Evropa

Makron na svečanosti povodom godišnjice Dana D: Počast hiljadama civilnih žrtava savezničkih bombardovanja u Normandiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

22:50

Makron na svečanosti povodom godišnjice Dana D: Počast hiljadama civilnih žrtava savezničkih bombardovanja u Normandiji
Emanuel Makron - Copyright Christophe Petit Tesson, Pool via A

veličina teksta

Aa Aa

Na svečanosti povodom 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, tzv. Dana D francuski predsednik Emanuel Makron odao je počast "hiljadama civilnih žrtava savezničkih bombardovanja tokom duge bitke za Normandiju".

Hiljade savezničkih vojnika su poginule 6. juna 1944. godine na plažama Normandije, ali su isto tako stradali i francuski civili, navodi Reuters.

Procene broja civila poginulih u Normandiji dok su saveznici preuzimali kontrolu nad tim regionom kreću se od 13.000 do 20.000.

"Osamdeset godina kasnije, naša nacija mora jasno i odlučno da prizna civilne žrtve savezničkih bombardovanja, i u Normandiji, i na drugim mestima u našoj zemlji. Žitelji Sen-Loa nikada nisu mešali mržnju ili ogorčenost sa svojom tugom", rekao je Makron u Sen-Lou, gradiću koji je gotovo bio uništen tokom savezničkih bombardovanja.

Christophe Petit Tesson, Pool via A

 

Ovaj gradić je bio meta savezničkih bombardovanja jer je bio ključni transportni čvor.

Saveznici su želeli da spreče nemačke, nacističke snage da ga koriste kako bi odbile savezničke napade.

"Sen-Lo je mučenički grad, žrtvovan za oslobođenje Francuske", poručio je Makron.

Centralna ceremonija obeležavanja osam decenija od savezničkog iskrcavanja na Dan D u Normanciji održava se sutra, a prisustvovaće joj svetski lideri uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Rusija ove godine nije pozvana.

Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

 

Više od 150.000 savezničkih vojnika pokrenulo je vazdušno, morsko i kopneno iskrcavanje u Normandiji 6. juna 1944. godine, operaciju koja je na kraju dovela do oslobođenja zapadne Evrope od nacističke Nemačke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa