Evropa

Tajms: Britanski konzervativci biraju novog lidera 2. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

23:45

Tajms: Britanski konzervativci biraju novog lidera 2. novembra
Tajms: Britanski konzervativci biraju novog lidera 2. novembra - Copyright Tanjug/Darren Staples/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanska Konzervativna partija imenovaće novog lidera 2. novembra, nakon lošeg učinka te stranke na izborima ranije ovog meseca i najave bivšeg premijera Rišija Sunaka da će se povući sa mesta lidera stranke, preneo je Tajms.

Trka za novog lidera trajaće četiri meseca, a završiće se glasanjem redovnih članova za izbor jednog od poslednja dva kandidata, rekao je politički urednik Tajmsa Stiven Svinford u objavi na mreži X.

Takmičenja za vođstvo Konzervativne stranke obično uključuju niz glasanja među njenim izabranim zakonodavcima kako bi se smanjio broj kandidata, pre nego što cela stranka napravi izbor između poslednja dva. Kako se navodi, osam kandidata se prijavilo za izbor za novog lidera.

Sunakova izborna kampanja završena je neuspehom 4. jula, kada je Laburistička partija levog centra, predvođena sadašnjim premijerom Kirom Starmerom, odnela ubedljivu pobedu na izborima, čime je okončana 14-godišnja vladavina konzervativca.

Sunak je u svom završnom govoru ispred kancelarije u Dauning stritu rekao da će dati ostavku na mesto lidera stranke kada budu uspostavljeni formalni aranžmani za njegovog naslednika. Očekuje se da će Konzervativna stranka objaviti datum izbora kasnije ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa