Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev gađao trajektni prelaz na Krimu i nafotovod u Rusiji; Raste broj povređenih u napadu na Dnjepar

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC

04/06/2024

-

08:41

RAT U UKRAJINI Kijev gađao trajektni prelaz na Krimu i nafotovod u Rusiji; Raste broj povređenih u napadu na Dnjepar
RAT U UKRAJINI Kijev gađao trajektni prelaz na Krimu i nafotovod u Rusiji; Raste broj povređenih u napadu na Dnjepar - Copyright Telegram Channel of Head of Zaporizhzhia Regional Military Administration Ivan Fedorov via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nastavljene su intenzivne borbe u Harkovskoj oblasti, a u prvom planu je bitka kod Lipcova. U posledicama ruskih raketnih napada u Čugujevskom okrugu jedna osoba je poginula, a dve su povređene, objavio je načelnik Oblasne vojne uprave Harkov Oleg Sinegubov. Ruske trupe su navođenim vazdušnim bombama i nenavođenim projektilima gađali okruge Siversk, Kupjansk i Sinkivka, a objavljeno je napredovanje grupe "sever" u oblasti Harkova duboko u odbranu Oružanih snaga Ukrajine. Moskva tvrdi da je odbila pet kontranapada u oblasti Lipcova i Vovčanska, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Ključni događaji:

  • Ruski napad na Harkovsku oblast, jedna osoba poginula
  • Švajcarski parlament nije odobrio pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra
  • Rusija uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje
  • Poljska uhapsila 18 osoba zbog navodnog planiranja sabotaža u ime Rusije
  • Rusija upozorila SAD: Shvatite Putina ozbiljno 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu, a dešavanja od prošlog dana pogledajte u jučerašnjem blogu.

22.30 Bela kuća: Bajden će učestvovati na samitu G7 u Italiji
 
Predsednik SAD Džozef Bajden će učestvovati na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Italiji i razgovaraće sa liderima G7 o korišćenju ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća. Samit G7, 50. po redu, biće održan od 13. do 15. juna u gradu Fasano u regiji Apulija na jugu Italije.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

17.41 Dve najveće ruske banke najavile otvaranje ekspozitura u anektiranim regionima

 
Dve najveće ruske banke planiraju da u julu ove godine otvore filijale u regionima koje je Rusija anektirala 2022. godine, saopšteno je danas iz uprave ovih banaka.
 
Rusija je u septembru 2022. godine anektirala Donjecku, Luganjsku, Hersonsku i Zaporošku oblast, ukrajinske vlasti su ocenile da su to bili "lažni referendumi", a mnoge zemlje su osudile taj potez Moskve kao nezakonit, prenosi Rojters.
 
Ruska državna Promsvjazbanka, koja pruža usluge zaposlenima u državnom i odbrambenom sektoru već otvara ekspoziture u ova četiri regiona, s obzirom da Rusija ima za cilj da civilnom stanivništvu i pripadnicima vojske obezbedi povoljne kredite i pristupačne bankarske usluge.
 
15.50 Jermak: Dozvola da se koristi zapadno oružje na ruskoj teritoriji uticaće na rat

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, izjavio je danas da je dozvola zapadnih sila Kijevu da upotrebi njihovo oružje za napade unutar Rusije važna odluka koja će uticati na taktičku avijaciju Moskve i njenu sposobnost da deluje u pograničnim oblastima.

"Ovo će uticati na vođenje rata, planiranje kontraofanzivnih akcija i oslabiti sposobnosti Rusa da koriste svoje snage u pograničnim oblastima", saopštio je Jermak na platformi Telegram.

14.57 Lavrov: Verujem da su francuski instruktori već u zemlji i da su meta ruskih snaga

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas, komentarišući mogućnost slanja francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu, da veruje da su takvi instruktori već u zemlji i da su legitimna meta ruskih oružanih snaga.

Tanjug/AP/Sergei Ilnitsky

 

"Što se tiče francuskih instruktora, imam razloga da verujem, jer postoji mnogo konkretnih činjenica, da oni već rade u Ukrajini i bez obzira da li su pripadnici francuskih oružanih snaga ili jednostavno plaćenici, predstavljaju apsolutno legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

13.22 Ukrajina gađala trajektni prelaz na Krimu i naftovod u Rusiji

Ukrajinske raketne snage izvele su napad na trajektni prelaz na, kako navode, "privremeno okupiranom Krimu i naftni terminal u Krasnodarskom kraju u Rusiji", objavio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

"Vazduhoplovstvo i raketne snage i artiljerija Odbrambenih snaga Ukrajine pogodile su tokom proteklog dana pet područja koncentracije ljudstva, četiri protivvazdušna vozila, jedno artiljerijsko vozilo i dva skladišta municije Rusa", navodi se.

12.30 Broj povređenih u napadu na grad Dnjepar porastao na osam

U Dnjepru je u ruskom jutarnjem raketnom napadu povređeno osam osoba, među kojima dvoje dece, naveo je u najnovijoj objavi šef regionalne državne administracije Sergij Lisak, prenosi Ukrinform.

09.16 Ukrajinske snage pogodile ruski raketni sistem S-300

Ukrajinske snage saopštile su da su uspešno pogodile ruski raketni sistem S-300 koristeći oružje koje je im je nedavno isporučio Zapad unutar ruske teritorije, prenosi CNN.

"Prelepo gori. To je ruski S-300. Na ruskoj teritoriji. Prvih dana nakon dozvole za upotrebu zapadnog oružja na neprijateljskoj teritoriji", objavila je ministarka ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Fejsbuku uz sliku koja navodno prikazuje napad.

Ovo se dešava samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu da izvrši ograničene udare koristeći američko oružje na ruskoj teritoriji u okolini Harkova, nakon što je nekoliko evropskih nacija uklonilo ograničenja o tome kako se oružje može koristiti.

08.37 Regionalne vlasti: Sedam osoba povređeno u ruskom napadu na grad Dnjepar

Sedam osoba je povređeno u ruskom napadu na ukrajinski grad Dnjepar, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak. On je na Telegramu naveo da su među povređenima dečak star mesec dana i 17-godišnjak. Prema rečima Lisaka, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dve ruske rakete, ali da su njihovi delovi pali na civilnu infrastrukturu, zbog čega je došlo do požara.

06.55 Rusija uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje

Ruska Federacija je uvela sankcije protiv većeg broja britanskih političara, novinara i eksperata odgovornih za antirusko delovanje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao odgovor na neprijateljske akcije britanske strane, doneta je odluka da se na rusku listu sankcija unesu brojni predstavnici političkog establišmenta, novinarskog kora i stručne zajednice Velike Britanije", navela je ruska diplomatska služba, prenosi agencija TASS.

Među njima su lokalni političari odgovorni za formulisanje i sprovođenje londonskog antiruskog kursa, osuđeni "zbogu laži i rusofobije", novinari, kao i stručnjaci koji su na negativan i neistinit način izveštavali o važnim društveno-političkim događajima u Rusiji.

06.42 Poljska uhapsila 18 osoba zbog navodnog planiranja sabotaža u ime Rusije

Poljski ministar unutrašnjih poslova Tomaš Simonijak rekao da je u toj zemlji u poslednjih šest meseci uhapšeno 18 osoba zbog navodnog planiranja neprijateljskih aktivnosti i sabotaža u ime Rusije i Belorusije.

Navodi da je najmanje jedna osoba bila je umešana u navodnu zaveru za ubistvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Simonijak je na konferenciji za novinare rekao da je 10 uhapšenih osoba bilo direktno uključeno u planiranje različitih oblika sabotaže, kao što su paljevine širom Poljske.

Simonijak je naveo da su akti sabotaže očigledno deo šireg plana koji takođe uključuje sajber napade.

06.30 Švajcarski parlament nije odobrio pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra

Gornji dom švajcarskog parlamenta je odbio da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od 5 milijardi švajcarskih franaka (5,12 milijardi evra) u okviru finansijskog paketa, uz obrazloženje da se tim izdvajanjem krši plan ograničenog zaduživanja te zemlje.

Sa 28 glasova protiv i 15 za, poslanici su odbili ceo finansijski paket vredan 15 milijardi švajcarskih franaka, koji je uključivao i 10,1 milijardu franaka dodatnih izdvajanja za potrebe švajcarskih oružanih snaga, prenosi Reuters.

Švajcarski poslanici su argumentovali ovakvu odlku tvrdnjom da je paket "u suprotnosti sa odredbom o smanjenju javnog duga" u Švajcarskoj zbog čega je odbačen neposredno uoči samita koji se održava u toj zemlji, na kojem bi trebalo da se razgovara o uspostavljanju mira u Ukrajini

profimedia

 

06.14 Rusija upozorila SAD: Shvatite Putina ozbiljno

Rusija upozorava Sjedinjene Države na pogrešne procene koje mogu imati fatalne posledice, rekao je  zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Želeo bih da upozorim američke lidere na pogrešne procene koje mogu imati fatalne posledice. Iz nepoznatih razloga, oni potcenjuju ozbiljnost odbijanja koju mogu da dobiju“, istakao je Rjabkov. 

Naglasio je da će Rusija suzbiti sve akcije kijevskog režima, slično napadu kijevskog režima na ruske sisteme upozorenja na raketni napad. Odgovor ruske strane na to može biti asimetričan, upozorio je Rjabakov.

Komentari (0)

Evropa