Evropa

Grčki političar iz zatvora u Albaniji ide pravo u Strazbur na polaganje poslaničke zakletve

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

13:27

Grčki političar iz zatvora u Albaniji ide pravo u Strazbur na polaganje poslaničke zakletve
Grčki političar iz zatvora u Albaniji ide pravo u Strazbur na polaganje poslaničke zakletve - Copyright AP/Vlasov Sulaj

veličina teksta

Aa Aa

Grčki političar Fredi Beleri izašao je danas iz zatvora u Albaniji da bi otputovao u Strazbur da položi zakletvu kao poslanik Evropskog parlamenta, ali će se nakon toga vratiti u Albaniju da odsluži kaznu po optužbi za kupovinu glasova.

Lokalni mediji su prikazali Belerija, budućeg poslanika u EU parlamentu iz redova konzervativne stranke Nova demokratija grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, kako u diplomatskom vozilu koje pripada grčkoj ambasadi napušta zatvor, prenosi "Reuters".

Beleri je uhapšen u maju 2023. godine tokom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himara u okrugu Valona na jugu Albanije, koji ima aktivnu etničku grčku zajednicu.

On je kasnije pobedio na izborima, ali mu nije bilo dozvoljeno da preuzme dužnost dok je bio u pritvoru pre suđenja, da bi u martu ove godine bio osuđen na dve godine zatvora zbog izborne prevare.

"Sad idem u Atinu i sutra ću biti u Strazburu da učestvujem na prvom sastanku (Evropskog) parlamenta", rekao je Beleri novinarima okupljenim na aerodromu u Tirani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa