Evropa

"Ništa se neće dogoditi pre 18. jula", Lider socijalista: Francuske stranke levice nastoje da se ujedine

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

12:31

"Ništa se neće dogoditi pre 18. jula", Lider socijalista: Francuske stranke levice nastoje da se ujedine
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Francuske stranke levice i dalje nastoje da formiraju zajedničku vladu nakon izbora na kojima su izašli kao najjača koalicija, ali teško da će dogovor o tome biti postignut već ove nedelje, izjavio je danas lider socijalista Olivije Fore.

"Ništa se neće dogoditi pre 18. jula", rekao je on za televiziju Frans 2, misleći pri tom na datum prve sednice novog saziva parlamenta.

Novi narodni front (NFP), stranačka koalicija sastavljena od socijalista, zelenih, komunista i ekstremno leve, evroskeptične Nepokorene Francuske (LFI) Žan Lik Melanšona, pobedila je na izborima ranije ovog meseca, ali nema većinu da samostalno vlada, prenosi Rojters.

"Daćemo sebi vremena, ne brinite", kazao je Fore.

Njegova izjava nakon jedne nedelje pregovora unutar koalicije predstavlja promenu tona iz NFP-a, pošto su nakon iznenadne pobede 7. jula, Fore i drugi lideri objavili da su spremni da formiraju vladu i da će u roku od nekoliko dana predstaviti novog premijera.

Od tada, međutim, nije bilo napretka po tom pitanju. Predsednik Emanuel Makron je prošle sedmice pozvao stranke umerene struje u francuskom parlamentu da formiraju koaliciju sa "solidnom većinom", i time je izvršio pritisak na umerenije članove NFP-a da odbace LFI i pridruže se njegovim centristima.

Ukoliko bi levica i uspela da se usaglasi oko premijerskog kandidata, i dalje nije jasno hoće li ga Makron prihvatiti jer bi takvoj vladi nedostajalo oko stotinu poslanika za većinu u skupštini u kojoj ih ima 577. NFP je na izborima osvojio 188 mesta, Makronov centristički savez 161, dok je desničarska stranka Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje dobila 142 poslanika u parlamentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa