Evropa

Traju neredi u Velikoj Britaniji zbog ubistva troje dece: Osam osoba uhapšeno, zapaljena zgrada i automobil

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2024

-

08:41

Traju neredi u Velikoj Britaniji zbog ubistva troje dece: Osam osoba uhapšeno, zapaljena zgrada i automobil
Traju neredi u Velikoj Britaniji zbog ubistva troje dece: Osam osoba uhapšeno, zapaljena zgrada i automobil - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osam osoba uhapšeno je u britanskom gradu Sanderlendu tokom nereda do kojih je došlo zbog tragedije u Sautportu, gde je nožem ubijeno troje dece, a tri policajca su prebačena u bolnicu, rečeno je danas iz policije.

Najmanje jedna zgrada i automobil navodno su zapaljeni, dok se policija borila da obuzda nekoliko stotina demonstranata, piše Gardijan. Prvobitno je saopšteno da je zapaljena zgrada policije, ali kasnije je objavljeno da je zapaljena susedna zgrada.

Protest u Sanderlendu bio je jedan od nekoliko planiranih širom Velike Britanije ovog vikenda zbog tragedije u Sautportu koja se dogodila u ponedeljak. Državni zvaničnici su naveli da su protesti podstaknuti dezinformacijama na društvenim mrežama o poreklu i religiji 17-godišnjeg Aksela Rudakubana, osumnjičenog za napad.

Sekretar za obrazovanje i poslanica Sanderlenda, Bridžit Filipson, opisala je nemire u gradu kao "nasilje koje se ne oprašta".

"Zločinci umešani u ove užasne nerede moraju da budu identifikovani, procesuirani i kažnjeni. Sanderlend je bolji od ovoga i ti nasilnici nisu slika našeg grada", rekla je ona.

Nakon što je u ponedeljak u Sautportu napadač nožem ubio troje dece i ranio 13 osoba, nasilni incidenti izbili su u tom gradu, ali i u Hartlpulu, u Londonu i drugim gradovima zbog lažnih informacija koje su se ubrzo proširile društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za ubistvo dece bio radikalni islamistički migrant.

Ne bi li ugušila dezinformacije, policija je objavila da je Rudakubana rođen u Britaniji. Uprkos tome, više desetina demonstracija protiv imigracije planirano je širom Velike Britanije za vikend, ali takođe i nekoliko kontraprotesta onih koji se protive rasizmu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa