Evropa

Đurđev: Evropa na ivici rata, Srbija i Mađarska jedini glasovi razuma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2024

-

21:55

Đurđev: Evropa na ivici rata, Srbija i Mađarska jedini glasovi razuma
Aleksandar Đurđev - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev izjavio je  da jedini državnici koji upozoravaju na katastrofalne posledice uvlačenja Evrope u rat su Viktor Orban i Aleksandar Vučić.

"Upozorenja mađarskog premijera Viktora Orbana da se Evropa priprema za rat sa Rusijom treba uzeti krajnje ozbiljno, jer je reč o čoveku koji je deo NATO i EU sistema i ima prilike da iznutra vidi koliko se stvari otimaju kontroli. Jedini državnici koji upozoravaju na katastrofalne posledice uvlačenja Evrope u rat su Orban i Vučić, što ne čudi jer su Srbija i Mađarska među retkim suverenim zemljama na Starom kontinentu", izjavio je Đurđev. 

On je dodao da je stav Mađarske da od početka rata u Ukrajini ne šalje oružje Ukrajincima ispravan, te da je reč o političaru koji zagovara mir i dijalog.

"Ni Srbija ni Mađarska ne žele da njeni građani finansiraju rat u Ukrajini niti da njihovi državljani budu topovsko meso za tuđe interese. Za razliku od nekih novopečenih država, Srbija i Mađarska kao istorijske nacije milenijumskog trajanja imaju svest o tome da je Rusiju nemoguće poraziti vojno, te da će korišćenje oružja iz evropskih zemalja za napad na ciljeve u Rusiji doneti samo nove probleme", podvukao je Đurđev.

Predsednik Srpske lige uveren je u jačanje srpsko-mađarskih veza u vremenu koje dolazi.

"Veže nas snažan interes - bezbednosno i energetski stabilan prostor koji delimo. Vežu nas želja za mirom i prosperitetom", zaključio je Đurđev.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da sve što se dešava u svetu i Evropi polako vodi u katastrofu i poručio da će Srbija dati sve od sebe da u 21. veku izbegne svaki sukob i brine o ekonomiji.

"Voz kad iz stanice krene i onda se zaleti, a ide nizbrdo i negde još malo nailazi na liticu i ispod toga provaliju. I sad razmislite može li voz da preživi pad u provaliju, a drugog puta nema. A kada ovako strmoglavo ide ko može da ga zaustavi - plašim se više niko", rekao je Vučić.

S druge strane, mađarski premijer Viktor Orban takođe je pre nekoliko dana upozorio da nas svaka nedelja "približava ratu", a Evropa sebi "možda približava ruske snage" finansiranjem ukrajinskih napada na rusko tlo.

"Hajde da preuzmemo inicijativu i pustimo da dođe do prekida vatre i pregovora pre nego što se nađemo usred velikog evropskog rata", rekao je Orban.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa