Evropa

Lider Republikanske stranke smenjen zbog najavljene saradnje sa Le Penovom: Sioti poručio da ostaje predsednik partije

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2024

-

18:13

Lider Republikanske stranke smenjen zbog najavljene saradnje sa Le Penovom: Sioti poručio da ostaje predsednik partije
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Erik Sioti, dosadašnji predsednik francuske Republikanske stranke (LR), liberalno-konzervativne političke partije desnog centra, danas je jednoglasnom odlukom političkog saveta isključen iz svoje partije zbog najavljene saradnje sa krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje, saopšteno je iz Republikanske stranke (LR).

Navodi se da će Ani Ženevar, trenutna generalna sekretarka LR i Fransoa-Gzavije Belami, glavni kandidat ove stranke na evropskim izborima, preuzeti privremeno vođstvo u LR, a Mišel Tabaro će predsedavati nacionalnim odborom za imenovanje kandidata te partije na parlamentarnim izborima, preneo je dnevni list "Le Figaro".

Sioti je u utorak javno pozvao na sklapanje saveza sa krajnje desničarskom strankom Nacionalno okupljanje Marin Le Pen na prevrevenim parlamentarnim izborima u Francuskoj.

"Govorimo iste stvari pa hajde da prestanemo da izmišljamo nekakvu imaginarnu opoziciju", rekao je Sioti za televiziju TF1 i dodao da je to ono što želi većina birača Republikanske stranke, preneo je ranije "Reuters".

Sioti se oglasio danas nakon odluke političkog saveta LR kojom je isključen iz partije i poručio da ostaje na čelu Republikanske stranke.

"Sastanak koji je organizovan ovog popodneva sproveden je uz očigledno kršenje našeg statuta. Nijedna od odluka donetih na ovom sastanku nema pravne posledice, ali može imati krivične posledice. Ja jesam i ostajem predsednik naše političke formacije, izabran od strane članstva", poručio je Erik Sioti nakon odluke političkog saveta LR.

Makron: Sklopio je pakt sa đavolom

Ranije u toku dana, bivši lider je zatvorio sedište stranke u Parizu, objašnjavajući da je sastanak na kome je bio isključen bio protiv pravila njegove stranke.

"Moram da garantujem bezbednost osoblja. Nijedan sastanak nije planiran u sedištu danas popodne", tvrdio je on na društvenim mrežama.

Sitoijeva najava izazvala je ogorčenje i drugih političkih partija. Ranije u sredu, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Sioti "morati da razjasni" svoju odluku nakon što je sklopio "pakt sa đavolom", prenosi Euronews.

Makron je u nedelju raspisao vanredne parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka Preporod izgubila od Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament (EP).

Nacionalno okupljanje osvojilo je 31,47 odsto glasova na izborima za EP, dok je Preporod  osvojio 14,56 odsto glasova na osnovu 100 prebrojanih glasačkih listića.

Nacionalno okupljanje je osvojilo 30 mandata u EP, a Makronova stranka 13, prenosi Figaro.


Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa