Evropa

Finski predsednik potpisao zakon o deportacij, stupa na snagu 22. jula

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

13:32

Finski predsednik potpisao zakon o deportacij, stupa na snagu 22. jula
Aleksandar Stub - Copyright Markku Ulander/Lehtikuva via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Finski predsednik Aleksandar Stub potpisao je takozvani zakon o proterivanju izbeglica, koji će stupiti na snagu 22. jula, saopšteno je iz kabineta šefa države.

Stub je na Instagramu napisao da je taj akt  od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost, kao i da razume tenzije u vezi sa tim zakonom, prenosi portal Ile.

Zakon o vanrednim ovlašćenjima, koji će važiti godinu dana, omogućiće finskim graničnim vlastima da odbiju da prihvate zahteve za azil pod određenim okolnostima.

Najznačajnija promena koju donosi taj zakon je da se tražiocima azila koji pokušavaju da uđu u Finsku može sprečiti ulazak ili da im se odredi udaljavanje iz zemlje. To znači da finski granični službenici više ne moraju da prihvataju prijave svih migranata na istočnoj granici.

Vlada i predsednik prethodno moraju zajedno da procene kada je prag za implementaciju dostignut.
Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen navela je da je za aktiviranje zakona potreban visok prag i da trenutno ne postoji situacija u kojoj bi bila neophodna njegova primena.

Parlament Finske je prošle nedelje usvojio kontroverzni vladin zakon sa 167 glasova za i 31 protiv.

Zbog sporne prirode izmena zakona, za usvajanje tog dokumenta bila je potrebna velika većina glasova, odnosno podrška pet šestina poslanika prisutnih u vreme glasanja.

Vlada smatra da je ovaj zakon neophodan za rešavanje bilo kakvog potencijalnog korišćenja "hibridnog uticaja" Rusije, kao što je odvođenje velikih grupa migranata na finske kontrolne punktove na istočnoj kopnenoj granici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa