Evropa

RAT U UKRAJINI Makron tvrdi da su Nemačka i SAD glavni protivnici prijema Kijeva u NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guradian

09/07/2024

-

07:42

RAT U UKRAJINI Makron tvrdi da su Nemačka i SAD glavni protivnici prijema Kijeva u NATO
RAT U UKRAJINI Makron tvrdi da su Nemačka i SAD glavni protivnici prijema Kijeva u NATO - Copyright Tanjug/AP/Anton Shtuka/Evgeniy Maloletka/John Hamilton

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 867 dana. U Kijevu se danas obeležava dan žalosti zbog ruskog napada u kojem je ubijena 41 osoba, a povređeno najmanje 149. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas, na zahtev Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD, zbog napada ruske vojske na Kijev u kojem oštećena i glavna dečja bolnica, preneo je Reuters. Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski tvrdi da je tom prilikom ispaljeno više od 40 raketa, a mnogi svetski lideri osudili su ovaj napad. Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je optužbe Kijeva o namernom napadu na civile, ističući da je razaranje izazvao pad ukrajinske rakete protivvazdušne odbrane. U međuvremenu, Zelenski je izjavio da mađarski premijer Viktor Orban ne može da posreduje između Kijeva i Moskve.

Ključni događaji:

  • Švajcarska vlada proširila listu sankcija protiv Rusije
  • U raketnom udaru ruskih snaga širom Ukrajine poginulo najmanje 36 osoba, više od 160 ranjeno
  • Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija zaseda zbog napada na Kijev
  • Zelenski: Orban ne može da posreduje u sklapanju mira
  • Gutereš osudio raketni udar na Kijev
  • Nemačka dopremila paket vojne pomoći sa Patriotima

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

20.38 Blinken: Na samitu NATO biće predstavljen snažan paket pomoći Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom u Vašingtonu, da će samit NATO-a u Vašingtonu dodatno ojačati veze Ukrajine sa Alijansom i predstaviti snažan paket pomoći Ukrajini.

On je rekao da će samit NATO-a dodatno ojačati veze Ukrajine sa Alijansom i njen put ka članstvu.

"Uradili smo mnogo posla poslednjih nedelja i poslednjih meseci i mislim da ćete sa ovog samita videti veoma snažan paket za Ukrajinu. U širem smislu, blisko smo sarađivali kako bismo osigurali da kako stvari budu napredovale, Ukrajina ima ono što joj je potrebno da stane na noge, vojno, ekonomski, demokratski, a mi smo na veoma dobrom putu ka tome", rekao je Blinken, prenosi Interfaks Ukrajina.

19.20 Zelenski: Za obnovu dečije bolnice u Kijevu biće izdvojeno dodatnih 7,47 miliona evra

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će za rekonstrukciju dečije bolnice "Ohmatdit" u Kijevu, nakon ruskog raketnog napada u ponedeljak, biti izdvojeno dodatnih 300 miliona grivni (7,47 miliona evra), pored 2,49 miliona evra koje je već izdvojila ukrajinska vlada.

"Obnovićemo 'Ohmatdit'. U kontaktu sam sa kabinetom. Pored 100 miliona grivni, biće izdvojeno još 300 miliona", rekao je Zelenski u video poruci.

Zelenski je najavio pomoć i za obnovu drugih objekata u Kijevu, kao i u gradovima u Dnjepropetrovskoj i Donjeckoj oblasti koji su pretrpeli štetu u ruskim napadima u ponedeljak, preneo je Interfaks-Ukrajina. 

"Svakako ćemo pomoći svima. Pomoći ćemo svoj deci, svim porodicama - svima onima koji su pretrpeli štetu", naveo je Zelenski.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

18.49 Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Kijev porastao na 33

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Kijev porastao je na 33 osobe, uključujući četvoro dece, a povređeno je 120 ljudi, saopštila je danas vojna uprava grada Kijeva.

"Prema izveštajima do 17 časova, 33 osobe su poginule u jučerašnjem masovnom raketnom napadu na prestonicu", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

Rusija je juče izvela masovni napad na Kijev, Dnjepar, Krivi Rog i druge gradove Ukrajine.

U ukrajinskoj prestonici raketa je pogodila zgradu dečje bolnice "Okmatdit". Uništena su dva sprata bolničke zgrade površine oko 400 kvadratnih metara i oštećeno je još nekoliko objekata.

18.24 Zvaničnik NATO: Rusija nema kapacitete da pokrene veliku ofanzivu na Ukrajinu

Rusiji i dalje nedostaju municija i trupe da pokrene veliku ofanzivu u Ukrajini, a očekuje se da će ukrajinske snage intenzivirati ofanzivne operacije kada snabdevanje oružjem i vremenski uslovi dozvole, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik NATO-a na brifingu za novinare u Vašingtonu. Zvaničnik je rekao da Rusija treba da obezbedi značajne količine municije iz drugih zemalja, pored zaliha koje već ima da bi mogla da pokrene veliku ofanzivu na Ukrajinu, preneo je Reuters. 

18.15 Makron kaže da su Nemačka i SAD glavni protivnici prijema Kijeva u NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su Nemačka i SAD dve glavne zemlje koje se protive ulasku Ukrajine u NATO.

Tanjug/AP/Yara Nardi

 

"Postoji snažno protivljenje SAD i Nemačke u vezi sa ciljem Ukrajine da uđe u NATO. Na kraju će to biti odluka saveznika da pozovu Ukrajinu u NATO", rekao je francuski predsednik uoči samita NATO-a u Vašingtonu.

Makron je ocenio da Ukrajina treba da "očekuje novu frustraciju" kao nakon prethodnog samita u Vilnjusu u julu 2023. godine, prenosi Kijev independent.

"Ukrajinci su se prilično iznervirali kada su zaključili da su vrata (NATO-a) otvorena, ali ne toliko. I mislim da je scenario za samit u Vašingtonu isti", rekao je Makron.

CNN je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da će put Ukrajine ka pridruživanju NATO-u biti definisan kao "nepovratan" u nacrtu teksta zajedničkog saopštenja Alijanse na samitu.

16.56 Zelenski i ukrajinska delegacija stigli su u Vašington na samit NATO-a

Ukrajinska delegacija predvođena predsednikom Volodimirom Zelenskim doputovala je danas u Vašington radi učešća na samitu NATO-a, koji se održava od 9. do 11. jula.

Predsednik Ukrajine i prva dama Olena Zelenski položili su jutros venac na Memorijal Holodomora u Vašingtonu, gde je Zelenski razgovarao i sa lokalnom zajednicom Ukrajinaca.

On im je zahvalio na aktivnoj podršci Ukrajini, na tome što u SAD "ne zaboravljaju na Ukrajinu, što daje signal evropskim državama da sačuvaju ovo jedinstvo".

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost Ukrajincima u Sjedinjenim Američkim Državama što su promovisali približavanje Ukrajine NATO-u.

"I to će se sigurno dogoditi", rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

16.16 UN: Velika verovatnoća da je ruska raketa pogodila dečju bolnicu u Kijevu

Ujedinjene nacije saopštile su danas da njihove procene ukazuju na to da je najveća dečija bolnica u Kijevu u ponedeljak bila izložena direktnom udaru ruskog projektila.

"Dokazi sa lica mesta na kojem se nalazi dečija bolnica u Kijevu ukazuju na 'veliku verovatnoću' da je direktno pogođena ruskom krstarećom raketom Kh-101 8. jula", saopštila je posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini (HRMMUN).

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Šefica HRMMUN-a Danijela Bel rekla je da analiza video snimaka i procena napravljena na mestu ukazuju na veliku verovatnoću da je dečija bolnica pretrpela direktan udarac, a ne da je pretrpela štetu zbog toga što je pogođena ostacima sredstava ukrajinske protivvazdušne odbrane, preneo je Kijev independent.

"Vojni ekspert je takođe juče posetio lokaciju i primetio oštećenja na licu mesta koja su izgledala kao da su izazvana direktnim udarom", navela je Bel.

16.07 Ukrajina: Svi Rusi koji podržavaju Putina imaju krv na rukama

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da odgovornost za napad na bolnicu "Okmatdit" u Kijevu nije samo na ruskom lideru Vladimiru Putinu, već i na svim Rusima, kao i ruskim i stranim kompanijama koje to podržavaju i finansiraju.

"Da, Putin upravlja ruskom terorističkom mašinom. Ali i ruski vojnici koji  izvršavaju naređenja. Ruski narod koji podržava rat protiv Ukrajine. Ruske i strane kompanije (još uvek prisutne u Rusiji) koje ga finansiraju putem poreza. Milioni ljudi imaju krv na rukama", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva na platformi Iks.

Ministarstvo je uz ovu objavu okačilo i današnju naslovnicu birtanskog dnevnika Miror sa tekstom "Putin bombarduje decu obolelu od raka".

15.51 Elitna vojna jedinica Severne Koreje u poseti Rusiji

Delegacija severnokorejske elitne vojne jedinice otputovala je u posetu Rusiji, javili su danas severnokorejski državni mediji. Kako navodi Rojters, ovo je prva vojna razmena između dve zemlje otkako su njihovi lideri potpisali pakt kojim se obavezuju na bližu vojnu saradnju.

Predsednik Vojnog univerziteta Kim Il Sung, Kim Geum Čol predvodi delegaciju zvaničnika za vojnu obuku i otputovao je avionom u ponedeljak, javila je državna novinska agencija KCNA, ne navodeći druge detalje, uključujući svrhu posete i gde su u Rusiji bili u poseti.

15.28 Mickoski: RSM je veliki donator Ukrajine

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski rekao je danas u Baltimoru da zvanično Skoplje neće otpočeti pregovore o priključenju EU sve dok bugarska manjina ne bude deo ustava RSM.

Mickoski je na predavanju na Univerzitetu "Džon Hopkins" u Baltimoru rekao da Vlada nema garancije da će to biti i poslednji zahtev, odnosno uslov Bugarske, koja već duže vreme blokira evropski put Severne Makedonije.

"Nećemo moći da budemo spremni da otpočnemo pregovore ako u Ustav ne unesemo nekoliko stotina naših građana, koji su deo bugarske manjine u Makedoniji. Ko nam može garantovati da je ovo poslednji zahtev? U Sudu za ljudska prava u Strazburu imamo 14 presuda koje govore da su povređena prava makedonske zajednice u Bugarskoj. I tu se postavlja logično pitanje čija se prava krše", rekao je Mickoski.

14.45 Putin zahvalio Modiju na angažovanju za mirno rešenje rata u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je danas tokom razgovora u Moskvi indijskom premijeru Narendri Modiju na angažovanju koje posvećuje mirnom rešavanju ukrajinske krize.

Tanjug/AP

 

"Zahvalan sam vam na pažnji koju posvećujete najhitnijim problemima, uključujući i to što pokušavate da nađete načine da rešite ukrajinsku krizu, pre svega, mirnim putem", rekao je Putin na sastanku sa Modijem.

Modi je istakao da je Indija spremna da pomogne na sve načine da bi se uspostavio mir u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

"Kao vaš prijatelj, uvek vam govorim da je za svetlu budućnost naših budućih generacija mir neophodan, i smatramo da se rešenje ne može naći kroz rat", rekao je Modi.

Putin je pozvao Modija na samit BRIKS-a koji će na jesen biti održan u Kazanju.

13.57 Erdogan: NATO ne bi trebalo da bude strana u ratu Rusije protiv Ukrajine

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, ali se istovremeno drži principijelnog stava da NATO ne treba da bude strana u sukobu u rusko-ukrajinskom ratu.

"Poznato je da podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Ako govorimo o narednim koracima za podršku Ukrajini, takođe se držimo našeg principijelnog stava da NATO ne bude strana u ratu", rekao je Erdogan pre odlaska na samit NATO-a u Vašingtonu, prenosi agencija "Anadolia".

Erdogan je poručio da u pravednom miru neće biti gubitnika, napominjući da je Turska od početka preuzela odgovornost da obezbedi prekid vatre i utre put trajnom miru.

"Svaki dan, kada oružje govori, krv se prolije i ljudi umiru, što pokazuje koliko smo u pravu", rekao je Erdogan.

U Vašingtonu danas počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza, a glavna tema skupa biće potvrđivanje nepokolebljive podrške Ukrajini.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

13.51 Švajcarska vlada proširila listu sankcija protiv Rusije

Švajcarska je proširila listu sankcija protiv Rusije kako bi uključila i dodatne mere koje je nedavno usvojila EU, saopšteno je danas iz vlade ove zemlje.

Ukazujući na paket antiruskih sankcija koji je 24. juna usvojila EU, švajcarsko ministarstvo privrede je saopštilo da će uvesti sankcije protiv dodatnih 69 pojedinaca i 86 entiteta, prenosi Reuters.

"Ove sankcije uglavnom ciljaju poslovne ljude, propagandiste, pripadnike ruskih oružanih snaga i pravosuđa, osobe odgovorne za deportaciju ukrajinske dece i pripadnike ruske Federalne službe bezbednosti (FSB)", navodi se u saopštenju i dodaje da je u ovom trenutku više od 2.200 pojedinaca i entiteta obuhvaćeno sankcijama.

12.40 UN procenile da je dečju bolnicu pogodio ruski projektil

Ujedinjene nacije iznele su danas procenu da su najveću ukrajinsku dečja bolnicu pogodili ruski projektili, prenosi Gardijan. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

"Smrtonosni napad na kijevsku dečju bolnicu Ohmatdit - najveću pedijatrijsku ustanovu u Ukrajini - verovatno je izazvan direktnim pogotkom ruskog projektila", rekao je šef misije UN za praćenje ljudskih prava Danijela Bel.

Kako je dodala, analiza video snimka i procena napravljena je na mestu incidenta i ukazuje na veliku verovatnoću da je dečija bolnica pretrpela direktan udarac, a ne da je zadobila štetu zbog presretnutog sistema oružja. Ona je rekla da njen tim, koji je posetio lokaciju u ponedeljak, nije mogao da donese konačnu odluku, ali da izgleda da je raketu lansirala Ruska Federacija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije danas da je raketa zemlja-vazduh Nasams koju je lansirala Ukrajina u ponedeljak pogodila dečju bolnicu u Kijevu. Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija pogodila bolnicu raketom Kh-101 Kalibr.

11.29 Kremlj: Demanti u vezi sa napadom na bolnicu u Kijevu

Kremlj je danas izneo tvrdnju da je ukrajinska protivavionska vatra, a ne ruska raketa, u ponedeljak pogodila dečiju bolnicu u Kijevu. Ne izvodimo napade na civilne ciljeve, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov, javlja "Reuters".

Ukrajinska služba bezbednosti je saopštila da je ruska raketa “Kh-101 Kalibar” pogodila bolnicu i da su na mestu udara pronađeni delovi projektila sa serijskim brojem, kao i delovi sistema za navođenje.

Peskov je izjavio da je rusko Ministarstvo odbrane isključilo svaku mogućnost napada na civilne ciljeve i da se radi o padu protivraketnog sistema.

Napadi se izvode na kritične infrastrukturne objekte i vojne ciljeve povezane sa vojnim potencijalom kijevskog režima, rekao je Peskov.

profimedia

 

09.45 Zelenski razočaran posetom Modija Moskvi u trenutku ruskog napada na dečju bolnicu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je danas posetu indijskog premijera Narendre Modija Moskvi u trenutku kada su ruske rakete pogodile dečju bolnicu u Kijevu. Zelenski je rekao da je ta poseta “ogromno razočarenje i težak udarac mirovnim naporima”, prenosi CNN.

U ruskim raketnim napadima na Ukrajinu, juče je ubijena najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149, saopštile su ukrajinske vlasti.

U Kijevu je pogođena najveća pedijatrijska ustanova u Ukrajini, kao i privatno porodilište.

Modi je juče stigao u dvodnevnu posetu Rusiji i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji Novo-Ogarjovo kod Moskve.

Poseta indijskog premijera Rusiji je prva od početka rata u Ukrajini. Zvanični razgovori Putina i Modija planirani su za danas u Kremlju.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev

 

09.24 U Kijevu i Krivom Rogu danas dan žalosti zbog jučerašnjih ruskih napada

U Kijevu i Krivom Rogu danas je dan žalosti zbog poginulih u jučerašnjim ruskim raketnim napadima, saopštili su gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i predsednik Saveta za odbranu Krivog Roga Aleksandar Vilkul.

Prema poslednjim podacima, u ruskim raketnim napadima na Ukrajinu juče je poginula najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149 ljudi.

Najviše ljudi ubijeno je u Kijevu - 27, među kojima i troje dece, dok su ranjene 82 osobe, saopštila je Služba za vanredne situacije Ukrajine.

AP/SANA

 

09.00 Zelenski najavio odmazdu za ruski napad

Euronews TV

08.36 Sletanja i poletanja aviona na aerodromima Volgograd i Astrahan odložena

Sletanja i poletanja aviona na aerodromima Volgograd i Astrahan u Rusiji odložena su zbog ograničenja vazdušnog prostora u tim oblastima, prenose ruske agencije. Prethodno je guverner Volgogradske oblasti Andrej Bočarov saopštio da su ukrajinski dronovi sinoć napali skladište nafte u Kalaču na Donu i trafostanicu u gradu Frolovo, zbog čega su izbili požari. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u toku noći uništeno ukupno 38 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Kurske, Voronješke, Rostovske i Astrahanske oblasti.

profimedia

 

08.00 Bajden: Smrtonosni raketni napadi govore o brutalnosti Rusije

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da smrtonosni raketni napadi na Ukrajinu, uključujući onaj na glavnu dečju bolnicu u Kijevu, govore o užasnoj brutalnosti Rusije. Bajden je dodao da će Vašington i njegovi NATO saveznici ove nedelje objaviti nove mere kako bi ojačali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, saopštila je Bela kuća.

Tanjug/AP/Manuel Balce Ceneta

 

"Od kritičnog značaja je da svet nastavi da bude uz Ukrajinu u ovom važnom momentu, kao i da ne ignorišemo rusku agresiju", istakao je Bajden, a prenosi Rojters. U ruskim raketnim napadima na Ukrajinu juče je ubijena najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149, saopštile su ukrajinske vlasti.

07.48 SAD odobrile Poljskoj zajam od dve milijarde dolara za vojnu modernizaciju

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je danas Poljskoj drugi zajam od dve milijarde dolara kao strano vojno finansiranje za jačanje istočnog krila NATO alijanse. Poljska preduzima veliki program vojne modernizacije, uključujući kupovinu američke odbrambene opreme kao što su avioni F-35, raketni sistemi Patriot i borbeni tenkovi Abrams, saopštio je Stejt Department. Poljska trenutno troši četiri odsto BDP-a na odbranu, što je više od svih članica NATO-a. Sredstva od kredita dodatno će pomoći napore Poljske za modernizaciju vojske, navedeno je u saopštenju.

07.40 Danas sednica Saveta bezbednosti UN nakon ruskog napada na Kijev

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas, na zahtev Velike Britanije, Francuske, Ekvadora, Slovenije i SAD, zbog napada ruske vojske na Kijev u kojem je ubijeno 36 ljudi i oštećena glavna dečja bolnica, preneo je "Reuters".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je najavio da će Ukrajina zatražiti sednicu SB UN, dodajući da Kijev očekuje konkretne korake  zapadnih partnera da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti energetski sektor tokom samita NATO ove nedelje.

Tanjug AP/Yuki Iwamura

 

07.20 U napadu na Belgorodsku oblast poginule četiri osobe, 20 povređeno

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su u ukrajinskom napadu na tu oblast Rusije poginule četiri osobe, a da je 20 povređeno.

"Četiri civila su poginula, 20 ljudi je povređeno, 17 je hospitalizovano, dve osobe su u teškom stanju", napisao je on na svom Telegram kanalu, a prenosi "Interfaks".

Dodao je da je u protekla 24 sata u ukrajinskim napadima na Belgorodsku oblast oštećeno oko 160 stanova, 60 privatnih kuća i oko 140 automobila.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev izjavio je da je usled napada ukrajinskih dronova izbio požar na trafostanici, koji je kasnije ugašen, prenosi "RIA Novosti".

Ugašen je i požar koji je izbio i u Rostovu na Donu kada se usled pada ostataka bespilotnih letelica zapalilo suvo rastinje.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u toku noći uništeno ukupno 38 ukrajinskih dronova iznad Belgorodske, Kurske, Voronješke, Rostovske i Astrahanske oblasti.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.04 Nemačka dopremila paket vojne pomoći sa Patriotima

Nemačka vlada potvrdila je transfer trećeg sistema Patriot Ukrajini i najavila novi paket pomoći, objavljeno je na sajtu savezne vlade. 

U saopštenju se navodi da je isporučen sistem Patriot sa rezervnim delovima i projektilima, dva samohodna multifunkcionalna radara TRML-4D (9 je već prebačeno) i 9.000 municije za protivvazdušne tenkove GEPARD.

Paket uključuje i municiju za tenkove Leopard, 30 izviđačkih bespilotnih letelica Vektor sa rezervnim delovima, 200 mobilnih uređaja za ometanje dronova, 10 autonomnih morskih čamaca, 4 inženjerska tenka Visent 1, Bergepanzer 2 oklopno vozilo za spasavanje sa rezervnim delovima, 10 oklopnih automobila i 2 patrolna pikapa.

Pored toga, prebačeni su SatCom satelitski komunikacioni terminali, oprema za noćno osmatranje, razne vrste pušaka, mitraljezi, patrone 40 mm za njih, dimne granate, eksploziv i detonatori.

06.45 Gutereš osudio raketni udar na Kijev

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio ruske raketne napade širom Ukrajine u kojima je poginuo veliki broj ljudi i oštećena  stambena i civilna infrastruktura.

Gutereš je istakao da su posebno šokantni incidenti u kojima su projektili pogodili Nacionalnu dečiju specijalizovanu bolnicu "Okmatdit" u Kijevu, najveću pedijatrijsku ustanovu u Ukrajini, kao i drugu medicinsku ustanovu u Dnjeprovskom okrugu prestonice.

"Usmeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je na osnovu međunarodnog humanitarnog prava, a svaki takav napad je neprihvatljiv i mora se odmah prekinuti", naveo je Gutereš, objavljeno je na sajtu UN.

Gutereš je izrazio najdublje saučešće porodicama svih žrtava i poželeo brz oporavak povređenima.

U ruskim raketnim napadima na Ukrajinu, ubijena je najmanje 41 osoba, dok je ranjeno 149, saopštile su ukrajinske vlasti. Najviše ljudi ubijeno je u Kijevu - 27, među kojima je i troje dece, dok su u glavnom gradu Ukrajine ranjene 82 osobe, saopštila je Služba za vanredne situacije Ukrajine.

06.21 Brojni lideri iz sveta osudili napad na Kijev

Brojni svetski lideri osudili su masovni napad Rusije na Ukrajinu, a posebno napad na dečiju bolnicu "Okmatdit" u Kijevu. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je istakao da je Rusija i dalje "nemilosrdno gađa ukrajinske civile".

"Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana. Svi oni koji su krivi za ruske ratne zločine biće izvedeni pred lice pravde", napisao je Borelj na Iksu. 

Šta su sve poručili svetski lideri porčitajte u posebnom tekstu.

06.02 Zelenski: Orban ne može da posreduje u sklapanju mira

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne može biti posredovanja između Ukrajine i Rusije bez kombinovanih napora najmoćnijih zemalja sveta da primoraju ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča rat, navodeći da mađarski premijer Viktor Orban ne može da posreduje između Kijeva i Moskve.

Zelenski je time odgovorio na pitanje, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom u Varšavi, da li Orban, koji je otišao u Moskvu odmah nakon posete Kijevu, tvrdeći da je reč o "mirovnoj misiji", može da bude posrednik između Ukrajine i Rusije. 

Komentari (0)

Evropa