Evropa

Orban razgovarao sa Makronom: Francuska podržava program Mađarske, radićemo na proširenju EU

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2024

-

23:25

Orban razgovarao sa Makronom: Francuska podržava program Mađarske, radićemo na proširenju EU
Orban razgovarao sa Makronom: Francuska podržava program Mađarske, radićemo na proširenju EU - Copyright AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas, nakon razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu, da Francuska podržava program Mađarske za predstojeće predsedavanje Evropskom unijom i da će zajedno raditi na proširenju.

''Pojedine zemlje Zapadnog Balkana čekaju i 15 godina da se pridruže EU. To je loše, možda čak i ponižavajuće. Velika većina zemalja članica želi da emlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, što pre uđu u EU'', rekao je Orban i dodao da će tokom svog šestomesečnog predsedavanja blokom Mađaraska raditi na tome.

Dodao je da je Makron podržao i plan Mađarske za jačanje evropske ekonomije.

Orban je istakao da je s Makronom razgovarao o odnosima dve zemlje, aktuelnim pitanjima u EU, kao i o ratu u Ukrajini.

''Jasno sam stavio do znanja predsedniku da Mađarska nije ni na strani Ukrajine ni Rusije, već se zalaže za mir'', naveo je on.

Premijer Mađarske je istakao da je s Makronom razgovarao i o odnosima Budimpešte s Kinom i istakao da Mađarska ima uravnotežene i dobre odnose sa Pekingom.

Kada je reč o liderskim pozicijama u EU, Orban je rekao da su najviša mesta odlučena, ističući, međutim, da je Mađarska uvek bila za uključivanje svih u evropske odluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa