Evropa

Nemiri zbog ubistva tri devojčice u Britaniji, Starmer upozorio medije da ne šire dezinformacije

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2024

-

19:01

Nemiri zbog ubistva tri devojčice u Britaniji, Starmer upozorio medije da ne šire dezinformacije
Kir Starmer - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Kir Starmer upozorio je danas medijske kompanije da ne šire dezinformacije na društvenim mrežama, nakon što su dezinformacije o tragediji u Sautportu izazvale nasillje u gradovima u Britaniji.

"Velikim (medijskim) kompanijama nasilje je jasno nastalo na društvenim mrežama: to je takođe zločin. Zakon se mora poštovati svuda", rekao je Starmer na konferenciji za medije, dodajući da ravnoteža mora da postoji i na takvim platformama, prenosi Rojters.

Nakon što je u ponedeljak u Sautportu napadač nožem ubio troje dece i ranio 13 osoba, nasilni incidenti izbili su u tom gradu, ali i u Hartlpulu, u Londonu i drugim gradovima zbog lažnih informacija koje su se ubrzo proširile društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za ubistvo dece bio radikalni islamistički migrant.

Ne bi li ugušila dezinformacije, policija je objavila da je osumnjičeni, Aksel Rudakubana rođen u Britaniji.

Uprkos tome, više desetina demonstracija protiv imigracije planirano je širom Velike Britanije i ovog vikenda, ali takođe i nekoliko kontraprotesta onih koji se protive rasizmu.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Dejvid Henson takođe je danas rekao da postoji mogućnost za još više nasilja nakon napada u Sautportu.

Tri devojčice mlađe od 10 godina ubijene su u napadu, a petoro dece nalazi se u kritičnom stanju nakon napada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa