Evropa

Ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice "Dana D" prisustvuju britanski kralj Čarls III, ali i predsednici Bajden i Makron

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2024

-

12:56

Ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice "Dana D" prisustvuju britanski kralj Čarls III, ali i predsednici Bajden i Makron
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji danas u Ver sir-Meru na severozapadu Francuske prisustvovalo je oko 2.000 zvanica, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanskog kralja Čarlsa Trećeg i britanskog premijera Rišija Sunaka.

Britanski kralj Čarls Treći izjavio je na ceremoniji obeležavanja 80. godišnjice početka savezničkog iskrcavanja u Normandiji da je ta operacija predstavljala početak oslobođenja Evrope u Drugom svetskom ratu, preneo je "Sky News".

On je istakao da su se saveznici zajedno borili za svet u kojem će dobrota i čast biti temelj života ljudi u svakoj zemlji i ukazao da je broj veterana iz Drugog svetskog rata sve manji, ali je istakao da je privilegovan što je upoznao istaknute borce "Dana D".

Sunak je na obeležavanju "Dana D" rekao da vetereni nikada neće biti zaboravljeni i pročitao imena trojice veterana koji su prisutni na ceremoniji.

"Sve ste rizikovali, a mi vam sve dugujemo", istakao je Sunak.

Makron se rukovao sa britanskim kraljem i premijerom pre nego što je zauzeo svoje mesto pored Čarlsa Trećeg.

Britansko spomen obeležje u Ver-sir-Meru sadrži imena 22.442 vojnika i žena koji su pali tokom "Dana D", a ove godine prvi put je britanski memorijal u Normandiji bio u središtu komemoracija povodom godišnjice, uz prisustvo veterana i 2.000 gostiju.

Savezničko iskrcavanje u Normandiji počelo je 6. juna 1944. godine, a toga dana preko La Manša je prebačeno 156.000 savezničkih vojnika.

Zapadni saveznici, Amerikanci i Britanci, kojima su bile pridružene i jedinice iz Kanade, Australije, Južne Afrike, Novog Zelanda, Rodezije, kao i drugih zemalja, započeli su iskrcavanje u Normandiji, što je bio jedan od ključnih momenata u Drugom svetskom ratu pošto je iskrcavanje označilo postupno otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke.

Invazija na Normandiju bila je najveća desantna operacija u istoriji.

Postupno, do kraja avgusta, u Francusku je bilo prebačeno tri milona savezničkih vojnika, a Pariz je oslobođen, posle sedmodnevnih operacija, 25. avgusta 1944. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa