Evropa

Ribeiro: OEBS zabrinut zbog rastuće pretnje bezbednosti novinara u Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2024

-

22:19

Ribeiro: OEBS zabrinut zbog rastuće pretnje bezbednosti novinara u Rusiji
Ribeiro: OEBS zabrinut zbog rastuće pretnje bezbednosti novinara u Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon najnovije serije osuđujućih presuda protiv medijskih profesionalaca u Rusiji, predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribeiro izrazila je duboku zabrinutost Ruskoj Federaciji.

Prema njenim rečima zatvaranje novinara Wall Street Journala, Ivana Gerškoviča i urednice Radio Slobodne Evrope Alsu Kurmaševe, izuzetno je uznemirujuće, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Gerškovič je 19. jula u Jekaterinburgu osuđen na šesnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog špijunaže bez validnih dokaza ruskih vlasti. Istog dana, Kurmaševa je osuđena na šest i po godina u Kazanju zbog optužbi za "širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci", a oba novinara su u pritvoru od marta, odnosno oktobra 2023. godine.

"Osuđujem presude Ivanu Gerškoviču i Alsu Kurmaševoj i hitno pozivam ruske vlasti da povuku sve optužbe i odmah ih oslobode", ističe se u saopštenju Ribeirove.

Ona je takođe osudila nedavne presude novinarima Mihailu Žigaru i Maši Gesen donete u odsustvu 23. i 15. jula, zbog optužbi za "širenje lažnih vesti o ruskoj vojsci".

Žigar, bivši glavni urednik kanala Dožd, osuđen je na osam i po godina zatvora, dok je Gesenova, dopisnica za međunarodne publikacije poput New Yorkera i New York Timesa, dobila kaznu od osam godina zatvora.

"Rutinsko cenzurisanje i proganjanje novinara i medijskih profesionalaca koji se trude da izveštavaju ili izraze svoja mišljenja o pitanjima od javnog interesa u Ruskoj Federaciji je uznemirujuće, pogotovo od početka agresije prema Ukrajini. Vlasti moraju zaustaviti progon, uznemiravanje i zatvaranje medijskih profesionalaca i poštovati svoje međunarodne obaveze o slobodi izražavanja i slobodnim medijima", zaključila je Ribeiro.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa