Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/06/2024

-

07:30

RAT U UKRAJINI Moskva uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje
RAT U UKRAJINI Moskva uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje - Copyright Tanjug AP/Bernd Wuestneck, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 830 dana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju i Kinu da pokušavaju da naruše predstojeći globalni samit o miru u Švajcarskoj. On je rekao da Rusija pokušava da odvrati druge države da prisustvuju događaju i da Kina takođe radi na tome.
Govoreći na jednom azijskom bezbednosnom forumu, on je takođe rekao da postoje "elementi ruskog naoružanja" koji dolaze iz Kine. U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je protivvazduhoplovna odbrana oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", kao i da je pod kontrolom vojske Umansko u DNR.

Ključni događaji

  • Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi nemački PVO za napade na ruskoj teritoriji
  • Rusija oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", zauzela Umansko
  • Holandija poklanja 24 aviona F-16 Ukrajini
  • Saudijska Arabija saopštila da neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj
  • Prvi instruktor na avionima F-16 stigao u Ukrajinu iz Grčke
  • Šolc: Branićemo svaki pedalj teritorije NATO od Rusije

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu, a dešavanja od prošlog dana pogledajte u jučerašnjem blogu.

20.50 Švajcarski parlament nije odobrio pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi evra

Gornji dom švajcarskog parlamenta danas je odbio da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od pet milijardi švajcarskih franaka (5,12 milijardi evra) u okviru finansijskog paketa, uz obrazloženje da se tim izdvajanjem krši plan ograničenog zaduživanja te zemlje.

Sa 28 glasova protiv i 15 za, poslanici su odbili ceo finansijski paket vredan 15 milijardi švajcarskih franaka, koji je uključivao i 10,1 milijardu franaka dodatnih izdvajanja za potrebe švajcarskih oružanih snaga, prenosi Reuters.

Švajcarski poslanici su argumentovali ovakvu odlku tvrdnjom da je paket "u suprotnosti sa odredbom o smanjenju javnog duga" u Švajcarskoj zbog čega je odbačen neposredno uoči samita koji se održava u toj zemlji, na kojem bi trebalo da se razgovara o uspostavljanju mira u Ukrajini.

profimedia

 

16.26 Moskva uvela sankcije Britancima odgovornim za antirusko delovanje

Ruska Federacija je uvela sankcije protiv većeg broja britanskih političara, novinara i eksperata odgovornih za antirusko delovanje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao odgovor na neprijateljske akcije britanske strane, doneta je odluka da se na rusku listu sankcija unesu brojni predstavnici političkog establišmenta, novinarskog kora i stručne zajednice Velike Britanije", navela je ruska diplomatska služba, prenosi agencija TASS.

Među njima su lokalni političari odgovorni za formulisanje i sprovođenje londonskog antiruskog kursa, osuđeni "zbogu laži i rusofobije", novinari, kao i stručnjaci koji su na negativan i neistinit način izveštavali o važnim društveno-političkim događajima u Rusiji.

15.15 Grosi: Nije bezbedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da nije bezbedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini sve dok oko nje besni rat. Grosi je po tom pitanju prošle nedelje održao sastanak sa Rusijom nakon što mu zvaničnici, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštili da se Moskva nada da će ponovo pokrenuti najveću nuklearnu elektranu u Evropi, gde je trenutno iz bezbednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

"Njihova (ruska) ideja je da je (elektranu) u nekom trenutku ponovo pokrenu. Ne da je unište. Stoga je potrebno o tome diskutovati", rekao je Grosi na konferenciji za novinare na sastanku Odbora IAEA.

13.31 Ruska FSB privela ukrajinske agente koji su planirali sabotaže na Crnomorsku flotu

Ukrajinski diverzanati koji su pripremali sabotaže i terorističke napade protiv Crnomorske flote privedeni su u Sevastopolju, saopšteno je danas iz Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

"Federalna služba bezbednosti Rusije razotkrila je ukrajinsku diverzantsku grupu u gradu Sevastopolju, oformljenu za vršenje sabotaža i terorističkih akcija protiv vojnog osoblja ruske Crnomorske flote kao i objekata vojne, transportne i energetske infrastrukture u tom regionu", navodi se u saopštenju FSB, prenosi RIA Novosti.

13.09 Holandska ministarka odbrane: Avioni koje Holandija šalje Ukrajini mogu da se koriste za napade unutar Rusije

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren ponovila je da 24 borbena aviona F-16 koje Holandija namerava da pokloni Ukrajini mogu da se koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Ona je u intervjuu za Politiko rekla da Holandija neće uvesti ograničenja kao Belgija, čiji je premijer Aleksandar De Kro upozorio Kijev da ne koristi avione F-16 za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

AP/Virginia Mayo

 

"Ne postoji ograničenje. Od njih (Ukrajine) samo tražimo da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih Nacija, što znači da je koriste za gađanje vojnih ciljeva koje treba da ciljaju u svojoj samoodbrani", dodala je Olongren.

11.26 Kinesko MSP: Treba priznati sve napore za postizanje mira u ratu u Ukrajini

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da Kina smatra da treba da budu priznati svi napori u podržavanju mera za postizanje mira u Ukrajini. Mao je, odgovarajući na pitanje o predstojećoj mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj o okončanju sukoba o Ukrajini, rekla da Kina nikad nije "raspirivala vatru", prenosi Rojters.

Ona je dodala da Kina pridaje veliki značaj svom odnosu sa Ukrajinom, čiji je najveći trgovinski partner, kao i da je stav Kine o mirovnoj konferenciji "otvoren i transparentan". Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je juče Kinu da pomaže Rusiji da omete mirovnu konferenciju u Švajcarskoj vršeći pritisak na druge zemlje i njihove lidere da joj ne prisustvuju. Švajcarska će u junu biti domaćin konferencije o ukrajinskoj ''formuli mira", koja će biti održana u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna u centralnoj Švajcarskoj.

10.05 Britanski načelnik generalštaba: Putin ne želi direktan sukob sa NATO

Načelnik britanskog vojnog generalštaba admiral Toni Radakin izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi direktan sukob sa NATO i nuklearni rat, i ocenio da će Ukrajina pobediti u ratu. Govoreći u intervjuu povodom obeležavanja 80 godina od Bitke za Normandiju, Radakin je uporedio savezničke napore protiv nacističke Nemčke i današnju podršku koju Zapadne države pružaju Ukrajini.

"To je ekonomski rat. To je logistički rat. To je rat industrijske proizvodnje i političke volje", rekao je Radakin, dodajući da Rusija ima 11 odsto ukrajinske teritorije pod svojom kontrolom, naspram 17 odsto teritorije koju je kontrolisala u martu 2022. godine.

Upitan da li je siguran da će Ukrajina pobediti u ratu, Radakin je izjavio je "veoma samouveren" da će se to dogoditi.

"Do kraja juna, ukupni gubici Rusije biće 500.000 ljudi, ranjenih i ubijenih. Već smo prošli 800 dana u ratu za koji je Putin očekivao da će trajati tri dana", naveo je Radakin.

07.30 Jedna osoba ubijena, dve povređene u ruskom napadu na Harkovsku oblast

Jedna osoba je ubijena, a dve su povređene u napadu ruskih snaga na Harkovsku oblast, saopštio je danas guverner Oleh Sinehubov. On je naveo da su u napadu u okrugu Zmivski oštećeni objekti rekreativnog centra, prenosi Rojters. Ruski napadi na Harkov, centar Harkovske oblasti koja se graniči sa Rusijom, postali su sve češći u prethodnim nedeljama nakon što je ruska vojska počela novu ofanzivu u toj oblasti.

07.00 Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi nemački PVO za napade na ruskoj teritoriji

Nemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane izjavio je da je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem Patriot koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

"Sasvim je moguće da će se sistemi Patriot sada koristiti i u oblasti Harkova i nad Rusijom. Oni se mogu koristiti u okviru međunarodnog prava", rekao je general za nemačku televiziju ARD.

On nije precizirao da li je Ukrajina do sada koristila te sisteme da gađa ciljeve iznad ruske teritorije.

Tanjug/AP/Axel Heimken

 

06.36 Saudijska Arabija saopštila da neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Saudijska Arabija neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj zbog odsustva delegata iz Rusije, preneo je TASS.

Izvori kažu da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želeo da poseti Saudijsku Arabiju 1. juna kako bi dobio podršku za predstojeću konferenciju o Ukrajini, koja će biti održana u Švajcarskoj 15. i 16. juna, ali je poseta odložena i može biti organizovana samo nakon konferencije, piše TASS pozivajući se na nemačku novinsku agenciju dpa, koja citira diplomatske izvore iz Rijada.

Rijad zasad nije zvanično potvrdio informaciju.

profimedia

 

06.16 Dva radnika poginula, tri osobe povređene u požaru u rafineriji nafte u Rusiji

Dva radnika su poginula, a tri osobe su povređene u požaru u rafineriji nafte Uhtinski u ruskoj Republici Komi, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je navelo na Telegramu da je požar ugašen.

Pokrenut je krivični postupak zbog nepoštovanja tehničkih bezbednosnih pravila, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema preliminarnim podacima, došlo je do požara u rezervoaru mazuta, saopštile su vlasti.

Požar je izbio u rezervoaru rafinerije nafte u Uhti, a rafinerija je nastavila normalno da radi.

06.10 Rusija oborila dva ukrajinska aviona "mig 29", zauzela Umansko

Ruski PVO sistemi oborili su dva aviona "mig 29" ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

Kako se navodi, u protekla 24 sata uništeno je 50 dronova, 23 raketna sistema za višestruko lansiranje HIMARS-a američke proizvodnje, dve operativno-taktičke rakete "točka-U", tri francuske vođene bombe "hamer" i protivbrodsku raketu "neptun".

Komentari (0)

Evropa