Evropa

Sunak i Starmer u predizbornoj debati o ekonomiji, obrazovanju i ekologiji

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

08:32

Sunak i Starmer u predizbornoj debati o ekonomiji, obrazovanju i ekologiji
Sunak i Starmer u predizbornoj debati o ekonomiji, obrazovanju i ekologiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer i lider Konzervativne stranke Riši Sunak učestvovao je u predizbornoj debati u utorak sa liderom Laburističke stranke Kirom Starmerom u kojoj su razmenili stavove o ekonomiji, obrazovanju, imigraciji i zaštiti životne sredine.

Sunak je tvrdio da bi za politički program Laburističke stranke bilo potrebno podizanje poreza koje bi prosečno domaćinstvo koštalo oko 2.000 funti godišnje, što je Starmer odbacio uz ocenu da je "potpuno smeće".

Premijer je takođe istakao da je pod njegovom konzervativnom vladom smanjena inflacija u Velikoj Britaniji i obećao smanjenje poreza za penzionere.

Starmer je napomenuo da je poreski teret za građane Velike Britanije porastao u poslednjih 70 godina pod konzervativcima, kao i da Sunak zbog svog velikog ličnog bogatstva ne razume krizu životnih troškova, prenosi "Sky News".

Starmer je najavio da bi jedan od prvih koraka vlade laburista bio zaposlenje 6.500 nastavnika koji nedostaju Velikoj Britaniji, dok je Sunak napomenuo da roditelji koji "vredno rade" treba da imaju pravo da pošalju decu u privatne škole, kritikujući plan laburista da ukinu poreske olakšice za te škole.

Sunak je izneo da bi bio voljan da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR) ako sudovi nastave da blokiraju vladin plan o deportaciji migranata u Ruandu, što je Starmer odbacio uz upozorenje da bi napuštanje ECHR pretvorilo Britaniju u "izopštenu" državu koja napušta međunarodne konvencije.

Govoreći o životnoj sredini, britanski premijer je branio svoju odluku da se ublaže mere vlade za umanjivanje emisije CO2, navodeći da će njeni ciljevi i dalje biti postignuti, ali uz manju cenu za građane Britanije i sačuvanu energetsku sigurnost te zemlje.

Starmer je ocenio da je propuštena "ogromna prilika" u sferi obnovljive energije koja bi dovela do manjih računa, energetske sigurnosti i novih radnih mesta.

Prevremeni parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji biće održani 4. jula.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa