Evropa

Borelj o Bajdenovoj odluci da se povuče: Amerikanci da odluče koga žele u Beloj kući

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

12:10

Borelj o Bajdenovoj odluci da se povuče: Amerikanci da odluče koga žele u Beloj kući
Borelj o Bajdenovoj odluci da se povuče: Amerikanci da odluče koga žele u Beloj kući - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas, povodom povlačenja predsednika SAD Džozefa Bajdena iz kampanje za ponovni izbor na tu funkciju, da ne želi da se meša u izbor narednog predsednika SAD i poželeo sve najbolje Bajdenovom nasledniku.

"Znam da je predsednik Bajden odlučio da se povuče. Želim sve najbolje osobi koju imenuju demokrate, onome ko će zauzeti njegovo mesto", rekao je Borelj po dolasku na Savet EU za spoljne poslove.

On je dodao da Amerikanci moraju da odluče o tome koga žele da vide u Beloj kući i dodao da će postojati "prilično važna razlika u transatlanskim odnosima", zavisno od toga koga izaberu.

"Ali o tome odlučuju građani SAD. Ne želim da se mešam", naveo je Borelj.

Borelj je, kada je reč o Ukrajini, rekao da će se razgovarati o tome kako da se izbegne potpuno uništenje elektroenergetskog sistema te zemlje, kao i o pitanju vazdušne odbrane.

U tom kontekstu ukazao je na posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Kijevu i Moskvi i naveo da je odmah nakon tih putovanja uništena dečija bolnica u Ukrajini.

Na samitu o Mađarskoj

On je dodao da će sazvati sednicu sa ministrima EU kako bi razgovaralli o tome šta se dešavalo proteklih nedelja, kako kada je reč o Orbanovim posetama Moskvi, Kijevu i Pekingu, tako i kada su u pitanju "govori u Savetu bezbednosti UN njegovog ministra spoljnih poslova (Petera Sijarta)" i, kako je naveo, optužbi da se EU zalaže za rat.

"To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Borelj i poručio da se EU ne zalaže za rat.

Borelj je rekao da će se šefovi diplomatija EU razgovarati o "stavovoma koje je zauzela mađarska vlada".

"U zavisnosti od toga kako države članice ovo ocenjuju, moramo da razgovaramo o tome kako da nastavimo da radimo ono što se očekuje", rekao je Borelj.

On je dodao da će se tokom sastanka razgovarati i o situaciji na Bliskom istoku i podsetio na nedavno objavljeno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da je "okupacija palestinskih teritorija na Zapadnoj obali potpuno nelegalna" i da mora da prestane.

Borelj je naglasio da je to stav koji je EU uvek podržavala, a povodom navoda izraelske vlade da je to njihova zemlja, rekao je da se istorija može tumačiti kako god neko želi, ali da je ovde reč o međunarodnom pravu.

"Nikada nije bilo tako velike razlike između međunarodnog prava i stvarnosti na terenu", rekao je Borelj.

On je dodao da je podneo izveštaj specijalnog predstavnika SAD za ljudska prava, koji predstavlja komplilaciju svega što su međunarodne organizacije UN rekle o ratu i njegovim humanitarnim posledicama, a koji će, kako je ocenio, biti dobra osnova za pripremu Saveta za pridruživanje sa Izraelom.

"Ovo ne može biti uobičajeni rad Saveta za pridruživanje jer posao nije uobičajen. Dokle god rat traje, rizikuje da se prelije na region. Suočeni smo sa katastrofalnom situacijom", poručio je Borelj.

Borelj je rekao da će ministri EU razgovarati i sa predsednicom Evropske investicione banke (EIB) Nadiom Kalviljom kako bi razmotrili kako da bolje usklade resurse koima EIB upravlja uz "našu spoljnu politiku i posebno saradnju sa trećim zemljama" i kako finansirati napore za odbranu EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa