Evropa

Euronews imao uvid u nacrt rezolucije koja će biti "prst u oko" desnici u Evropskom parlamentu

Komentari

Autor: Euronews

16/07/2024

-

17:07

Euronews imao uvid u nacrt rezolucije koja će biti "prst u oko" desnici u Evropskom parlamentu
Euronews imao uvid u nacrt rezolucije koja će biti "prst u oko" desnici u Evropskom parlamentu - Copyright pixabay; photomania

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani Evropski parlament se nada da će udvostručiti svoju nepokolebljivu posvećenost podršci Ukrajini kada oštro sročena rezolucija bude izglasana na plenarnom zasedanju u Strazburu u sredu.

Ovaj potez je jasna uvreda za krajnje desničarsko krilo parlamenta, koje je postalo nešto snažnije od junskih evropskih izbora i za koje mnogi strahuju da će imati za cilj da naruši stalnu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku EU Ukrajini.

Dolazi takođe u trenutku kada tenzije oko kontroverzne posete mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi ne jenjavaju, a izvršna vlast EU namerava da bojkotuje šestomesečno predsedavanje Mađarske Evropskim savetom.

Nacrt rezolucije u koji je uvid imao Euronews, a koji nema pravnu težinu ponovo potvrđuje "nepokolebljivu posvećenost" parlamenta da podrži Kijev "koliko god je potrebno do pobede Ukrajine".

Reizabrana predsednica parlamenta Roberta Mecola je danas rekla da postoji "ogromna podrška da se ovo uradi na prvoj plenarnoj sednici novog parlamenta" i da su se Ukrajinci pitali gde je Evropa bila nedeljama do izbora za novi Evropski parlament.

"Podrška Ukrajini biće, sigurna sam, trend ovog parlamenta. Većina će i dalje biti jaka u tome i ovaj parlament će zapravo raditi sa drugim institucijama koje će, sigurna sam, ići u istom pravcu", dodala je Mecola.

Uprkos trci za pobedu u mnogim ključnim državama članicama EU, nalet krajnje desnice nije bio dovoljno snažan da spreči koaliciju centrističkih, proevropskih partija da formiraju većinu nakon evroizbora u junu.

Ali, radikalna desnica se od tada ponovo svrstala u dve nove frakcije u pokušaju da ostvari novi uticaj u parlamentu. Jedna od njih, Patriote za Evropu, postala je treća najveća snaga parlamenta i ima dve vladajuće stranke - mađarski Fides i holandsku Partiju za slobodu (PVV) - kao i francusko Nacionalno okupljanje i austrijska Partija slobode.

Patriote, koje su izabrale Francuza Žordana Bardelu za svog predsednika, suočavaju se sa teškom odlukom kada je u pitanju rezolucija. Bardela se i sam potrudio da svoju stranku "očisti" od imidža da su prijateljski nastrojeni prema Rusiji, opisujući Moskvu kao "višedimenzionalnu pretnju" i podržavajući pravo Ukrajine da se brani.

Međutim, očekuje se d aće rezolucija žestoko osuditi nedavnu posetu Viktora Orbana Moskvi kao deo njegove samoproglašene mirovne misije, nekoliko dana nakon što je njegova vlada preuzela rotirajuće predsedavanje EU.

Orbanov potez je opisan kao "očigledno kršenje sporazuma EU i zajedničke spoljne politike EU", a poslanici kažu da bi Mađarska trebalo da se suoči sa "posledicama".

Patriote - među kojima je 11 članova Fidesa, biće primorane da odbiju rezoluciju, što dodatno otežava napore nekih stranaka članica da se distanciraju od svojih istorijskih veza sa Rusjom.

Euronews je kontaktirao portparola Patriota, ali tek treba da se potvrdi da li je stranka postigla zajednički stav o nacrtu rezolucije.

Proevropljani strahuju

profimedia

 

Rezolucija je takođe osmišljena da ponovo pokrene solidarnost sa Ukrajinom usled strahova da bi se geopolitička situacija mogla okrenuti protiv nje same.

Potencijalni povratak Donalda Trampa u Belu kuću posle predsedničkih izbora u SAD u novembru - za šta rastu izgledu prema verovanju mnogih analitičara, posebno nakon pokušaja atentata - baca sumnju na budućnost zapadne pomoći Kijevu.

Orban, koji je posetio Trampa na njegovom imanju Mar-a-Lago u okviru svoje takozvane mirovne misije, viđen je kao glasnogovornik Trampovih poruka u Evropi, a veruje se da će za to nastojati da iskoristi svoju frakciju u Evropskom parlamentu.

Kao odgovor, centrističke grupe su obećale da će ograditi Patriote i radikalnu grupu Evropa suverenih nacija (ESN) - koja uključuje Alternativu za Nemačku (AfD) i druge stranke koje se smatraju simpatizerima Rusije - sa ključnih liderskih pozicija u parlamentu.

Komentari (0)

Evropa