Evropa

Najveća kazna za nenasilne proteste ikad u Britaniji: Petoro klimatskih aktivista osuđeno na po četiri godine zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

18:35

Najveća kazna za nenasilne proteste ikad u Britaniji: Petoro klimatskih aktivista osuđeno na po četiri godine zatvora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Petoro britanskih klimatskih aktivista grupe "Just Stop Oil" danas je osuđeno na najmanje po četiri godine zatvora zbog zavere da se blokira londonski autoput M25, što predstavlja najdužu kaznu ikada izrečenu za nenasilne proteste u Britaniji.

Aktivisti, uključujući suosnivača "Just Stop Oil" Rodžera Halama, optuženi su za zaveru da izazovu smetnju u javnosti zbog protesta na kojem su ometali saobraćaj penjući se na portale iznad autoputa u novembru 2022.

Oni su se izjasnili da nisu krivi, ali su prošle nedelje osuđeni na suđenju u toku kojeg su neki od njih uhapšeni zbog toga što su se bunili protiv odluka sudije u vezi sa prikazanim dokazima, prenosi Rojters.

Sudija Kristofer Heir rekao je da je došlo do "nivoa namernog ometanja bez presedana" i sugerisao da je Halam, za koga je rekao da je hapšen tri puta, pokušao da "pretvori suđenje u deo protesta".

Demonstranti koji su držali plakate ispred suda takođe su uhapšeni zbog navodnog nepoštovanja suda, iako je Heir rekao da je postupak protiv 11 uhapšenih obustavljen.

Tužiteljka Džoslin Ledvard rekla je da je ekonomski trošak protesta iznosio najmanje 770.000 funti.

Heir je istakao da je ''ovo bila zavera da se izazove ekstremni i nesrazmerni poremećaji“, i poručio da postoji razlika između zabrinutog aktiviste i fanatika.

Halam (58) osuđen je na pet godina zatvora, dok su ostali optuženi, starosti između 22 i 58 godina, osuđeni na četiri godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa