Evropa

Evakuisana železnička stanica Sen-Šarl u Marseju zbog ostavljenog prtljaga

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2024

-

10:40

Evakuisana železnička stanica Sen-Šarl u Marseju zbog ostavljenog prtljaga
Evakuisana železnička stanica Sen-Šarl u Marseju zbog ostavljenog prtljaga - Copyright Tanjug/AP/David Goldman

veličina teksta

Aa Aa

Železnička stanica Sen Šarl u Marseju evakuisana je danas nešto pre 9 sati zbog ostavljenog prtljaga.

Železnički saobraćaj je u prekidu i očekuju se kašnjenja, prenosi BFM TV.

Francuski mediji prethodno su objavili da je železnički saobraćaj u zemlji i dalje u prekidu nakon jučerašnjeg dobro pripremljenog i masivnog napada na železničku mrežu, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a istraga se nastavlja.

Mreža brzih železnica u Francuskoj pogođena je juče koordinisanim ''zlonamernim radnjama'', uključujući podmetanje požara koji su doveli do poremećaja na velikom broju najprometnijih železničkih linija u zemlji.

Železnički saobraćaj u Francuskoj se postepeno normalizuje posle sabotaža

Železnički saobraćaj u Francuskoj danas je počeo da se vraća u normalu pošto su inženjeri radili čitave noći da poprave oštećene signalne stanice i kablove.

Napadi, koji su se dogodili u noći između četvrtka i petka, doveli su do poremećaja u železničkom saobraćaju juče, na dan otvaranja Olimpijade, a pogođene su bile linije između Pariza i drugih velikih gradova kao što su Lil, Bordo i Strazbur, prenosi danas "France24".

Napad na liniji Pariz-Marsej je sprečen, saopštila je francuska državna železnica SNCF.

“Na istočnom pravcu saobraćanje brzih vozova je normalno nastavljeno od jutros, dok na linijama na severu, u Bretanji i na jugozapadu 70 odsto vozova ima kašnjenja od sat do dva”, navela je danas železnica.

Kompanija Eurostar saopštila je da je otkazala četvrtinu polazaka između Londona, Pariza, Brisela i Amsterdama, kao i da će otkazati oko petinu polazaka tokom vikenda.

Britanski premijer Kir Starmer bio je prinuđen da umesto brzim vozom putuje avionom na ceremoniju otvaranja Olimpijade koja je održana sinoć.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Na više lokacija na železničkoj mreži u noći između četvrtka i petka presečeni su ili zapaljeni optički kablovi u blizini pruga koji obezbeđuju prenos sigurnosnih informacija vozovođama.

Izvor blizak istrazi naveo je da je reč o dobro pripremljenoj operaciji koju je organizovala “Ist struktura”.

Parisko tužilaštvo je pokrenulo istragu o oštećenju imovine koje će verovatno naneti štetu fundamentalnim nacionalnim interesima, a u nju je uključeno više od 50 istražitelja, naveo je drugi izvor.

“Naše obaveštajne službe i policija su mobilisani kako bi pronašli i kaznili počinioce ovih kriminalnih akata”, objavio je na platform "X" premijer Gabrijel Atal, dodajući da su napadi pripremljeni i da predstavljaju koordinisane akte sabotaže.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa