Evropa

RAT U UKRAJINI Kuleba zahvalio Americi što je dozvolila udare američkim oružjem na teritoriju Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2024

-

08:21

RAT U UKRAJINI Kuleba zahvalio Americi što je dozvolila udare američkim oružjem na teritoriju Rusije
RAT U UKRAJINI Kuleba zahvalio Americi što je dozvolila udare američkim oružjem na teritoriju Rusije - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko/Vadim Ghirda/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 827 dana, a borbe su nastavljene širom fronta. Predsednik SAD Džo Bajden dao je Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, izjavila su sinoć za CNN dva američka zvaničnika. Odluka je doneta nakon što je Rusija značajno napredovala oko grada u severoistočnom delu Ukrajine. Istovremeno, politika SAD u pogledu udara duboko u Rusku Federaciju, prema tom izvoru, nije se promenila. Prema izveštajima, Moskva će najnoviju meru verovatno smatrati eskalacijom, pošto je Vladimir Putin ranije najavio teške posledice ako dođe do ovakve odluke.

Ključni događaji:

  • CNN: Bajden dao Ukrajini dozvolu da američkim oružjem izvede napade unutar Rusije
  • Reuters: Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj
  • Pistorijus: Nemačka obezbeđuje Kijevu novi paket naoružanja vredan pola milijarde evra
  • Zelenski: Ukrajina ima 12 bezbednosnih sporazuma sa preko 23 milijardi dolara podrške
  • Lavrov: Isporuka F-16 Kijevu signal da je NATO spreman na sve

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.35 Pušilin: Pet civila ubijeno, troje ranjeno u ukrajinskom granatiranju DNR

Pet civila je ubijeno, a troje je ranjeno u ukrajinskom granatiranju oblasti kod Donjecka, saopštio je večeras lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Tokom jutarnjeg masovnog granatiranja sela Staromihajlovka, u Kirovskom okrugu u Donjecku, ubijene su dve žene rođene 1948. i 1988. godine, muškarac rođen 1985. godine, žena rođena 1951, dok je muškarac rođen 1989. ranjen", napisao je zvaničnik na Telegramu.

U selu Lugansk, u Petrovskom okrugu u Donjecku, tokom granatiranja iz artiljerije kalibra 155 milimetara, poginula je žena rođena 1963. godine, prenela je RIA Novosti.

Prema rečima Pušilina, oštećeno je 11 stambenih zgrada i tri automobila u Kirovskom okrugu kod Donjecka, kao i seoska ambulanta i klub u Petrovskom okrugu grada. Dodao je i da su Oružane snage Ukrajine danas 22 puta granatirale teritoriju samoproglašene republike, kao i da su korišćene kasetna municija i dronovi kamikaze.

Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

 

21.47 Kuleba: Hvala Americi što nam je dozvolila udare američkim oružjem po Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba zahvalio je večeras američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu što je Vašington dozvolio Kijevu udare američkim oružjem po ruskoj teritoriji.

"Pozdravljam odluku SAD kojom se Ukrajini dozvoljava da se bolje brani od ruskih napada. To je potez u pravo vreme, u pravom smeru. Razgovarali smo o najnovijim koracima koji su preduzeti da se Ukrajini isporuče dodatni sistemi 'patriot'. Timovi predsednika Zelenskog i Bajdena rade na svim nivoima da se reši ovo pitanje što pre", istakao je Kuleba na platformi "X".

On je dodao da su njih dvojica razgovarali o predstojećem samitu u Švajcarskoj o Ukrajini i samitu NATO u Vašingtonu ovog leta.

Nešto ranije, Entoni Blinken je istakao da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.

Blinken je rekao novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko nedelja pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine.

Tanjug/Nemanja Jovanović

 

19.49 Frederiksen: Danski borbeni avioni F-16 uskoro će krenuti ka Ukrajini

Borbeni avioni F-16 u vlasništvu Danske, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro će biti isporučeni Ukrajini, izjavila je danas danska premijerka Mete Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare učesnika trećeg samita Ukrajina-Severna Evropa.

Ona je napomenula da je današnji sastanak u Stokholmu snažna poruka da svi ljudi u severnoj Evropi čvrsto stoje uz Ukrajinu.

"Druga poruka je vrlo jasna - moramo ubrzati i povećati našu podršku Ukrajini, jer je situacija na ratištu veoma kritična. Sada imamo bezbednosne obaveze svih severnoevropskih zemalja. Dali smo Ukrajini mnogo vojne pomoći i želimo da damo još više. Uskoro će danski F-16 krenuti za Ukrajinu", rekla je Frederiksen, prenosi Ukrinform.

Ona je dodala da su sve zemlje Severne Evrope doprinele zajedničkoj nabavci municije i sve su saglasne da postoji potreba da se izgradi sopstvena odbrambena industrija i podrži proizvodnja naoružanja, opreme i dronova u Ukrajini.

"Kao saveznici Ukrajine, razumemo da ne dajemo dovoljno i to mora da se promeni kako biste dobili pomoć u odgovarajućim iznosima", poručila je danska premijerka.

Tanjug / Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

 

19.39 Još jedan holandski ratni dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Još jedan Holanđanin koji se dobrovoljno prijavio da se pridruži ukrajinskim odbrambenim snagama poginuo je na bojnom polju, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi holandski javni servis NOS.

Holandski vojnik, čije ime nije otkriveno, borio se u sastavu Međunarodne legije, a poginuo je u borbama kod Časov Jara, na severu Donjecke oblasti 20. maja, a njegovo telo je vraćeno u domovinu.

Ovo je treći holandski dobrovoljac ubijen u akciji tokom rusko-ukrajinskog rata.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije navodi da nema tačne podatke o tome koliko građana Holandije ratuje u Ukrajini, niti koliko ih je poginulo.

Prema rečima počasnog konzula Ukrajine u Holandiji, od početka rata desetine holandskih dobrovoljaca pridružilo se Odbrambenim snagama Ukrajine.

profimedia

 

18.55 Landsbergis: Ako Rusija postavi vojne ciljeve u Belorusiji, Ukrajina ima pravo da ih napadne

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis smatra da ako Rusija postavi validne vojne ciljeve u Belorusiji, Ukrajina ima pravo da ih napadne.

Landsbergis je to izjavio pre sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu odgovarajući na pitanja novinara beloruskog Radija Sloboda, objavila je Evropska pravda.

On je naglasio da Ukrajina "mora biti u stanju da se odbrani", prenela je "Українська правда".

"Ukoliko Rusija, u strahu da bi ciljevi u Rusiji mogli da budu pogođeni, premesti (ciljeve) na drugo mesto, smatram da bi u skladu sa tim trebalo promeniti i izbor mete", dodao je litvanski ministar spoljnih poslova.

Ukrajina je nedavno potvrdila tvrdnje medija da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena tajno odobrila ukrajinske napade na rusku teritoriju oružjem koje je isporučila Amerika, ali samo u blizini Harkovske oblasti.

Nemačka vlada je saopštila da ovlašćuje Ukrajinu da upotrebi nemačko oružje za napade na ruske vojne objekte na teritoriji Rusije u kontekstu ruske ofanzive na Harkovsku oblast.

Prema navodima Evropske komisije, Ukrajina ima pravo da se brani od oružane agresije po međunarodnom pravu, uključujući i napade na vojne ciljeve na ruskoj teritoriji.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

16.03 Putin i Lukašenko razgovarali o bezbednosnim pitanjima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o bezbednosnim pitanjima i sprečavanju eskalacije ukrajinskog sukoba, prenosi Telegram kanal "Bazen prvih" koji je blizak pres-službi šefa beloruske države. 

"Fokus lidera dve zemlje bio je na bezbednosnim pitanjima i sprečavanju eskalacije ukrajinskog sukoba", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

 

15.46 Blinken potvrdio da su SAD odobrile upotrebu američkog oružja za napade na Rusiju

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da su SAD odobrile da Ukrajina upotrebi američko oružje za napade na teritoriju Rusije. Blinken je rekao novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Pragu da je američki predsednik Džozef Bajden odobrio taj potez nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko sedmica pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, preneo je Rojters. 

15.31 Poljska: Bezbednije obučavati ukrajinske trupe u Poljskoj nego u Ukrajini

Poljska smatra da je bezbednije da obučava ukrajinske trupe u Poljskoj, umesto da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

''Poljska je razmotrila zahtev Ukrajine u vezi sa obukom, ali smo došli do zaključka da bi bilo sigurnije i efikasnije obučavati ukrajinske jedinice u Poljskoj i da bi to bio efikasniji način da se pomnogne Ukrajini'', rekao je Sikorski, prenosi Rojters.

14.53 EU uvela sankcije za devet osoba i subjekata iz Severne Koreje, optuženi za podršku ratu u Ukrajini

Evropska unija uvela je danas sankcije za devet osoba i subjekata, koje optužuje da su umešani u aktivnosti Severne Koreje u vezi sa programima nelegalnog naoružanja i podržavanja ruskog rata u Ukrajini. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU, kao i zabranu davanja sredstava ili ekonomskih resursa, direktno ili indirektno, onima koji su na listi sankcija ili u njihovu korist.

Kako se precizira, Savet EU uveo je sankcije za šest pojedinaca i tri subjekta "zbog aktivnosti izbegavanja sankcija" koje vrši Severna Koreja, a koje bi, kako se tvrdi, mogle da generišu sredstva za njene ilegalne programe nuklearnih i balističkih projektila, uz kršenje i "flagrantno zanemarivanje" relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN, i imajući u vidu vojnu podršku koju je Severna Koreja dala ratu Rusije protiv Ukrajine.

"EU je odlučna da spreči protok komponenti, finansija i znanja koje bi Severna Koreja mogla da iskoristi da podrži razvoj svojih nuklearnih programa, programa oružja za masovno uništenje i balističkih projektila", navodi se u saopštenju.

EU je apelovala na Severnu Koreju da prekine "destabilizujuće akcije, da se pridržava svojih obaveza prema međunarodnom pravu i nastavi dijalog sa relevantnim stranama".

14.17 Zelenski: SAD dozvolile da Ukrajina upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije. U intervjuu za Gardijan, Zelenski je rekao da je dvosmislenost Bele kuće koštala života i pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da prevaziđe svoju višegodišnju zabrinutost o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" sa Moskvom.

U četvrtak uveče se pokazalo da su, posle meseci lobiranja, SAD preduzele mali, ali simboličan korak i da će prvi put dozvoliti da vojska Kijeva koristi oružje proizvedeno u Americi za gađanje ciljeva unutar Rusije u odbrani grada Harkov, navodi list.

Zelenski je jasno stavio do znanja da mora biti u stanju da koristi "moćno" oružje dugog dometa koje može da pogodi mete unutar "duboke ruske teritorije. "Verujte nam, moramo da odgovorimo. Oni ne razumeju ništa osim sile. Nismo ni prva ni poslednja meta. Mislim da je apsolutno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubice, teroriste, koji nas ubijaju sa ruske strane. Mislim da se ponekad samo smeju ovoj situaciji", rekao je Zelenski.

Tanjug/AP

 

14.15 Stoltenberg odbacio Putinove pretnje o eskalaciji sukoba u Ukrajini

Generalni Sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je danas upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da bi dozvoljavanje Kijevu da koristi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije moglo dovesti do eskalacije. Govoreći na marginama sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Pragu, Stoltenberg je rekao da je Alijansa već mnogo puta čula takva upozorenja, prenosi Rojters.

"Ovo nije ništa novo. Već duže vreme je slučaj da svaki put kada saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini, predsednik Putin pokušava da nam zapreti da to ne radimo. A eskalacija, pa Rusija je eskalirala napadom na drugu zemlju", rekao je Stoltenberg.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

13.30 Kremlj: U delu Zapada dolazi do apsolutnog zaoštravanja ratnih osećanja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da u delu zapadnih zemalja dolazi do apsolutnog zaoštravanja ratnih osećanja i da se nastvalja eskalacija tenzija.

"Saglasni smo da postoji apsolutna eskalacija, intenziviranje ratnih osećanja, oni namerno podstiču takvu predratnu histeriju. Pa, sve to, naravno, ne može a da ne utiče na opštu situaciju. Eskalacija tenzija se nastavlja", rekao je Peskov na pitanje novinara da li je Kremlj saglasan sa izjavom mađarskog premijera Viktora Orbana da što više oružja dugog dometa Zapad isporučuje Ukrajini, to će ruska vojska dalje napredovati, prenela je agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

12.09 I nemačko oružje može da se koristi za napad na Rusiju

Berlin je najavio da Ukrajina sada može da koristi nemačko oružje za napade unutar Rusije, prateći u ovoj odluci saveznike SAD i NATO kada je u pitanju popuštanje pravila Kijevu, prenosi Sky News.

U skladu sa odlukom SAD, portparol nemačke vlade kaže da Ukrajina može da koristi vojne zalihe za napad na ciljeve iza granice, ali samo ako treba da odbrani Harkov od napada sa severa.

"Zajednički smo uvereni da Ukrajina ima pravo, garantovano međunarodnim pravom da se brani od ovih napada", rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt.

"Da bi to uradila, takođe može da koristi oružje koje je korišćeno u tu svrhu u skladu sa svojim međunarodnim pravnim obavezama, uključujući i ono koje mi isporučujemo".

11.13 Belousov: Ukrajina gađala Krim raketama američke proizvodnje

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov rekao je da je Moskva sinoć sprečila ukrajinski napad izveden raketama američke proizvodnje na Krimu, prenosi Sky News.

On je rekao da je Ukrajina izvršila "masovno" bombardovanje sa osam ATACMS raketa, koje su SAD navodno tajno poslale Ukrajini u martu, za gađanje Kerčkog mosta.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili rakete i osam dronova u četvrtak uveče.

Međutim, generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je juče da trajektni prelaz Kerč uspešno pogođen.

Dva trajekta su "značajno oštećena" u napadu, saopštio je generalštab, a jedan od trajekata je bio nasukan i navodno je "blokirao funkcionisanje celog prelaza Kerč".

10.00 SBU uhapsila ženu osumnjičenu da je tokom borbi za Avdijivku špijunirala za Rusiju

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) uhapsila je u Krivom Rogu ženu pod sumnjom da je kao ruski obaveštajac špijunirala ukrajinsku vojsku tokom borbi za Avdijivku u februaru ove godine. Prema tvrdnjama SBU, ona je informacije koje je dobila putem aplikacije mesindžer poslala svojoj sestri, lekarki ruske grupe koja je učestvovala u napadima na ukrajinski grad.

Rođak optužene navodno je te informacije potom dostavljao vojnoj obaveštajnoj službi Ruske Federacije, prenosi Ukrinform. SBU navodi da su ruske snage koristile ove informacije da planiraju borbene operacije za zauzimanje Avdijike.

09.53 U napadu Ukrajine na naftno skladište u Krasnodarskoj pokrajini povređena dva radnika

U ukrajinskom vazdušnom napadu na rusku Krasnodarsku pokrajinu lakše su povređena dva radnika naftnog skladišta, saopštio je načelnik okruga Temrjuk, Fjodor Babenkov. Prethodno je guverner Krasnodarske teritorije Venijamin Kondratjev izjavio da je u ukrajinskom masovnom napadu bespilotnim letelicama oštećena infrastruktura skladišta nafte u okrugu Temrjuk u Krasnodarskoj pokrajini.

09.45 MO Rusije: Ruska vojska oborila ukrajinski dron iznad Tatarstana

Ruska vojska oborila je danas ukrajinski dron iznad Tatarstana, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rosavijacija je neposredno pre toga bila uvela privremena ograničenja poletanja i sletanja aviona na aerodromima Kazanj i Nižnjekamska, a letovi su iz Kazanja bili preusmereni na Samaru, prenosi RIA Novosti. Ograničenja su kasnije ukinuta.

U pojedinim preduzećima u Tatarstanu jutros je sirenama bila objavljena evakuacija.

09.30 U ruskom napadu na Kijev uništen energetski objekat, elektroenergetska mreža oštećena

U ruskom raketnom napadu na Kijev uništen je energetski objekat, a oštećena je elektroenergetska mreža, saopštila je danas energetska kompanija DTEK. Najveća ukrajinska privatna energetska kompanija navela je u objavi na Telegramu da je snabdevanje strujom najvećim delom obnovljeno uz pomoć rezervnih izvora, ali da još ima potrošača koji su bez električne energije, prenosi "Reuters".

Načelnik kijevske administracije Serhij Popko ranije je izjavio da je zbog fragmenata projektila izbio požar u nestambenoj zgradi u Holosijevskom okrugu u Kijevu.

07.49 U raketnom napadu na Harkov poginulo najmanje troje ljudi

Ruske snage pogodile su noćas raketama tri lokacije u ukrajinskom gradu Harkov, a u napadu je ubijeno najmanje troje ljudi, dok je 16 povređeno, saopštili su lokalni zvaničnici.

Šef policije u Harkovu Volodimir Timošenko izjavio je da su pogođene stambena zgrada, radnja u trospratnici i fabrika za šivenje.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov naveo je da su među povređenima medicinski tehničar i 12-godišnji dečak, prenosi Unian.

Associated Press

07.19 Rusija izvela raketni napad na Kijev, nema izveštaja o žrtvama

Ruske snage izvele su rano jutros raketni napad na Kijev, a gradska uprava saopštila je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila sve projektile.

Kako je navedeno, ruske snage su koristile krstareće rakete, a usled pada fragmenata projektila izbio je požar u nestambenoj zgradi, prenosi Unian.

Prema preliminarnim informacijama, nema žrtava.

07.12 Reuters: Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini narednog meseca u Švajcarskoj zbog toga što samitu neće prisustvovati i Rusija i Ukrajina, rekla su četiri izvora upoznata s tim pitanjem za Reuters.

Agencija navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini i navodi da Moskva nije pozvana na konferenciju.

Jedan od izvora Rojtersa je rekao da je Kina ove nedelje obavestila diplomate da su uslovi za učešće Pekinga koji nisu ispunjeni uključivali da konferenciju priznaju i Rusija i Ukrajina, ravnopravno učešće svih strana i pravednu diskusija o svim predlozima.
Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije za sada odgovorilo na zahtev za komentar, dodaje Reuters.

07.00 Zelenski: Ukrajina ima 12 bezbednosnih sporazuma sa preko 23 mlrd. dolara podrške

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina dosad zaključila 12 bezbednosnih sporazuma kojima je obuhvaćeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške.

"Ukupno je već sklopljeno 12 bezbednosnih sporazuma kojima je predviđeno više od 23 milijarde dolara vojne i finansijske podrške. Zahvaljujemo se našim partnerima i svima koji veruju u Ukrajinu. Hvala svima koji podržavaju našu borbu za nezavisnost", poručio je Zelenski u video obraćanju.

On je naglasio da novi bezbednosni sporazumi za Ukrajinu znače više mogućnosti "da zaštiti svoj narod", prenosi Ukrinform.

Zelenski je ove nedelje posetio Španiju, Belgiju i Portugaliju i sa liderima tih zemalja potpisao bilateralne bezbednosne sporazume.

Ukrajina je već zaključila 12 bilateralnih sporazuma o bezbednosti: sa Velikom Britanijom, Belgijom, Nemačkom, Francuskom, Danskom, Kanadom, Italijom, Holandijom, Finskom, Letonijom, Španijom i Portugalom.

Ovi sporazumi su potpisani da bi se ispunile odredbe Zajedničke deklaracije G7 usvojene u Viljnusu 12. jula prošle godine.

Antonio Cotrim, Pool Photo via AP

 

06.48 "Politico": Bajden tajno dao Ukrajini dozvolu da američkim oružjem izvede napade unutar Rusije

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je tiho dala Ukrajini dozvolu da izvrši napad unutar Rusije, isključivo u blizini oblasti Harkova, koristeći oružje koje su obezbedile SAD, izjavili su danas američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je "Politico".

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani svoj drugi grad po veličini.

"Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu", potvrdio je američki zvaničnik, dodajući da se politika dozvoljavanja dalekometnih udara unutar Rusije "nije promenila", navodi "Politico".

06.37 Pistorijus: Nemačka obezbeđuje Kijevu novi paket naoružanja vredan pola milijarde evra

Nemačka će obezbediti Ukrajini novi paket naoružanja vredan oko 500 miliona evra, najavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom nenajavljene posete Odesi.

"Nastavićemo da vas podržavamo u vašim odbrambenim akcijama", rekao je nemački ministar na sastanku sa ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovom, prenosi DW.

Prema njegovim rečima, Nemačka će u narednom paketu vojne pomoći Ukrajini isporučiti veliki broj raketa za sisteme PVO tipa Iris-T, dronove za izviđanje i borbena dejstva u Crnom moru, neophodne rezervne delove za artiljerijske sisteme koje je Nemačka ranije isporučila, rezervne motore za tenkove Leopard, kao i milion komada municije za malokalibarsko oružje.

Pistorijus je naveo da je deo oružja već spreman za isporuku, a da će 2025. godine početi i isporuka 18 najnovijih samohodnih haubica RCH-155.

Tanjug/AP/Kay Nietfeld

 

06.26 "Washington post": Zelenski smenio zvaničnike bliske Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je poslednjih nedelja nekoliko visokih zvaničnika koji su važili za najbliže Vašingtonu, a otpuštanja su usledila usred rastuće frustracije Kijeva svojim zapadnim seveznicima, piše "Washington post", pozivajući se na brojne zapadne zvaničnike koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

List napominje da su smene "uzbunile" administraciju u Vašingtonu, a otpušteni su "reformistički zvaničnici koji su bili voljni da se bore protiv korupcije u svojim ministarstvima i koji su izgledali posebno bliski Sjedinjenim Američkim Državama.

Nezadovoljstvo Zelenskog poznato je Beloj kući, a nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken svirao gitaru u kijevskom baru tokom posete ranije ovog meseca, izvodeći "Rockin’ in the Free World" u znak podrške, mnogi ukrajinski zvaničnici bliski Zelenskom ismevali su taj nastup kao neprimeren, navodi se u tekstu.

06.02 Lavrov: Isporuka F-16 Kijevu signal da je NATO spreman na sve

Moskva će isporuku američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini shvatiti kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi, koji ukazuje da je taj vojni blok spreman na sve, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema rečima Lavrova, borbeni avioni F-16 se već dugo koriste u okviru zajedničkih nuklearnih misija NATO-a. Rusija je, dodao je, više puta upozoravala da će avione poslate Ukrajini smatrati nuklearnom pretnjom zbog njihove sposobnosti da nose atomsko oružje.

Lavrov je ocenio da snabdevanje Kijeva sve destruktivnijim oružjem potvrđuje nevoljnost Zapada da okonča sukob u Ukrajini. Prema njegovim rečima, F-16 neće promeniti situaciju na ratištu, jer će biti uništeni kao i druge vrste naoružanja koje zemlje NATO-a isporučuju Ukrajini. Lavrov je upozorio Zapad na nuklearnu eskalaciju, koja bi mogla da dovede do "katastrofalnih posledica".

Tanjug/JANDEKS

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa