sceni, pokušavajući da ostane relevantan, često je optuživan od strane sopstvenih pristalica da zapravo radi protiv njih, a posebno su ukorenjene optužbe na njegov račun zbog bogatstva koje navodno poseduje.

Pod istragu su došle njegove finansije, a posebno njegov sopstveni navodi pred sudom da je potrošio 100.000 funti na kocku dok je tražio donacije od podržavalaca, kako je naveo BBC.

Suđeno mu je, naime, za onlajn sramoćenje tinejdžera sirijskog porekla Džamala Hidžazija, a Robinson je pred sudom priznao da duguje stotine hiljada funti zbog čega je proglasio lični bankrot.

AP/Frank Augstein

 

Osim toga, priznao je i da je trošio novac na opijanje, alkohol i zabave dok je primao hiljade funti donacija, prenosi BBC.

Slične tvrdnje je preneo i "Guardian" koji je tvrdio da Robinson duguje preko dva miliona funti kreditorima nakon što je proglasio bankrot, a navodno je njegova ukupna imovina i sve ono čemu ima pristup vrednosti oko tri miliona funti, a što je sakrio da ne bi morao da vrati dugove.

Sumnje u poštenje ekstremiste su podgrejane nakon što je otkrio svoju lokaciju tokom javljanja u vezi sa neredima u Britaniji, kada je otkriveno da se nalazi u hotelu ili sopstvenoj rezidenciji na Kipru.

Da li je bivši pripadnik MI5 radio za Robinsona?

Čudna životna priča engleskog ekstremiste uključuje i poveznice sa službama bezbednosti, tj. sa njihovim bivšim pripadnicima, od kojih je jedan, po sopstvenom priznanju, radio za njega na poslovima špijuniranja njegovih političkih protivnika, prenosi "Guardian".

Naime, poznati bivši pripadnik MI5 koji je povezan sa serijom terorističkih ubistava, Piter Kili, koji je radio kao krtica britanskih službi u redovima IRA pod imenom Kevin Fulton, navodno je radio za Robinsona kao njegov "oficir nadzora" od 2020. godine, prateći i snimajući interesantnih lica, uključujući Nika Loulsa, izvršnog direktora grupe "Nada ne Mržnja", prenosi engleski medij.

"Kili je proveo dane posmatrajući moju kuću i snimajući naše kretanje. Parkirao bi se na putevima oko moje kuće, snimajući me kamerom skrivenom u šoljici za kafu koja mu je bila na instrument tabli. Bilo je trenutaka kada je pokušavao da me prati i peške", naveo je Louls.

Pod pseudonimom "Fulton", Kili je proveo više od jedne decenije u IRA za potrebe britanske obaveštajne službe, prvo kao tvorac bombi, a zatim kao deo njenog zloglasnog tima za unutrašnju bezbednost, uzdižući se kroz redove terorističke grupe i postajući jedan od najvažnijih obaveštajaca MI5 u okviru paravojne organizacije, piše "Guardian".

profimedia

 

U Britaniji je čak hvaljen kao heroj kada je njegova uloga konačno otkrivena, ali to nije bilo bez kontroverzi. Kili je kasnije priznao da je ubijao i bombardovao po zadatku, navodno često uz prethodno znanje njegovih britanskih rukovodilaca.

U predgovoru Kilijeve autobiografije "Dupli agent", navedeno je: "Kevin Fulton je bio britanski agent koji je aktivno podstican da učestvuje u operacijama koje su bile nemoralne i nezakonite. Ustvari, britanska vojna obaveštajna služba mu je dala dozvolu za ubistvo, preko svog tajnog krila, jedinice za istraživanje snaga (FRU)", navedeno je u knjizi, prenosi "Guardian".

Louls je svedočio o praćenju od strane Robinsona i Kilija, postavljajući pitanje:

"Postoje ogromna pitanja o Kilijevim prošlim, pa čak i trenutnim vezama sa službama bezbednosti i šta su njegovi rukovodioci znali o njegovim nezakonitim aktivnostima", pitao je Louls.

Komentari (0)

Evropa