Evropa

Ko je Kir Starmer, sledeći britanski premijer: U stranci je nasledio tvrdokornog levičara i uveo pragmatične promene

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2024

-

11:04

Ko je Kir Starmer, sledeći britanski premijer: U stranci je nasledio tvrdokornog levičara i uveo pragmatične promene
Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA - Copyright Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA

veličina teksta

Aa Aa

Laburisti su zvanično pobedili na opštim izborima u Velikoj Britaniji, premašivši broj od 326 od 650 mesta u parlamentu koliko je potrebno za većnu.

Ali, ko je Kir Starmer, lider laburista koji će zameniti Rišija Sunaka na mestu britanskog premijera?

Rođen 1962. u Londonu, Starmer je bio advokat za ljudska prava pre nego što je postao direktor Javnog tužilaštva od 2008. do 2013. godine. 

Tokom predizborne kampanje često je pričao o svom radničkom poreklu - više puta je tokom televizijskih debata pominjao da mu je otac bio proizvođač alata, a majka medicinska sestra.

Njegova veza sa levičarskom politikom je zaista dugotrajna, pošto svoje retko ime deli sa Kirom Hardijem, koji je osnovao Laburističku partiju krajem devetnaestog veka, piše Euronews

Postao je poslanik 2015. u izbornoj jedinici u Kamdenu u severnom Londonu, gde je 2019. uzeo skoro 65 odsto glasova, što je dobar rezultat u izborima u kojima su inače laburisti teško poraženi.

Korbinov naslednik

Postao je lider stranke 2020. godine, kada je Džeremi Korbin, levičar koji je pretrpeo višestruke izborne poraze, odustao. 

Starmer je osvojio preko 56 odsto glasova protiv dva druga kandidata, od kojih je jedan, Liza Nandi, sada njegov sekretar za međunarodni razvoj u senci. 

Starmer je takođe imao dugu interakciju sa EU politikom, pošto je bio Korbinov portparol za Bregzit od 2016. do 2020. godine, u periodu kada su političke strasti oko rezultata sudbonosnog referenduma u ​​Velikoj Britaniji bile na vrhuncu.

Tanjug/AP/Stefan Rousseau

 

Podržavao je ostanak u EU, a zatim je više puta gurao vladu da smisli razvijeniju izlaznu strategiju, ili čak da održi novi referendum o tom pitanju.

Međutim, moguće da je promenio mišljenje. Starmerova trenutna izborna platforma obećava da se neće vratiti na jedinstveno tržište EU ili u carinsku uniju, iako je rekao da bi želeo da poboljša "pokvareni” dogovor Borisa Džonsona o Bregzitu.

Pragmatična promena

To nije jedina oblast u kojoj je Starmer napravio primetan pomak ka pragmatizmu kako su izgledi za dolazak na vlast rasli.

Sindikati i aktivisti za zaštitu životne sredine kritikovali su njegovo nedavno odustajanje od obećanja da će finansirati sa 28 milijardi funti (33 milijarde evra) godišnje zelene investicije, što je preokret za koji je tvrdio da je potreban da bi se izbalansirali računi.

Tanjug/AP/Jordan Pettitt/PA

 

 

Takođe nije uspeo da popravi odnose sa levljim krilom svoje partije, posebno sa Korbinom, koga je Starmer suspendovao iz stranke usred skandala sa antisemitizmom. 

Korbin se sada takmičio protiv laburista kao nezavisni kandidat u londonskoj izbornoj jedinici Islington Sever, i zadržao svoje mesto koje drži od osamdesetih.

Komentari (0)

Evropa