Evropa

Britance pred izbore trese skandal sa klađenjem: "Uspeh konzervativaca na glasanju bi bio više od čuda"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2024

-

18:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje dve nedelje uoči izbora u Velikoj Britaniji dominira skandal sa klađenjem. Naime, pojedini funkcioneri konzervativne stranke optuženi su da su se nezakonito kladili na tačan datum održavanja izbora pre nego što je premijer Riši Sunak objavio najširoj britanskoj javnosti da će vanredni parlamentarni izbori biti raspisani za 4. jul.

Objavljeno da je jedan od pripadnika najužeg obezbeđenja premijera Sunaka uhapšen upravo zbog navoda da se i on kladio na datum održavanja izbora. Ovaj poslanik je uhapšen u ponedeljak i ta vest je došla sedam dana nakon što je Guardian otkrio da se jedan od najbližih saradnika Rišija Sunaka Kreg Vilijams kladio i da je stavio 100 funti na tačan datum izbora u julu i to tri dana pre nego što je premijer odredio datum.

Komisija za kockanje je potom počela širu istragu koja je i dovela do hapšenja ovog pripadnika obezbeđenja Rišija Sunaka.

Inače i i veoma važan čovek u Konzervativnoj stranci Toni Li, direktor kampanje Torijevaca, kako je to objavljeno, uzeo je odsustvo jer je otkriveno da je i njegovu suprugu Lauru Sanders koja je inače kandidat Torijevaca na ovim izborima, ispitala komisija zbog navoda da se i ona kladila na tačan datum održavanja izbora.

Pod istragom i Nik Mejson

Četvrti zvaničnik britanske Konzervativne partije Nik Mejson nalazi se pod istragom komisije zbog navodnog klađenja o datumu održavanja parlamentarnih izbora, pre nego što je to zvanično objavljeno, objavili su danas britanski mediji. Glavni službenik za podatke Konzervativne partije - Mejson- uzeo je odsustvo, navode mediji, ističući da su članovi vladajuće stranke koristili povlašćene informacije da bi se kladili da će izbori biti održani 4. jula, preneo je AP.

Tajms je naveo da su u pitanju desetine opklada sa potencijalnim dobicima vrednim hiljade evra. 

Skandal dolazi u nepovoljnom trenutku po Sunaka

Inače, u Velikoj Britaniji datum održavanja izbora je u isključivoj nadležnosti premijera, a Riši Sunak je iznenadio britansku javnost kada se pojavio i raspisao vanredne izbore za 4. jul.

Skandal, inače, izbija u veoma teškom trenutku za Sunaka, a brojni su razlozi za to.

Ankete pokazuju da bi Torijevci mogli postići možda i najlošiji rezultat u istoriji, a premijer je u četvrtak gostovao u izbornom specijalu BBC-a, gde su ga gledaoci podvrgli teškim pitanjima.

Inače, njegovi izgledi da ostane na vlasti nisu bili sjajni ni pre svih ovih skandala, ali činjenica da je otkriveno da su konzervativni funkcioneri koristili privilegovane informacije da bi na brz način zaradili novac, mogla bi zaista skupo koštati Sunaka i očekuje se da bi kazna mogla da ga stigne na izborima 4. jula.

Ankete pokazuju, bar kada je Politico u pitanju, da su Laburisti prvi sa 41 odsto podrške u ovom trenutku, Konzervativci drugi sa 20 odsto podrške, Reforma Najdžela Faraža ima 16 odsto i Liberalne demokrate imaju 11 odsto podrške.

Jedna druga anketa YouGov-a za magazin Time pokazuje mnogo lošije podatke za konzervativce.

Naime, po toj anketi stranka Najdžela Faraža po prvi put je pretekla Torijevce, procenti ostalih strana takođe variraju, nešto su drugačiji u odnosu na Politico.

Brojni su razlozi za ovako loš rejting Konzervativaca, ali je jedan od ključnih faktora na ovim izborima zapravo bio povratak kontroverznog Najdžela Faraža u aktivnu politiku.

On je početkom juna javnost na društvenim mrežama obavestio da se vratio, a u ovoj kampanji građane Britanije poziva da glasaju i kaže "da je došlo vreme za političku pobunu".

Usred ovih skandala, posebno ove priče o nezakonitom klađenju, konzervativci su napravili još jedan gaf. Naime, na društvenoj mreži "X" objavili su post u kome je pisalo ako se kladite na laburiste, nikada ne možete pobediti.

Vrlo brzo su shvatili da su učinili grešku i obrisali ovaj post, ali je dodatna šteta već naneta.

Pribićević: Uspeh Konzervativaca bi bio više od čuda

Za Euronews Srbija je govorio Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu i naučni savetnik na Institutu društvenih nauka.

U svom izlaganju, diplomata i naučni savetnik je istakao da bi uspeh Konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji bio više od čuda, s obzirom na razliku koja je trenutno između njih i Laburista.

"Razlika je toliko velika, neka 43 odsto otprilike za Laburiste, dok Konzervativci imaju 22 ili 23 odsto, što je razlika od 20 procentnih poena. Tako da bi nekakav uspeh konzervativaca bio više od čuda. Prosto je nemoguće da se to desi. Ali u politici naravno nikad ništa ne možemo da isključimo. Ali ovde mislim da je manje-više izvesno da će biti težak poraz konzervativaca", ističe Pribićević.

Euronews TV

Na pitanje zbog čega je došlo do ovakvog sunovrata, Pribićević ističe da je to posledica Bregzita, ali i nekontrolisanih migracija.

"Bregzit je jedan od najvažnijih faktora. Naime, Bregzit se do sada, opet uvek treba reći uz rezervu, pokazao potpunim promašajem. I to sa stanovišta rasta BDP, koji je u padu, sa stanovišta dohotka, sa stanovišta funte, sa stanovišta stranih investitora. Svi ključni pokazatelji su u padu", rekao je on.

Kao jedan od razloga ističe i migrante.

"Bregzit se desio, ja sam tad bio ambasador u Londonu, tako da sam to, naravno, svakodnevno pratio i izveštavao Beograd o tome šta se dešava. Tada je ključno pitanje bilo na Bregzitu i zašto se on desio, su migranti. U to vreme je bilo 300.000 migranata, a sad, po nekim podacima od pre neki dan 680.000, a ja sam neki rad pisao pre 6-7 meseci i tada ih je bilo 600.000. Znači, broj se uvećao za više od 100 odsto, a kritika 'bregzitera', koji su tako i došli na vlast i ostvarili Bregzit jeste bila, da je to posledica politike Laburista, još u vreme Tonija Blera, kada je ulazilo, mislim, 100-150.000 ljudi. Znači, taj broj se utrostručio od tada i to je ključna stvar zašto se Bregzit desio i zašto. To je sada suština pada konzervativne partije", kazao je Ognjen Pribićević.

Celo njegovo gostovanje na Euronews Srbija pogledajte u video prilogu iznad.

Komentari (0)

Evropa